ΤΟΠΙΚΑ

Σε στάση αναμονής οι μικρομεσαίοι για τη ρύθμιση των 100 δόσεων

σε-στάση-αναμονής-οι-μικρομεσαίοι-για-670333

Μόνο 150-200 επιχειρήσεις από τις 7.000 μπήκαν στην ισχύουσα ρύθμιση

Με το βλέμμα στραμμένο στις αλλαγές για τη ρύθμιση των 100 δόσεων είναι οι επαγγελματοβιοτέχνες. Η συντριπτική πλειοψηφία των μικρομεσαίων επιχειρήσεων δεν έχει την οικονομική δυνατότητα να υπαχθεί στην ισχύουσα ρύθμιση. Σύμφωνα με εκτιμήσεις της ΟΕΒΕΜ, μόνο 150-200 μικρομεσαίοι από τους 7.000 υπερχρεωμένους κατάφεραν να διακανονίσουν τις οφειλές τους.

Ο πρόεδρος της ΟΕΒΕΜ, Αθανάσιος Σπύρου, σημείωσε ότι οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις βρίσκονται σε στάση αναμονής. Οπως εξήγησε, η Ομοσπονδία έχει κάνει τις προτάσεις της τόσο για το θέμα των οφειλών στο Δημόσιο όσο και για τα ασφαλιστικά ταμεία.

Ο κ. Σπύρου εκτίμησε ότι από τις 15.000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στη Μαγνησία το 50-60% αυτών είναι υπερχρεωμένες. «Προτείναμε «πάγωμα» ενός ποσού από χρέη στο Δημόσιο και δόσεις σύμφωνα με τα εισοδηματικά κριτήρια.

Για τις οφειλές στα ασφαλιστικά ταμεία ζητήσαμε να καθιερωθεί η δυνατότητα επιλογής ασφαλιστικής κλάσης και όχι να παραμείνουν οι εισφορές στα 450-500 ευρώ το μήνα όπως είναι σήμερα, ώστε οι επαγγελματίες να μπορούν να καλύπτουν τις υποχρεώσεις» είπε.

Ο ίδιος εκτίμησε ότι η ισχύουσα ρύθμιση καλύπτει ένα πολύ μικρό μέρος των ΜΜΕ, καθώς μόνο 150-200 μικρομεσαίες επιχειρήσεις είχαν τη δυνατότητα να διακανονίσουν τις οφειλές τους.

Οι επαγγελματοβιοτέχνες αναμένουν την ισχύ της καινούργιας ρύθμισης για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο και ασφαλιστικά ταμεία. Η Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδος θα ξεκινήσει το επόμενο διάστημα τις επαφές με τους αρμόδιους υπουργούς.

Η ευνοϊκότερη ρύθμιση που αναμένεται να τεθεί σε ισχύ σε 15 μέρες, προβλέπει 100 δόσεις για όλους, ενώ θα μπορούν να ενταχθούν και οι οφειλέτες με χρέη άνω του 1 εκατ. ευρώ.

Από τις μέχρι τώρα ανακοινώσεις, η ΟΕΒΕΜ είναι ικανοποιημένη. Επιπλέον, ο κ. Σπύρου είπε ότι ικανοποιεί και η κατάργηση του διαρκούς αυτοφώρου για χρέη στο Δημόσιο, που ήταν από τα αιτήματα του κλάδου. Υπενθυμίζεται ότι η μη πληρωμή χρέους 5.000 ευρώ και άνω για διάστημα άνω των 4 μηνών αποτελεί διαρκές αυτόφωρο, που σημαίνει σύλληψη εφόσον εντοπισθεί ο οφειλέτης από τις αρχές.

Εκλογές

Στο μεταξύ, σε εκλογές κατέρχεται το επόμενο διάστημα η Ομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Μαγνησίας. Με την ολοκλήρωση των εκλογών στους Συλλόγους – μέλη της, περίπου στα μέσα Μαρτίου η Διοίκηση θα πραγματοποιήσει την καθιερωμένη Γενική Συνέλευση και θα κάνει εκλογές.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου