ΤΟΠΙΚΑ

Υπεύθυνοι οι μηχανικοί για τον έλεγχο προγραμμάτων διαχείρισης απορριμάτων

υπεύθυνοι-οι-μηχανικοί-για-τον-έλεγχο-670296

Ενδιαφέρουσα ημερίδα θα πραγματοποιηθεί στο ΤΕΕ αύριο Σάββατο

Η εφαρμογή της επιστημονικής γνώσης για σχεδιασμό και κατασκευή τεχνικών έργων και προγραμμάτων για την προστασία, ανάπτυξη και εν γένει διαχείριση του περιβάλλοντος είναι η κύρια δραστηριότητα του μηχανικού στον τομέα της διαχείρισης απορριμμάτων.

Ο συντονιστής της αυριανής ημερίδας που διοργανώνει στις 9 το πρωί στο αμφιθέατρο του ΤΕΕ, η Διοικούσα Επιτροπή του ΤΕΕ Μαγνησίας, με θέμα «Ελεγχοι και Παρακολούθηση ποιότητας μονάδων διαχείρισης στερεών αποβλήτων», Αλέξανδρος Γούναρης, αντιπρόεδρος της Αντιπροσωπείας του ΤΕΕ, αναφέρθηκε στο ρόλο του μηχανικού στο κρίσιμο θέμα, που αποτελεί και το αντικείμενο της συζήτησης στην ημερίδα.

Οπως σημείωσε, ο μηχανικός είναι υπεύθυνος για την εκπόνηση και τον έλεγχο προγραμμάτων διαχείρισης φυσικών περιβαλλοντικών συστημάτων, καθώς επίσης και τον ποιοτικό έλεγχο και την εκπόνηση μελετών περιβαλλοντικών επιπτώσεων τεχνικών έργων ή άλλων δραστηριοτήτων με την ισχύουσα διεθνή και εγχώρια νομοθεσία

Ο ίδιος είπε ότι οι υπεύθυνοι για το σχεδιασμό μηχανικοί πρέπει να είναι και να διατηρούνται ενήμεροι των επικρατουσών τάσεων, αν και φυσικά δεν μπορεί να τους ζητηθεί να προλέξουν αλλαγές στην τεχνολογία, οι οποίες θα επηρεάσουν τα χαρακτηριστικά των απορριμμάτων κατά την προσεχή 25ετία.

«Από την άλλη, πρέπει να χρησιμοποιείται κάθε δυνατή τεχνική πρόβλεψη σε αυτή τη διαρκώς μεταβαλλόμενη τεχνολογικά εξελιγμένη κοινωνία, ώστε σε σχεδιαζόμενες εγκαταστάσεις να χαρακτηρίζονται από ευκαμψία και προσαρμοστικότητα, προκειμένου να παραμείνουν λειτουργικές και αποδοτικές σε ολόκληρη τη διάρκεια ζωής τους» πρόσθεσε.

Ο κ. Γούναρης σημείωσε ότι η πλημμελή διαχείριση απορριμμάτων σχετίζεται άμεσα και με οικολογικές συνέπειες όπως η ρύπανση του αέρα και των νερών. «Διασταλλάζοντα από ανεξέλεγκτες χωματερές και πλημμελείς χώρους υγειονομικής ταφής έχουν επανειλημμένα μολύνει τόσο επιφανειακά όσο και υπόγεια νερά.

Σε μεταλλεία, τα διασταλλάζοντα μπορεί να περιέχουν τοξικά στοιχεία ή μπορεί να μολύνουν υδροφόρους ορίζοντες με ανεπιθύμητα άλατα ασβεστίου και μαγνησίου.

Η φύση έχει βέβαια μέχρι ενός σημείου τη δυνατότητα να αραιώσει, να διασκορπίσει, να υποβιβάσει, να απορροφήσει ή με κάποιον άλλο τρόπο να απαλλαγεί από τα ανεπιθύμητα κατάλοιπά της στην ατμόσφαιρα, το νερό και το έδαφος. Η υπερβολική επιπρόσθετη φόρτιση που επιφέρουν τα ανθρωπογενή κατάλοιπα στις παραπάνω διεργασίες μπορεί να προκαλέσει οικολογική ανισορροπία στη βιόσφαιρα» κατέληξε.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου