ΤΟΠΙΚΑ

Προβληματισμός για μηνιγγίτιδα και κόστος εμβολίων

προβληματισμός-για-μηνιγγίτιδα-και-κ-677544

Η εμφάνιση ενός ακόμη κρούσματος, ο φόβος της ιατρικής κοινότητας

Πανικό προκάλεσε στο Βόλο και τη Μαγνησία η εμφάνιση δύο κρουσμάτων μηνιγγίτιδας. Παρά το γεγονός ότι έχουν περάσει δέκα μέρες από το πρώτο περιστατικό στα τέλη του Ιανουαρίου, οι κλήσεις στην Παιδιατρική Κλινική συνεχίζονται, με γονείς να απευθύνουν αγωνιώδεις ερωτήματα τι να κάνουν για να προφυλάξουν τα παιδιά τους. Ο προβληματισμός για την εμφάνιση νέου κρούσματος είναι αισθητός στις οικογένειες αλλά και στην ιατρική κοινότητα, καθώς η υπόθεση ενός καινούργιου περιστατικού πονοκεφαλιάζει.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Παιδιατρική Κλινική προτρέπει τους γονείς να κάνουν το εμβόλιο Bexsero κατά του μηνιγγγιτιδόκοκκου οροομάδας Β. Ωστόσο, στην επιστημονική κοινότητα παραμένει αναπάντητο ερώτημα το κατά πόσο είναι εφικτό αυτό. Το εν λόγω εμβόλιο δεν συνταγογραφείται, όπως των άλλων τεσσάρων οροομάδων, με αποτέλεσμα να είναι ιδιαίτερα ακριβό, καθώς κοστίζει 105 ευρώ όταν ανάλογα με την ηλικία μπορεί να φτάσει και τις τρεις δόσεις.

Συγκεκριμένα βρέφη έως τριών μηνών κάνουν το εμβόλιο σε τρεις δόσεις, άνω των πέντε μηνών σε δύο δόσεις, ενώ παιδιά άνω του ενός έτους το κάνουν σε μία δόση.

Την ίδια στιγμή, σχεδόν βέβαιο θεωρείται ότι η εκδήλωση ενός νέου κρούσματος θα δυσκόλευε τον έλεγχο για τη μετάδοση της ασθένειας και υπό αυτήν την έννοια εκτιμάται ότι το κόστος θεραπείας ενός παιδιού στο νοσοκομείο, η χημειοπροφύλαξη, ο πανικός, η απολύμανση που τη συνοδεύουν, είναι υψηλότερο από αυτό του εμβολιασμού.

Καλά στην υγεία τους

Καλά στην υγεία του είναι το 5χρονο κοριτσάκι από τη Νέα Ιωνία που προσβλήθηκε από άσηπτη μηνιγγίτιδα. Μέρα με την ημέρα η κλινική εικόνα του νηπίου βελτιώνεται και αναμένεται άμεσα να επιστρέψει στο σπίτι του.

Ο 14χρονος μαθητής από την ευρύτερη περιοχή του Αλμυρού που προσβλήθηκε από μηνιγγιτιδόκοκκο, που οφείλεται στην οροομάδα Β επανήλθε πλήρως και την Κυριακή πήρε εξιτήριο.

Σπουδαίο ρόλο έπαιξε η άμεση μεταφορά του στο Νοσοκομείο Βόλου με την εκδήλωση των πρώτων συμπτωμάτων, καθώς οι γονείς μερίμνησαν και δεν άφησαν πολύτιμο, όπως αποδείχτηκε εκ των υστέρων, χρόνο να χαθεί.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Σχετικά άρθρα:

Αποσωληνώθηκε ο 14χρονος που προσβλήθηκε από μηνιγγίτιδα

Κεραυνοβόλο μηνιγγίτιδα ταυτοποίησε το ΚΕΕΛΠΝΟ στον 14χρονο μαθητή

Κλείνουν δύο σχολεία για το κρούσμα μηνιγγίτιδας

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου