ΤΟΠΙΚΑ

Κατάργησαν τον ΕΝΦΙΑ, όχι όμως και το πιστοποιητικό

κατάργησαν-τον-ενφια-όχι-όμως-και-το-πι-665054

Μείωση κατά 80% στις συμβολαιογραφικές πράξεις το 2015

Σε αναμμένα κάρβουνα βρίσκονται οι συμβολαιογράφοι καθώς παρά το γεγονός ότι καταργήθηκε ο ΕΝΦΙΑ για το 2015, το πιστοποιητικό του Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων συνεχίζει να ισχύει.

Η κατάργηση του Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων και η δημιουργία του Φόρου Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας δεν επαρκεί για την κοινότητα των συμβολαιογράφων.

Οι συμβολαιογραφικές πράξεις, όπως, μεταξύ άλλων, είναι οι αποδοχές κληρονομιάς και οι γονικές παροχές ακινήτων καταγράφουν το πρώτο δίμηνο του 2015 σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα πτώση της τάξεως του 80%.

Η θεαματική πτώση αποδίδεται από τον συμβολαιογραφικό κόσμο ευθέως στο πιστοποιητικό ΕΝΦΙΑ. Οπως επισήμανε, ο πρόεδρος του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου Εφετείου Λάρισας, Ιωάννης Κόνσουλας, η υποχρέωση για επακριβή περιγραφή των ακινήτων έχει ως αποτέλεσμα την υποβολή τροποποιήσεων του Ε9 για τα τελευταία πέντε έτη

Οι φορολογούμενοι, είπε ο ίδιος, υποχρεώνονται να πληρώνουν πρόστιμα για κάθε έτος της τάξεως των 100 ευρώ. «Τελικά τα συμβόλαια ακυρώνονται. Πρόκειται για έναν παράλογο φόρο, ο οποίος έφερε μεγάλη πτώση στις αγοραπωλησίες» συμπλήρωσε.

Η κατάργηση της διάταξης, η οποία προβλέπει υποχρεωτική επισύναψη πιστοποιητικού ΕΝΦΙΑ στις πράξεις αποδοχής κληρονομιάς και σε όλες σχεδόν τις υπόλοιπες συμβολαιογραφικές πράξεις, ακόμα και αν δεν έχουν ως αντικείμενο τη μεταβίβαση του ακινήτου, αποτελεί βασικό αίτημα των συμβολαιογράφων εδώ και καιρό.

Οι συμβολαιογράφοι ζητούν, κατάργηση των ποινών που προβλέπονται σε περίπτωση παράβασης και για το παραμικρό λάθος στα στοιχεία του πιστοποιητικού, δηλαδή η απόλυτη ακυρότητα της πράξης που υπέγραψε ο πολίτης και το εξοντωτικό πρόστιμο των 5.000 ευρώ σε βάρος του συμβολαιογράφου και του υποθηκοφύλακα.

Οι συμβολαιογράφοι ισχυρίζονται ότι οι παραπάνω ρυθμίσεις έχουν δημιουργήσει απόλυτη εμπλοκή στις συναλλαγές επί των ακινήτων και ανασφάλεια στους συναλλασσόμενους πολίτες.

Ακόμη, ότι έχουν επιφέρει ασφυξία στις Δ.Ο.Υ. Με κάθε ευκαιρία οι συμβολαιογράφοι επαναλαμβάνουν ότι πρόκειται για μία άδικη φορολόγηση που έχει ως αποτέλεσμα την πτώση της οικοδομικής δραστηριότητας.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου