ΤΟΠΙΚΑ

Πρόστιμα σε ανενεργές εταιρείες

πρόστιμα-σε-ανενεργές-εταιρείες-668069

Εκπρόθεσμη διακοπή λύσης εργασιών άμεσα, προτείνουν οι λογιστές

Μείζον οικονομικό πρόβλημα θα αντιμετωπίσουν οι επιτηδευματίες, που δε θα φροντίσουν μέχρι και τις 31 Μαρτίου 2015 να διακόψουν και τυπικά τη δραστηριότητα της εταιρείας τους αν και αυτή παραμένει ανενεργή επί χρόνια.

Ο Σύλλογος Οικονομολόγων Λογιστών Μαγνησίας, κρούει κώδωνα κινδύνου για πρόστιμα χιλιάδων ευρώ, καθώς τα ποσά που θα επιβληθούν θα πολλαπλασιάζονται με τους μήνες και τα χρόνια, που οι επιχειρήσεις είναι κλειστές.

Πρόκειται για την τρίτη και τελευταία παράταση που δίνεται για εκπρόθεσμη διακοπή εργασιών σε μία ύστατη προσπάθεια του υπουργείου Οικονομικών να ξεκαθαρίσει ποιες επιχειρήσεις είναι ενεργές και ποιες όχι.

Μάλιστα, η παράταση δόθηκε με την επιμονή των οικονομολόγων, που είναι γνώστες αρκετών υποθέσεων εταιρειών όπου οι συνέταιροι συγκρούστηκαν και σταμάτησαν τη συνεργασία τους αιφνίδια.

Οπως είπε ο πρόεδρος του ΣΟΛ Μαγνησίας, Αριστείδης Παπανδρέου, επιχειρηματίες που εμφανίζονται σε ανενεργές εταιρείες απουσιάζουν στο εξωτερικό και οι συνέταιροί τους δεν αναλαμβάνουν να κάνουν τη διακοπή. «Αλλοι φαίνονται ως κληρονόμοι ιδιοκτήτες επιχειρήσεων και δεν γνωρίζουν τι ακριβώς πρέπει να κάνουν, άλλοι απλώς αδιαφορούν» είπε ο ίδιος.

Για την τυπική διακοπή εργασιών, απαιτείται η σύνταξη ιδιωτικού συμφωνητικού λύσης, που κατατίθεται στην Εφορία και στη συνέχεια στο ΓΕΜΗ. Για την ολοκλήρωση της διαγραφής, απαιτείται χρόνος που ανάλογα με την περίπτωση μπορεί να φτάσει και τις 20 μέρες.

Ο κ. Παπανδρέου επισημαίνει ότι οι επιτηδευματίες θα πρέπει άμεσα να ενδιαφερθούν να λύσουν τυπικά τις εταιρείες.

Οπως είπε, από την 1η Απριλίου στις περιπτώσεις που διαπιστώνεται αμέλεια, θα επιβάλλονται τσουχτερά πρόστιμα για κάθε μήνα, κάθε χρόνο που η επιχείρηση φαίνεται να είναι ενεργή αν και έχει κλείσει.

Για το θέμα δόθηκαν χθες από το υπουργείο διευκρινιστικές οδηγίες για φυσικά και νομικά πρόσωπα, καθώς και νομικές οντότητες. Αυτή τη στιγμή ισχύει ως ημερομηνία λήξης της δραστηριότητας των επιχειρήσεων η δηλωθείσα και όχι η ημερομηνία που γίνεται η διακοπή, όπως θα ισχύει από την 1 Απριλίου.

Σύμφωνα με τις διευκρινιστικές οδηγίες: Οταν μία κεφαλαιουχική εταιρεία (Α.Ε., Ε.Π.Ε., Ι.Κ.Ε.) λύεται, τίθεται σε όλες τις περιπτώσεις – με εξαίρεση την πτώχευση – υποχρεωτικά εκ του νόμου σε εκκαθάριση. Η περάτωση της εκκαθάρισης είναι αυτή που επιφέρει τη λήξη της νομικής προσωπικότητας και ακολούθως η εταιρεία διαγράφεται από το Γ.Ε.ΜΗ.

Οταν μία προσωπική εταιρεία (Ο.Ε., Ε.Ε.) λύεται κι εφόσον οι εταίροι δεν έχουν συμφωνήσει διαφορετικά, τη λύση της, ακολουθεί η εκκαθάριση (αρθρ. 268 του ν.4072/2012 ΦΕΚ 86 Α’).

Ανάλογη διαδικασία ακολουθείται και στην περίπτωση διακοπής οποιουδήποτε άλλου νομικού προσώπου ή νομικής οντότητας που έχει εγγραφεί στο Γ.Ε.ΜΗ. (π.χ. Κοινοπραξία που ασκεί εμπορική δραστηριότητα) καθώς και αλλοδαπού νομικού προσώπου που έχει υποκατάστημα στην Ελλάδα και έχει εγγραφεί στο Γ.Ε.ΜΗ.

Οσες κεφαλαιουχικές εταιρείες (Ε.Π.Ε., Α.Ε.) λύθηκαν και ολοκλήρωσαν την εκκαθάρισή τους πριν την έναρξη λειτουργίας του Γ.Ε.ΜΗ., με τη δήλωση διακοπής εργασιών συνυποβάλλουν ευκρινές φωτοαντίγραφο του ΦΕΚ δημοσίευσης του ισολογισμού λήξης της εκκαθάρισης ή της ανακοίνωσης διαγραφής από το Μ.Α.Ε., κατά περίπτωση κ. α.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου