ΤΟΠΙΚΑ

Λουκέτα σε 74 περίπτερα τα τρία τελευταία χρόνια

λουκέτα-σε-74-περίπτερα-τα-τρία-τελευταί-683044

Την πιο έντονη κρίση από ιδρύσεώς της διανύει η Ενωση Επαγγελματιών Περιπτερούχων

Με κύρια διεκδίκηση τη σωτηρία του κλάδου απέναντι στα λουκέτα, που ήδη αριθμούν 74 τα τρία τελευταία χρόνια και ζητούμενο τη μεγαλύτερη δυνατή συμμετοχή ώστε να ξεπεραστεί η χειρότερη κρίση από ιδρύσεώς της, το 1985, η Ενωση Επαγγελματιών Περιπτερούχων κατέρχεται σε εκλογές.

Η προχθεσινή Γενική Συνέλευση της Ενωσης έκανε το διοικητικό και οικονομικό απολογισμό περιόδου 2012-2014 και όπως προβλέπει το καταστατικό, κήρυξε τη διενέργεια αρχαιρεσιών στις 11 και 12 Φεβρουαρίου, Τετάρτη και Πέμπτη, από τις 10 το πρωί έως τις 8 το βράδυ στα γραφεία της Ομοσπονδίας στην οδό Παύλου Μελά 43-45 και όρισε Εφορευτική Επιτροπή.

Η κατάθεση υποψηφιοτήτων συνεχίζεται έως και σήμερα στα γραφεία της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Μαγνησίας.

Ο πρόεδρος της Ενωσης, Βασίλης Τόπας απεύθυνε έκκληση για μεγαλύτερη δυνατή συμμετοχή των μελών στις εκλογές, ώστε απέναντι στις προκλήσεις των καιρών οι περιπτερούχοι να υψώσουν δυνατή φωνή και να εξασφαλίσουν ένα πλαίσιο λειτουργίας, που θα διασφαλίζει τη σωτηρία του κλάδου.

Τα νούμερα εξάλλου μιλούν από μόνα τους. Εξήντα κιόσκια και μαγαζάκια με είδη περιπτέρου «εξαφανίστηκαν» τα τρία τελευταία χρόνια από το χάρτη των περιπτερούχων. Από τα εβδομήντα πέντε λουκέτα της περασμένης τριετίας μόνο δεκαπέντε επαγγελματίες του κλάδου εισήλθαν στην αγορά στο ίδιο διάστημα.

Οι επαγγελματίες δουλεύουν με τα χαμηλότερα ποσοστά κέρδους της αγοράς. Αν και ο κύριος όγκος της κινήσεως είναι τα τσιγάρα και οι κάρτες, το ποσοστό που δουλεύουν οι επαγγελματίες είναι μόλις 2,5% με 3% το ανώτερο από την κρίση και μετά.

Ο ειδικός φόρος κατανάλωσης έδωσε ψίχουλα τους λιανοπωλητές. Μετά από μία σειρά παρεμβάσεων ο ΕΦΚ έδωσε το 87,5% του κέρδους των τσιγάρων στο κράτος και 93% αντίστοιχα του στριφτού καπνού αν και η τιμή τσιγάρων αυξάνεται κάθε χρόνο, με αποτέλεσμα οι περιπτερούχοι να βάζουν όλο και μεγαλύτερο κεφάλαιο για την προμήθεια καπνικών και σήμερα να μη βγαίνουν οι παραγγελίες τους.

«Από το 2009 και μετά έχουμε γονατίσει. Αιμορραγούμε. Δεν μπορούμε να ανταπεξέλθουμε στις οικονομικές μας υποχρεώσεις, ούτε καν στις παραγγελίες καπνού της ημέρας. Τα λειτουργικά έξοδα, όπως ΔΕΚΟ, ΔΕΗ, ασφαλιστικά ταμεία καταγράφουν κάθε χρόνο αύξηση της τάξεως του 15-20%» είπε ο κ. Τόπας.

Πρέπει να αλλάξουν όλα αυτά, σημείωσε ο ίδιος. «Να βρούμε λύσεις. Σε συντονισμένη προσπάθεια με άλλα Σωματεία απ’ όλη την Ελλάδα έχουμε προγραμματίσει ενέργειες. Η καινούργια κυβέρνηση επιβάλλεται να δείξει κατανόηση απέναντι σε ένα κλάδο που πλήρωσε και συνεχίζει να πληρώνει ακριβά την οικονομική κρίση» πρόσθεσε.

Το πλάνο περιλαμβάνει συναντήσεις με τους εκπροσώπους καπνοβιομηχανιών, και ελληνικών και αλλοδαπών. Οι περιπτερούχοι, όπως επισημάνθηκε, έχουν προτάσεις για τη μείωση της φορολογίας καπνοβιομηχανικών προϊόντων, την κατοχύρωση ποσοστών κέρδους λιανεμπορίου, το νέο θεσμικό πλαίσιο για περίπτερα – καπνοπωλεία, τον αντικαπνιστικό νόμο και το κυριότερο για το λαθρεμπόριο καπνού.

Ο κ. Τόπας είπε ότι το λαθρεμπόριο καπνού αφαιρεί κάθε χρόνο από τα έσοδα του κράτους 1 δισ. ευρώ εξαιτίας της κυκλοφορίας παράνομων χύμα καπνών και πακέτων τσιγάρων.

Το πλάνο ενεργειών περιλαμβάνει συναντήσεις και με τις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας με αιχμή το ποσοστό κέρδους αλλά και τα πρακτορεία διανομής Τύπου, για να λυθούν τα υφιστάμενα προβλήματα.

«Πιστεύουμε να πάνε όλα καλά. Η καινούργια κυβέρνηση να δείξει κατανόηση στα προβλήματα, καθώς ο κλάδος απειλείται με εξαφάνιση. Δεν αντέχουμε άλλο» είπε ο ίδιος.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου