ΤΟΠΙΚΑ

60% πάνω οι συλλήψεις για χρέη

60-πάνω-οι-συλλήψεις-για-χρέη-629169

Το 2014 σε σχέση με το 2013 – Παρακολούθηση φορολογούμενων από τη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων

Υπό εκτεταμένες διασταυρώσεις στοιχείων και παρακολούθηση του Μητρώου Τραπεζικών Λογαριασμών και Λογαριασμών Πληρωμών βρίσκονται εκατοντάδες φορολογούμενοι της Δημόσιας Οικονομικής Υπηρεσίας Βόλου, με οφειλές άνω των 50.000 ευρώ.

Ρεπορτάζ: ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία, τουλάχιστον 455 είναι οι φορολογούμενοι της Εφορίας Βόλου που χαρακτηρίζονται μεγαλοοφειλέτες. Η μακροσκελής λίστα μετρά υπόχρεους με εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ, με τη μεγαλύτερη οφειλή να ανέρχεται στα 11.253.803 ευρώ.

Οι οφειλέτες μπαίνουν στο στόχαστρο της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων που όπως ισχυρίζεται, κήρυξε τον πόλεμο με τη φοροδιαφυγή και τη διαφθορά.

Εξάλλου, η ΓΓΔΔ στοχεύει στην είσπραξη 1,7 δις. ευρώ από παλιές οφειλές και 420 εκατ. ευρώ από μεγάλους οφειλέτες.

Χειροπέδες για οφειλές

Στο μεταξύ, ραγδαία αύξηση παρουσίασαν το 2014 οι συλλήψεις για οφειλές σε σχέση με το 2013. Η περαιτέρω επιδείνωση του οικονομικού κλίματος «φόρεσε» χειροπέδες σε ένα αξιοσημείωτο αριθμό οφειλετών που πέρασαν την πόρτα της Δικαιοσύνης μετά την έκδοση ενταλμάτων.

Η αύξηση σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία από την Αστυνομική Διεύθυνση Μαγνησίας, προσδιορίζεται στο 60%. Οι συλλήψεις αφορούσαν σε μη απόδοση ΦΠΑ, χρέη στο Δημόσιο, φοροδιαφυγή, με τις περισσότερες να σχετίζονται με τη μη καταβολή του ΦΠΑ. Με διαδικασία Αυτοφώρου οδηγήθηκαν στα Δικαστήρια 74 κατηγορούμενοι από 44 που ήταν το 2013.

Η αύξηση των συλλήψεων σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, αποδίδεται στη διόγκωση του αρνητικού οικονομικού κλίματος. Το συγκρινόμενο διάστημα, επισημάνθηκε χαρακτηριστικά, η ποινική νομοθεσία για τα οικονομικά αδικήματα δεν παρουσίασε αλλαγές ούτε και άλλαξαν οι στόχοι των ελέγχων.

Τα εντάλματα σύλληψης εκδόθηκαν από την Εισαγγελία Βόλου μετά από ενημέρωση από τις κατά τόπους Εφορίες για τους οφειλέτες.

Αντιμέτωποι με τη Δικαιοσύνη ήρθαν πολίτες με οφειλές που ξεκινούσαν από 70.000 ευρώ και σύμφωνα με πληροφορίες έφταναν και ξεπερνούσαν το 1 εκατ. ευρώ. Από τις πιο μεγάλες υποθέσεις που απασχόλησαν το τελευταίο τρίμηνο του 2014 ήταν οι συλλήψεις για μη απόδοση ΦΠΑ και χρέη στο Δημόσιο ύψους 1 εκατ. ευρώ και 1,6 εκατ. ευρώ αντίστοιχα.

Το προφίλ των παραβατών

Σύμφωνα με πληροφορίες για το προφίλ των παραβατών, οι περισσότεροι κατηγορούμενοι είναι στην πλειοψηφία τους άνδρες, ηλικίας μεταξύ 40-60 ετών και δραστηριοποιούνταν κατά κύριο λόγο στις κατασκευές και σε μικρότερο βαθμό στο εμπόριο και τη μεταποίηση.

Η βουτιά στην οικοδομική δραστηριότητα την τελευταία 5ετία, εξάλλου συμπαρέσυρε στο γκρεμό πάνω από 150 επαγγέλματα που συσχετίζονται με αυτή, ενώ αρκετοί επαγγελματίες βρέθηκαν εκτεθειμένοι με εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ χρέη.

Ορισμένοι από τους κατηγορούμενους απευθύνθηκαν από μόνοι τους στην Αστυνομία, μπήκαν σε ρύθμιση και απαλλάχτηκαν από την αυτόφωρη διαδικασία μετά από απόφαση της Εισαγγελίας Βόλου.

Πρόκειται για ένα ικανοποιητικό, όπως επισημάνθηκε, μέρος των οφειλετών που προσκόμισαν βεβαιώσεις ρύθμισης οφειλών. Σε άλλες όμως περιπτώσεις, αρκετές, όπως αναφέρθηκε, από αυτές που απασχόλησαν τις αστυνομικές αρχές, ακολουθήθηκε κανονικά η διαδικασία της σύλληψης.

Οι κατηγορούμενοι δικάστηκαν σε ρητές δικασίμους και καταδικάστηκαν με αναστολή ή ανάλογα με το ποσό των αδικημάτων παραπέμφθηκαν στον Ανακριτή και απολογήθηκαν για τις πράξεις που τους αποδόθηκαν.

Οι Νόμοι για τα αδικήματα της φορολογικής νομοθεσίας είναι ο 1882/90 και ο 2523/97.

Πάντως, κανένας από τους παραβάτες, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν προφυλακίστηκε ή αυτό αν συνέβη αφορούσε μεμονωμένες περιπτώσεις.

Οι στόχοι για τις εισπράξεις

Οσον αφορά στα «εργαλεία», η ΓΓΔΕ σχεδιάζει να ενισχύσει τον αποκαλούμενο «Μεγάλο Αδελφό» ήτοι την παρακολούθηση μέσω του Μητρώου Τραπεζικών Λογαριασμών και Λογαριασμών Πληρωμών, όλων των τραπεζικών κινήσεων, των δανειακών συναλλαγών και των χρηματοπιστωτικών προϊόντων. Επιπλέον, με την ενεργοποίηση του Περιουσιολογίου θα ξεκινήσουν εκτεταμένες διασταυρώσεις.

Ο δείκτης δυσκολίας ανεβαίνει αν συνυπολογίσει κανείς τη νέα γενιά οφειλετών του Δημοσίου και τα νέα χρέη που έφτασαν στα 800 εκατ. ευρώ μέσα στον Ιανουάριο. Γι’ αυτόν, άλλωστε, το λόγο η ΓΓΔΕ προαναγγέλλει την ενεργοποίηση του άρθρου 33 του Κώδικα Φορολογικών Διαδικασιών, που προβλέπει ότι στην περίπτωση που κάποιος δεν υποβάλει φορολογική δήλωση, τότε η ΓΓΔΕ θα υπολογίζει αυτομάτως το φόρο με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία και θα αποστέλλει το… ραβασάκι στον… ξεχασιάρη.

Οι φιλοδοξίες της ΓΓΔΕ:

  • Είσπραξη 1,7 δισ. ευρώ από παλιές οφειλές.
  • Είσπραξη 420 εκατ. ευρώ από μεγάλους οφειλέτες.
  • 2.000 έλεγχοι σε υποθέσεις φορολογίας κεφαλαίου.
  • 15.000 έλεγχοι σε κλάδους υψηλής επικινδυνότητας ήτοι σε επαγγέλματα που βρίσκονται στη «μαύρη» λίστα λόγω συστηματικής και υψηλής παραβατικότητας.
  • 900 πλήρεις και μερικοί έλεγχοι σε μεγάλες επιχειρήσεις από τους οποίους θα πρέπει να βεβαιωθούν φόροι και πρόστιμα τουλάχιστον 3 δισ. ευρώ.
  • 900 έλεγχοι σε άτομα μεγάλου πλούτου από τους οποίους θα πρέπει να βεβαιωθούν φόροι και πρόστιμα πάνω από 325 εκατ. ευρώ.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου