ΤΟΠΙΚΑ

Όρθιο στάθηκε το Γηροκομείο παρά τα δυσβάστακτα χρέη σε εφορία και ΙΚΑ

όρθιο-στάθηκε-το-γηροκομείο-παρά-τα-δυ-655687

Εκλεισε τα βιβλία του με σημαντική μείωση των οφειλών

Θεαματική μείωση των οφειλών του στην Εφορία Βόλου πέτυχε σε ένα έτος το Γηροκομείο Βόλου. Η αξιοποίηση ακινήτων του Ιδρύματος, ο διπλασιασμός των τροφίμων και οι δωρεές σε συνδυασμό με την προσπάθεια που κατέβαλε η Διοίκηση για τη φορολογική τακτοποίηση, έσωσαν το Γηροκομείο από βέβαιο λουκέτο.

Ρεπορτάζ: ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Το Ιδρυμα έκλεισε τα βιβλία του για το 2014 με οφειλές προς την Εφορία ύψους 124.000 ευρώ από σύνολο 410.000 ευρώ. Τα νοσήλια πασχόντων έριξαν τα δυσβάσταχτα χρέη, που δημιούργησε στα χρόνια της οικονομικής κρίσης η υψηλή φορολόγηση της ακίνητης περιουσίας, χωρίς η Διοίκηση να κάνει καμία έκπτωση στις παροχές.

Σήμερα, το Γηροκομείο έχει φορολογική ενημερότητα και πληρωμένες τις δόσεις προς την Εφορία μέχρι και το Νοέμβριο του 2017, είπε ο πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου, Παύλος Πάνος.

Η Διοίκηση συνεχίζει να παλεύει με νύχια και με δόντια για να βάλει σε σειρά τα χρέη. Οι οφειλές για ασφαλιστικές εισφορές στο ΙΚΑ ανέρχονται στο 1 εκατομμύριο ευρώ και αφορούν την τριετία 2011, 2012, 2013, καθώς το Γηροκομείο απασχολεί 50 άτομα προσωπικό.

Ομως, ξεπεράστηκε ο φόβος του κλεισίματος και υπάρχει διάχυτη η αισιοδοξία ότι τα χρέη θα μπουν σε τάξη σε τρία – τέσσερα χρόνια.

Με το διπλασιασμό των τροφίμων στα 95 άτομα από 55, τα έσοδα του Ιδρύματος έχουν διπλασιαστεί. Επιπλέον, η αξιοποίηση της περιουσίας με εκμισθώσεις και οι δωρεές ενισχύουν σημαντικά το Ιδρυμα σε αυτή τη δύσκολη από οικονομικής απόψεως συγκυρία.

«Η εκμίσθωση 20 ακινήτων του Γηροκομείου από σύνολο 35-40 που παρέμεναν ανεκμετάλλευτα αποτέλεσε οικονομική ένεση για το Ιδρυμα, καθώς εξασφάλισε περί τις 45.000-50.000 ευρώ» είπε ο κ. Πάνος.

«Υπάρχουν μεγάλες δυσκολίες αλλά δεν καταθέτουμε τα όπλα. Παλεύουμε και έχουμε αποτελέσματα» συμπλήρωσε ο ίδιος.

Ενδεικτικά αναφέρθηκε στις οφειλές προς τους εργαζόμενους για το 2013 που μειώθηκαν στις 400.000 από 480.000 ευρώ.

«Η προσφορά του κόσμου είναι συγκινητική. Είτε με χρήματα είτε με τρόφιμα, οι Βολιώτες στηρίζουν το Γηροκομείο» είπε ο κ. Πάνος, ευχαριστώντας πάντως και την Εφορία Βόλου για τη συνεργασία που επέδειξε.

Το Ιδρυμα κατόρθωσε να διατηρήσει την ακίνητη περιουσία του ως είχε (80 ακίνητα) και το προσωπικό, δείχνοντας το ίδιο ανθρώπινο πρόσωπο στην τρίτη ηλικία.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου