ΤΟΠΙΚΑ

Ειδοποιητήρια σε επιχειρηματίες

ειδοποιητήρια-σε-επιχειρηματίες-632351

Διαμαρτυρίες ότι δεν καταργήθηκε η συνδρομή ~ Το Επιμελητήριο Μαγνησίας απαντά ότι τα βεβαιωθέντα ποσά αφορούν σε ανταποδοτικές υπηρεσίες

«Επιμελητήριο Μαγνησίας, ΝΠΔΔ, βεβαιωμένο ποσό τρέχουσας χρήση ποσό 50ευρώ, χαρτόσημο 1,20 ευρώ, σύνολο 51,20 ευρώ. Το Επιμελητήριο Μαγνησίας έχει τη δυνατότητα να βεβαιώνει το οφειλόμενο ποσό στην αρμόδια Δ.Ο.Υ. σύμφωνα με τον κώδικα είσπραξης Δημοσίων Εσόδων άρθρο 5 παρά 2 υπουργική απόφαση 78030 στις 30/12/14».

Πρόκειται για ένα από τα ειδοποιητήρια που έστειλε προ 15νθημέρου στους επιχειρηματίες του Νομού, το Επιμελητήριο Μαγνησίας «ξεσηκώνοντας» τον επιχειρηματικό κόσμο.

Επιχειρηματίες διαμαρτύρονται ότι δεν εφαρμόζεται ο Νόμος 4314/14, σύμφωνα με τον οποίο καταργείται η ετήσια συνδρομή από την αρχή του 2015.

Η αποστολή αποδείξεων για εισπράξεις για την χρήση του 2015 προκαλεί αντιδράσεις, καθώς επιχειρηματίες θεωρούν ότι αντίκεινται στο άρθρο 1 του προαναφερόμενου Νόμου και επομένως ισχυρίζονται ότι δεν έπρεπε να σταλούν τα ειδοποιητήρια.

«Εστειλαν χαρτιά που ενημερώνουν ότι πρέπει να πληρώσουμε, διαφορετικά οι οφειλές θα βεβαιωθούν στο Δημόσιο Ταμείο. Που τις βρήκαν τις οφειλές; Δεν καταργήθηκε η υποχρεωτική εισφορά;» αναρωτήθηκε ελεύθερος επαγγελματίας.

Ο ίδιος είπε ότι το Επιμελητήριο, στο οποίο απευθύνθηκε για εξηγήσεις, ενημέρωσε ότι πρόκειται για ανταποδοτικές υπηρεσίες του ΓΕΜΗ που κοστολογούνται καθώς τα γραφεία του στεγάζονται εκεί.

«Αν τα βεβαιωθέντα ποσά αφορούν σε υπηρεσίες του ΓΕΜΗ, τότε τα ποσά πρέπει να βεβαιώνονται από το ΓΕΜΗ αναλυτικά για κάθε ανταποδοτική υπηρεσία» συμπλήρωσε ο ίδιος.

Ο Διευθυντής του Επιμελητηρίου Μαγνησίας, Κωνσταντίνος Βούκουτος, που ρωτήθηκε απάντησε ότι «η συνδρομή στο Επιμελητήριο με βάση την καινούργια νομοθεσία δίνεται από τα μέλη στο πλαίσιο των άμεσων και έμμεσων ανταποδοτικών υπηρεσιών, όπως αναφέρεται στην υπουργική απόφαση που εκδόθηκε στις 30 Δεκεμβρίου 2014, μεταξύ των οποίων αναφέρεται ότι η λειτουργία των υπηρεσιών του Γενικού Εμπορικού Μητρώου είναι ανταποδοτική. Επίσης, στην ίδια υπουργική απόφαση κοστολογούνται συγκεκριμένες υπηρεσίες, όπως η έκδοση πιστοποιητικών εγγραφής, ξενόγλωσσων πιστοποιητικών, πιστοποιητικών εξαγωγικού χαρακτήρα κ.α. Επομένως, η λειτουργία υπηρεσίας του ΓΕΜΗ καθιστά ως ανταποδοτική την καταβολή του ποσού της συνδρομής ως έσοδο του Επιμελητηρίου» συμπλήρωσε.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου