ΤΟΠΙΚΑ

Αλλάζουν οι τιμές τεχνικών ελέγχων υποχρεωτικά στα ιδιωτικά ΚΤΕΟ

αλλάζουν-οι-τιμές-τεχνικών-ελέγχων-υπ-668043

Ιδιος τιμοκατάλογος σε ιδιωτικά και δημόσια

Αλλάζει ο τιμοκατάλογος των ιδιωτικών ΚΤΕΟ. Μέχρι και τις 18 Φεβρουαρίου, θα πρέπει να έχουν προσαρμόσει τις τιμές τους με βάση αυτές των δημοσίων, ώστε να μην έχουν χαμηλότερες τιμές.

Επίσης, τα ιδιωτικά ΚΤΕΟ θα είναι υποχρεωμένα να χρεώνουν και τους επανελέγχους, όπως γίνεται και στα Δημόσια.

Σύμφωνα με το ΦΕΚ, όποια Ιδιωτικά ΚΤΕΟ δεν προσαρμοστούν θα έχουν ποινές. Αναλυτικά τα ιδιωτικά ΚΤΕΟ οφείλουν να υποβάλουν στις αρμόδιες Υπηρεσίες το νέο τιμοκατάλογο που θα εφαρμόσουν μέχρι τις 17 Φεβρουαρίου.

Συγκεκριμένα υποβάλλουν τον αρχικό και κάθε μεταγενέστερο τιμοκατάλογο που θα εφαρμόζουν στη Διεύθυνση Μεταφορών και Επικοινωνιών της οικείας Περιφερειακής Ενότητας, στο Τμήμα Τεχνικού Ελέγχου Οχημάτων και στην αρμόδια ΔΟΥ.

Τα ιδιωτικά ΚΤΕΟ δύνανται να διαμορφώσουν μερικά ή συνολικά το τιμολόγιο παροχής των υπηρεσιών τους και σε τιμές χαμηλότερες των τελών διενέργειας τεχνικών ελέγχων από τα δημόσια ΚΤΕΟ εφόσον υποβάλλουν σχετική μελέτη εγκεκριμένη από ορκωτό λογιστή.

Η μελέτη υποβάλλεται για τις τιμές του περιοδικού τεχνικού ελέγχου, τις εκπτωτικές περιοδικού τεχνικού ελέγχου και ειδικών τεχνικών ελέγχων.

Διευκρινιστικά για τον υπολογισμό του τέλους διενέργειας τεχνικού ελέγχου στα δημόσια ΚΤΕΟ επισημαίνεται:

Τεχνικός έλεγχος εκπαιδευτικών οχημάτων κάθε φορά διενεργείται παράλληλα περιοδικός και ειδικός τεχνικός. Συνεπώς το αντίστοιχο τέλος προκύπτει από το άθροισμα του τέλους διενέργειας περιοδικού ελέγχου και το τέλος διενέργειας ειδικού ελέγχου εκπαιδευτικού οχήματος.

Για τη χορήγηση σε εκπαιδευτικό όχημα αναφορικά με την πλήρωση των προϋποθέσεων περί ελάχιστης συνολικής πραγματικής μάζας, καταβάλλεται το αντίστοιχο τέλος ειδικού τεχνικού ελέγχου εκπαιδευτικού οχήματος.

Ο έλεγχος για την έκδοση βεβαίωσης για την εκ των υστέρων τοποθέτηση συστήματος αντιεμπλοκής κατά την πέδηση σε όχημα, έχει τροποποιηθεί και κατατάσσεται στους ελέγχους μεσαίας εκτάσεως επιτρεπόμενης διασκευής οχήματος και το τέλος που καταβάλλεται είναι το διπλάσιο του αντίστοιχου αρχικού. Για τη διενέργεια επανελέγχου της διασκευής καταβάλλεται το ένα τέταρτο του παραπάνω ποσού.

Για τη χορήγηση βεβαίωσης σε κυκλοφορούν όχημα διενεργείται μερικός εκούσιος έλεγχος του συστήματος πέδησης. Το τέλος που καταβάλλεται για τον έλεγχο αυτό είναι το ένα τέταρτο του αντίστοιχου τέλους διενέργειας περιοδικού τεχνικού ελέγχου.

Δεδομένου ότι δεν καθορίζεται τέλος για τη χορήγηση ΚΕΚ, το αντίστοιχο αντίτιμο μπορεί να καθοριστεί ελεύθερα από τα ιδιωτικά ΚΤΕΟ.

Τα τέλη περιοδικού τεχνικού ελέγχου μειώνονται κατά 10% προκειμένου για οχήματα φυσικών ή νομικών προσώπων που είναι κύριοι ή κάτοχοι άνω των δέκα και έως πενήντα οχημάτων, ανεξαρτήτως κατηγορίας και κατά 20% όταν ο αριθμός των οχημάτων υπερβαίνει τα πενήντα.

Στην περίπτωση εφαρμογής εκπτωτικών τιμών για οχήματα φυσικών προσώπων, που είναι κάτοχοι ισχύοντος δελτίου ανεργίας του ΟΑΕΔ, ο κάτοχος του οχήματος πρέπει να επιδεικνύει πριν τον τεχνικό έλεγχο το ισχύον δελτίο ανεργίας, φωτοαντίγραφο του οποίου πρέπει να φυλάσσεται στο ιδιωτικό ΚΤΕΟ.

Σε περίπτωση διενέργειας περιοδικού τεχνικού ελέγχου σε οχήματα Δημοσίου, των ΟΤΑ και των ΝΠΔΔ που το πλήθος τους υπερβαίνει τα δέκα ή τα πενήντα, εφαρμόζονται τα εκπτωτικά τέλη σύμφωνα με την αριθμ. 89.13/1089/2013.

Τα ιδιωτικά ΚΤΕΟ εξακολουθούν να έχουν το δικαίωμα σύνταξης του τιμοκαταλόγου τους με διαφοροποίηση ανά ημέρα και ώρα προσέλευση ή κατά κατηγορία οχήματος ή ελεγχόμενων χρηστών.

Τυχόν εκπτωτικές τιμές που αποτελούν συμβατική υποχρέωση ιδιωτικού ΚΤΕΟ μπορούν να διατηρηθούν μέχρι τη λήξη της σύμβασης.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου