ΑΛΜΥΡΟΣ

Σχέδιο για τη φτώχεια ~ Συγκροτήθηκε Επιτροπή στον Αλμυρό

σχέδιο-για-τη-φτώχεια-συγκροτήθηκε-επ-661539

700 άτομα καταγράφηκαν σε πρώτη φάση στις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες

Εφτακόσιοι είναι οι πολίτες στο δήμο Αλμυρού που εντάσσονται σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, όπως προκύπτει από την πρώτη καταγραφή του δήμου, που έγινε σε συνεργασία με την Εκκλησία και αρμόδιες δομές.

Η Επιτροπή Διαβούλευσης του δήμου Αλμυρού που συνεδρίασε προχθές για την εκπόνηση σχεδίου για την κοινωνική ένταξη και την αντιμετώπιση της φτώχειας διατύπωσε επτά προτάσεις, ενώ συγκρότησε επιτροπή εθελοντών, που θα διαδραματίσουν ενεργό ρόλο στην αναλυτική καταγραφή των προβλημάτων του καλλικρατικού δήμου.

Το Σχέδιο Δράσης, όπως είπε ο δήμαρχος Αλμυρού Δημήτρης Εσερίδης, θα απευθύνεται σε πολίτες του Δήμου που είναι άστεγοι και βρίσκονται σε κατάσταση φτώχειας ή απειλούνται από φτώχεια (π.χ. ανασφάλιστοι με πολύ χαμηλό ετήσιο εισόδημα, άτομα που διαθέτουν βιβλιάριο απορίας κ.λπ.) και το οποίο θα περιλαμβάνει όλες τις δράσεις που μπορούν να αναπτυχθούν σε επίπεδο Δήμου.

Οι προτάσεις της Επιτροπής Διαβούλευσης αφορούν στην αναβάθμιση των υπαρχουσών κοινωνικών δομών Βοήθεια στο Σπίτι στις Δημοτικές Ενότητες Αλμυρού, Πτελεού και Σούρπης και Κοινωνική Μέριμνα στη Δ.Ε. Αλμυρού που θα λειτουργούν συμπληρωματικά τόσο μεταξύ τους όσο και με άλλες παρεμβάσεις κοινωνικής προστασίας, απασχόλησης, συμβουλευτικής και ενδυνάμωσης, εξασφαλίζοντας ένα ελάχιστο επίπεδο αξιοπρεπούς διαβίωσης, στην ενεργοποίηση της συμμετοχής του Δήμου στο Εθνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων και Προαγωγής της Υγείας με ενημερωτικές εκδηλώσεις και δωρεάν προγράμματα πρόληψης, ενημερωτικές εκδηλώσεις και δράσεις ενάντια στα ναρκωτικά, τον αλκοολισμό, τη βία κατά των παιδιών, τη βία κατά των γυναικών.

Επιπλέον, η Επιτροπή Διαβούλευσης πρότεινε την ανάπτυξη εθελοντισμού, τη λειτουργία ΚΑΠΗ (όχι καφενείου), τη λειτουργία Γραφείου Διαμεσολάβησης από την κοινωνική υπηρεσία του Δήμου το οποίο θα παρέχει υπηρεσίες πληροφόρησης σε απόρους, άνεργους και άστεγους αναφορικά με τις υπηρεσίες που προσφέρουν οι Κοινωνικές Δομές Αμεσης Αντιμετώπισης της Φτώχειας, στις οποίες μπορούν να απευθύνονται ανάλογα με τις ιδιαίτερες ανάγκες τους, προκειμένου να ωφεληθούν από τις δράσεις Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

Παράλληλα, μπορεί να παρέχει υπηρεσίες διευκόλυνσης στην επικοινωνία τους με τους κρατικούς φορείς σε θέματα που αφορούν στην υγεία και την εργασία τους (ΟΑΕΔ, Νοσοκομεία κλπ).

Στις προτάσεις της Επιτροπής περιλαμβάνεται η άσκηση νομοθετημένων αρμοδιοτήτων από την υπηρεσία κοινωνικής πρόνοιας του Δήμου οι οποίες μέχρι σήμερα ασκούνται από το Δήμο Βόλου, όπως είναι η χορήγηση της Κάρτας Αναπηρίας, μετά από σχετική γνωμοδότηση της αρμόδιας Επιτροπής Πιστοποίησης Αναπηρίας, η έκδοση πιστοποιητικών οικονομικής αδυναμίας, η έκδοση αποφάσεων παροχής κοινωνικής προστασίας.

Η Επιτροπή που συγκροτήθηκε αποτελείται από τους Νικολέτα Γκάρτσου, Αναστάσιο Γκουντή, Εφη Δρόλια – Καλλέ, Ευθύμιο Ζιγγιρίδη, Γιώργο Ζώγα, Αντώνη Μπαζή, Γιώργο Μπουκουβάλα, Βασίλη Μπουρλή, Κωνσταντίνο Πανταζώνα, Νίκη Τσάκαλου και Χρήστο Σιοκάρα.

Η δημοτική αρχή Αλμυρού σε ανακοίνωσή της αναφέρει ότι «σήμερα, σε συνθήκες παρατεταμένης οικονομικής ύφεσης και καλπάζουσας ανεργίας, με τη φτώχεια να απειλεί μεγάλα στρώματα του πληθυσμού, η αυξημένη κοινωνική φροντίδα και προστασία, η αλληλεγγύη και η προαγωγή της υγείας, κρίνονται επιβεβλημένες και οφείλουν να μετουσιώνονται σε θεσμικές πολιτικές στήριξης και ενίσχυσης των κοινωνικά ασθενέστερων. Απαιτείται, δηλαδή, η ανάπτυξη ισχυρών κοινωνικών δομών και αξιόπιστων μηχανισμών παρέμβασης, για την απρόσκοπτη παροχή κοινωνικών υπηρεσιών σε όσους έχουν πραγματικά ανάγκη.

Με υψηλό αίσθημα κοινωνικής ευθύνης και προσφοράς ο Δήμος Αλμυρού επιθυμεί να συνεργασθεί δημιουργικά με τους φορείς της περιοχής και με τη χρηματοδότηση εθνικών και ευρωπαϊκών πόρων αλλά και με την υλοποίηση δράσεων σε επίπεδο λειτουργίας των υπηρεσιών του Δήμου ώστε να εφαρμοσθεί ένα Σχέδιο Δράσης με στόχο την αξιοποίηση και αναβάθμιση υφιστάμενων κοινωνικών δομών αλλά και τη δημιουργία νέων για την ενδυνάμωση των ευπαθών κοινωνικών ομάδων σε διασύνδεση με εθελοντικές πρωτοβουλίες.

Μέχρι σήμερα ο δήμος Αλμυρού έχει υλοποιήσει δράσεις για τη σίτιση απόρων σε συνεργασία με την Εκκλησία, τη διανομή ξύλων σε άπορες οικογένειες, τη μείωση δημοτικών τελών και τη μείωση τελών κοινοχρήστων χώρων.

Συγχρόνως ο Δήμος συμμετέχει σε Κοινωνική Σύμπραξη με το Δήμο Βόλου για την υλοποίηση του προγράμματος Επισιτιστικής και Βασικής Υλικής Συνδρομής του Ταμείου Ευρωπαϊκής Βοήθειας για τους Απόρους με αντικείμενο τα τρόφιμα, το ρουχισμό, υπηρεσίες ψυχοκοινωνικής στήριξης, ενδυνάμωσης και κοινωνικής ένταξης παιδιών σε ατομικό επίπεδο και σε επίπεδο οικογένειας, διατροφικές συμβουλές, συμβουλές διαχείρισης οικογενειακού προϋπολογισμού, υπηρεσίες κοινωνικοποίησης παιδιών, κοινωνικά φροντιστήρια, την υλοποίηση πολιτιστικών και δημιουργικών δραστηριοτήτων απασχόλησης, εκδρομές, παροχή ωρών για παιχνίδι, συναντήσεις και εκδηλώσεις για παιδιά που δεν έχουν σχετική πρόσβαση.

Παράλληλα, ο Δήμος παρείχε στοιχεία στην Ενδιάμεση Διαχειριστική Αρχή της Περιφέρειας Θεσσαλίας για το σχεδιασμό παρεμβάσεων στο πεδίο της προώθησης της κοινωνικής ένταξης και της καταπολέμησης της φτώχειας στη Νέα Προγραμματική Περίοδο 2014-2020», καταλήγει.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου