ΤΟΠΙΚΑ

Στον «αέρα» οι δηλώσεις

στον-αέρα-οι-δηλώσεις-662654

Απορίες λογιστών για την υποβολή φορολογικών δηλώσεων ~ Καμία οδηγία δεν έχουν λάβει ακόμη, παρά το νέο καθεστώς του Νόμου 4172

Σκοτάδι καλύπτει το νέο καθεστώς υποβολής των φορολογικών δηλώσεων οικονομικού έτους 2014. Αν και η προθεσμία υποβολής ξεκίνησε να τρέχει από την 1η Φεβρουαρίου, λογιστές και φοροτεχνικοί δεν έχουν καμία απολύτως ενημέρωση ούτε για το χρώμα των νέων εντύπων για τη φορολογία εισοδήματος.

Διάχυτη δυσαρέσκεια υπάρχει σε λογιστές – φοροτεχνικούς για τις νέες φορολογικές δηλώσεις. Οπως επισήμανε ο υπεύθυνος δημοσίων σχέσεων του Συλλόγου Οικονομολόγων Λογιστών Μαγνησίας, Αλέκος Κεχαγιάς, ενώ ο Νόμος 4172 ξεκίνησε να ισχύει πρακτικά φέτος για πρώτη φορά, το υπουργείο Οικονομικών δεν έχει δώσει καμία οδηγία.

Ο κόσμος των οικονομολόγων έχει σειρά αναπάντητων ερωτημάτων, ενώ και η ηλεκτρονική εφαρμογή του συστήματος δεν έχει ακόμη ανοίξει.

Ειδικά για τους αγρότες τα θέματα που τίθενται είναι πολλά. Ο Αλ. Κεχαγιάς είπε ότι δεν έχει διευκρινιστεί πως θα δηλωθούν τα ενοίκια των χωραφιών και αν θα κάνουν ξεχωριστή φορολογική δήλωση οι ασφαλισμένες στον ΟΓΑ από τους συζύγους τους.

Μεταξύ των άλλων, δεν έχει γίνει γνωστό ούτε εάν πρέπει να γίνει απογραφή στις επιχειρήσεις, αν και σε αυτό το μεταβατικό στάδιο, είπε ο ίδιος, η φορολογία εισοδήματος θα πρέπει να είναι απόλυτη και όχι γενική, καθώς κάτι τέτοιο θα ενείχε κινδύνους.

Εντονος προβληματισμός υπάρχει και για το εάν οι πολίτες θα πρέπει ή όχι να συγκεντρώνουν αποδείξεις. «Δεν γνωρίζουμε ούτε καν το χρώμα του εντύπου της νέας φορολογικής δήλωσης» είπε ο υπεύθυνος δημοσίων σχέσεων του ΣΟΛ Μαγνησίας και επισήμανε ότι θα φτάσουμε πάλι Ιούνιο και δεν θα έχει γίνει η υποβολή.

Στο μεταξύ, συνεχίζεται ο «πονοκέφαλος» με τις τριμηνιαίες συγκεντρωτικές καταστάσεις. Ο κ. Κεχαγιάς είπε ότι αν και δόθηκαν πολλές παρατάσεις, με αποτέλεσμα να υποβάλλονται τώρα οι καταστάσεις για ολόκληρο το έτος 2014, ωστόσο η κατάργηση του πλαφόν των 200 ευρώ οδηγεί τους λογιστές να τοξεύουν το 60% του χρόνου εργασίας τους, διασταυρώνοντας διαφορές ενός λεπτού στα τιμολόγια.

«Πρέπει άμεσα να επανέλθει το πλαφόν. Επιπλέον, να δοθούν διευκρινήσεις. Ακόμη και σήμερα παραμένει αναπάντητο πως οι επιχειρήσεις, που έχουν διακόψει τη δραστηριοποίησή τους, θα δηλώσουν τις κινήσεις που έκαναν μετά τη λύση των εταιρειών», κατέληξε ο ίδιος.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου