ΤΟΠΙΚΑ

Ελεγχοι για φοροδιαφυγή σε σκάφη

ελεγχοι-για-φοροδιαφυγή-σε-σκάφη-670762

Οι ιδιοκτήτες τους δήλωναν ψευδώς ακινησία ~ 470 θαλάσσια σκάφη σε ακινησία το 2014, σύμφωνα με τις δηλώσεις στο Κεντρικό Λιμεναρχείο Βόλου

Ελεγχόμενοι για το αδίκημα της απάτης σε βάρος του Δημοσίου είναι τέσσερις ιδιοκτήτες θαλάσσιων σκαφών στη Μαγνησία, που είχαν δηλώσει ψευδώς ότι τα είχαν σε ακινησία.

Στο πλαίσιο εισαγγελικής παραγγελίας για κάθε περίπτωση ξεχωριστά, οι ιδιοκτήτες σκαφών κλήθηκαν το 2014 να δώσουν κατάθεση προκειμένου να επιβληθούν ποινικές κυρώσεις.

Το περασμένο έτος συνολικά 470 σκάφη βρίσκονταν σε ακινησία μετά από σχετικές δηλώσεις που έκαναν οι ιδιοκτήτες τους στο Κεντρικό Λιμεναρχείο Βόλου.

Σε όλες τις περιπτώσεις, οι αιτούντες έλαβαν βεβαίωση από το Λιμεναρχείο, με την οποία ζήτησαν από την Εφορία Βόλου εξαίρεση από τον προβλεπόμενο φόρο για τα αντίστοιχα χρονικά διαστήματα.

Ωστόσο, στις «επίμαχες» περιπτώσεις σε αιφνίδιους ελέγχους το Κεντρικό Λιμεναρχείο Βόλου διαπίστωσε ότι τα σκάφη δεν ήταν σταθμευμένα εκεί που είχε δηλωθεί.

Οι ιδιοκτήτες θαλάσσιων σκαφών καταθέτουν στο Λιμεναρχείο τα πιστοποιητικά του σκάφους, για την εθνικότητα ή την άδεια εκτέλεσης πλόων και αφού λάβουν τη βεβαίωση, απαλλάσσονται από τη φορολογία.

Για όλες τις περιπτώσεις ενημερώθηκε η Εισαγγελία Βόλου που κίνησε την ποινική διαδικασία ανάλογα με την εξέλιξη των ερευνών.

Πάντως, το φαινόμενο των ψευδών δηλώσεων για τα σκάφη, με προφανή στόχο τη φοροαπαλλαγή φαίνεται να είναι μικρό σε σχέση τουλάχιστον με άλλα λιμάνια, καθώς στη Μαγνησία κανένας από τους παραβάτες – ιδιοκτήτες σκαφών δεν εντοπίστηκαν να κάνουν κανονικά ταξίδια.

Προς αυτήν την κατεύθυνση οι αρμόδιοι δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο οι ιδιοκτήτες τους να τα είχαν μετακινήσει σε άλλο σημείο από αυτό που δήλωναν στις αιτήσεις, ενδεχόμενο πάντως που θα εξεταστεί κατά την ποινική διαδικασία.

Στη Θεσσαλονίκη οι ιδιοκτήτες θαλάσσιων σκαφών, που δήλωναν ψευδώς ότι τα σκάφη τους βρίσκονται αγκυροβολημένα σε μαρίνες προκειμένου να τύχουν φοροαπαλλαγών και οι οποίοι ελέγχονται ποινικά για το αδίκημα της απάτης σε βάρος του Δημοσίου, αριθμούν δέκα.

Αν και δήλωναν ακινησία για τα σκάφη τους, οι λιμενικοί που πραγματοποίησαν μπαράζ ελέγχων σε μαρίνες, πάρκινγκ σκαφών και άλλους ιδιωτικούς χώρους, διαπίστωσαν περιπτώσεις κατά τις οποίες τα σκάφη πραγματοποιούσαν κανονικά ταξίδια αναψυχής.

Υστερα από αυτή την εξέλιξη, ο εισαγγελέας πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης Λάμπρος Τσόγκας, διέταξε έρευνα, την οποία ανέθεσε σε πταισματοδίκη, ώστε να διαπιστωθεί εάν οι ελεγχόμενοι ιδιοκτήτες διέπραξαν το αδίκημα της απάτης.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου