ΤΟΠΙΚΑ

Κατακόρυφη πτώση στα έσοδα ~ Πάγωσε η ρύθμιση των 100 δόσεων

κατακόρυφη-πτώση-στα-έσοδα-πάγωσε-η-ρύ-674768

Απλήρωτος ο ΕΝΦΙΑ Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου

Πάτωσαν τα έσοδα του κράτους από τον ΕΝΦΙΑ. Η δόση του Ιανουαρίου δεν καταβλήθηκε από ένα μεγάλο μέρος των φορολογούμενων, ενώ και η ρύθμιση χρεών προς το Δημόσιο έμεινε πίσω για αρκετές εβδομάδες, καθώς η κίνηση στη Δημόσια Οικονομική Υπηρεσία μειώθηκε αισθητά.

Σύμφωνα με πληροφορίες από το Σύλλογο Οικονομολόγων Μαγνησίας, η δόση του ΕΝΦΙΑ του Ιανουαρίου δεν καταβλήθηκε από ένα μεγάλο μέρος των υπόχρεων, που πίστεψαν ότι θα καταργούταν.

Ωστόσο, ο πρόεδρος του Συλλόγου Αριστείδης Παπανδρέου, επισήμανε ότι ο ΕΝΦΙΑ συνεχίζει να είναι σε ισχύ, καθώς η παρότρυνση για το οικονομικό έτος 2014 του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα την ημέρα των προγραμματικών δηλώσεων προς τους φορολογουμένους ήταν να κάνουν μία «πατριωτική κίνηση» και να τον καταβάλλουν.

Απλήρωτη είναι μέχρι στιγμής και η δόση του ΕΝΦΙΑ για τον μήνα Φεβρουάριο, όμως οι φορολογούμενοι έχουν προθεσμία για να προσέλθουν στα ταμεία μέχρι και τις 27 του τρέχοντος μηνός. Ο φόρος για την καθυστέρηση είναι προσαύξηση κατά 0,73%.

Στο μεταξύ, η ημερομηνία για τη ρύθμιση οφειλών προς το Δημόσιο με καταληκτική ημερομηνία 31 Μαρτίου τρέχει και ένα μεγάλος αριθμός φορολογουμένων δεν έχει ακόμη ανταποκριθεί.

Η κίνηση στην Εφορία Βόλου, σύμφωνα με πληροφορίες από τη Δημόσια Οικονομική Υπηρεσία, σταμάτησε προφανώς, επειδή οι φορολογούμενοι ανέμεναν τις προγραμματικές δηλώσεις του πρωθυπουργού μήπως και μπορέσουν να πετύχουν ένα ευνοϊκότερο καθεστώς ένταξης.

Ο κ. Παπανδρέου είπε ότι πολλοί φορολογούμενοι ανέμεναν να δουν μήπως υπάρξουν αλλαγές. Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις σε ένα σημαντικό ποσοστό δεν εξυπηρετούνται από το καθεστώς της ρύθμισης, σύμφωνα με επανειλημμένες δηλώσεις της ΟΕΒΕΜ, που έχει συγκεκριμένες διεκδικήσεις

Ωστόσο, προς στιγμήν η ρύθμιση παραμένει ως έχει με μόνη αλλαγή την ένταξη οφειλετών με χρέη άνω του 1 εκατομμυρίων ευρώ.

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Δημήτρης Μάρδας τόνισε χθες ότι η νέα ευνοϊκότερη ρύθμιση για την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο θα είναι έτοιμη τέλος Φεβρουαρίου.

Σύμφωνα με τα όσα έκανε γνωστά, διατηρούνται οι 100 δόσεις. Η νέα ρύθμιση θα προβλέπει να ενταχθούν χρέη άνω του ενός εκατ. ευρώ που σήμερα εξαιρούνται, ενώ οι δόσεις θα συνδέονται με το εισόδημα του κάθε οφειλέτη και θα αφορούν όλους τους οφειλέτες (εφόσον πληρούνται οι προϋποθέσεις) ακόμα και όσους έχουν χρέη άνω των 15.000 ευρώ.

Σήμερα σε 100 δόσεις αποπληρώνονται οφειλές μέχρι 15.000 ευρώ και σε 72 δόσεις έως 1 εκατ. ευρώ.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου