ΤΟΠΙΚΑ

«Κρίνουν» χίλιες απολύσεις οι εκλογές των εμποροϋπαλλήλων

κρίνουν-χίλιες-απολύσεις-οι-εκλογέ-679877

Χίλιες απολύσεις τα τρία τελευταία χρόνια κρίνουν σήμερα με την ενεργό συμμετοχή τους στην κάλπη οι εμποροϋπάλληλοι. Οι ιδιωτικοί εργαζόμενοι εκλέγουν νέο Διοικητικό Συμβούλιο, ενώ ο κλάδος περνάει τη χειρότερη κρίση. Ο κατώτατος μισθός έχει πατώσει στα 250 ευρώ στις τρεις ώρες εργασίας με πραγματικές έξι, το 50% των εργαζομένων είναι ανασφάλιστοι, ενώ η Κυριακή έπαψε να είναι αργία.

Η προηγούμενη Παρασκευή, η πρώτη της νέας κυβέρνησης, όπως επισημάνθηκε, ήταν η μόνη χωρίς απολύσεις εδώ και πολλές εβδομάδες, μήνες, χρόνια, και καθώς τα βλέμματα είναι στραμμένα στην οικονομική πολιτική, ο απερχόμενος πρόεδρος, Γιάννης Κάιρας, απευθύνει έκκληση για μαζική συμμετοχή στις εκλογές.

Το νέο Διοικητικό Συμβούλιο πρέπει να είναι ενισχυμένο για να μπορέσει να διεκδικήσει την υλοποίηση των αιτημάτων του κλάδου, που είναι πολλά και συνθέτουν εργασιακό μεσαίωνα, είπε ο ίδιος. Ο κ. Κάιρας είπε ότι δεν θα ξεχάσει την ταμία που απολύθηκε από πολυεθνική επειδή φορούσε στραβά το μαντήλι της, την έγκυο που της ανάθεσαν να καθαρίσει με χημικά καθαριστικά το φούρνο, τις καθημερινές προσβολές εργαζομένων.

Οι εργαζόμενοι που κατέφυγαν στα Δικαστήρια είναι δεκάδες, όμως σε σχέση με τον πραγματικό αριθμό των προσφυγών είναι λίγες. «Οι πολυεθνικές τραβούν τις εργατικές υποθέσεις μέχρι τον Άρειο Πάγο. Οι εργαζόμενοι δεν αντέχουν οικονομικά και κάνουν πίσω», εξήγησε.

Οι απολύσεις στα πέντε χρόνια της οικονομικής κρίσης είναι της τάξεως του 50% στο σύνολο των εργαζομένων.

Αρκετοί εμποροϋπάλληλοι απασχολούνται με ατομικές συμβάσεις που υπέγραψαν για τετράωρη απασχόληση, ενώ η πραγματική τους εργασία είναι οχτώ για οικονομικούς λόγους.

«Η Επιθεώρηση Εργασίας δεν μπορεί να παρέμβει πουθενά, έχει πλέον μόνο συμβουλευτικό χαρακτήρα. Οι προηγούμενες κυβερνήσεις και τα Μνημόνια οδήγησαν, οι διαφορές να επιλύονται μόνο από τα Δικαστήρια», είπε ο ίδιος.

Ο Σύνδεσμος Εμποροϋπαλλήλων κατέρχεται σε εκλογές με την ελπίδα ότι η νέα κυβέρνηση θα καταργήσει την κυριακάτικη εργασία και θα επαναφέρει το κατώτατο όριο μισθού στα 750 ευρώ.

Ο Σύνδεσμος είναι πάντοτε στο πλευρό των εργαζομένων, στα Δικαστήρια, παντού. «Προσπαθούμε έστω και επικουρικά να βοηθήσουμε. Κάνουμε ό, τι μπορούμε», είπε ο κ. Κάιρας.

Ο ίδιος διευκρίνισε ότι οι συνθήκες εργασίας στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις είναι καλύτερες. «Αν δεν μπορούν να σε πληρώσουν, στο λένε ξεκάθαρα και τελείωσε», συμπλήρωσε.

Οι εκλογές συνεχίζονται σήμερα, Δευτέρα στις 3 το μεσημέρι έως τις 6 το απόγευμα στο Εργατικό Κέντρο Βόλου.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου