ΤΟΠΙΚΑ

16.900 κατασχετήρια φορολογουμένων της Εφορίας Βόλου

16-900-κατασχετήρια-φορολογουμένων-της-εφ-683064

Εστάλησαν το 2014 με άγνωστο αριθμό μπλοκαρισμένων τραπεζικών λογαριασμών

Κατασχέσεις σε καταθέσεις 16.900 φορολογουμένων της Εφορίας Βόλου έγιναν το 2014, ενώ άγνωστος είναι ο αριθμός, πιθανώς εκατοντάδες, των μπλοκαρισμένων τραπεζικών λογαριασμών που κληροδότησε το έτος που έφυγε σε μισθωτούς, ελεύθερους επαγγελματίες και συνταξιούχους.

Για χρέη ΦΠΑ, φορολογίας εισοδήματος, φόρο ακίνητης περιουσίας, το χαράτσι της ΔΕΗ, έχουν σταλεί κατασχετήρια σε χιλιάδες τραπεζικούς λογαριασμούς, ενώ ένα μικρό μέρος αυτών αφορά δεσμεύσεις εις χείρας τρίτων.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, ο κύριος όγκος των κατασχετηρίων αφορά οφειλές άνω των 50.000 ευρώ, όμως σε ένα αξιοσημείωτο ποσοστό αν αναλογιστεί κανείς τις χιλιάδες των εγγράφων για δέσμευση ποσών, οι οφειλές μπορεί να είναι και μερικές χιλιάδες ευρώ ή και πολύ λιγότερα χρήματα.

Εξάλλου, η διαδικασία των κατασχετηρίων ξεκινά για ποσά άνω των 500 ευρώ όταν οι φορολογούμενοι επιδεικνύουν αδιαφορία στις ηλεκτρονικές ή και έγγραφες προειδοποιήσεις και σε κάθε περίπτωση αφορά λογαριασμούς άνω των 1.500 ευρώ που είναι το όριο ακατάσχετου.

Η εφαρμογή των δεσμευτικών μέτρων φαίνεται ότι έχει αποδώσει σε ικανοποιητικό βαθμό για την Εφορία Βόλου. Εκτός από τις κατασχέσεις, οι φορολογούμενοι που είχαν την οικονομική δυνατότητα απευθύνθηκαν στην Εφορία και αφού πλήρωσαν το 50% της οφειλής διακανόνισαν το υπόλοιπο ποσό με δόσεις.

Ωστόσο, υπό διερεύνηση είναι εάν υπάρχουν λογαριασμοί με χαμηλοσυνταξιούχους, όπως του ΟΓΑ, που δεν προέβησαν στη δήλωση ακατάσχετου λογαριασμού στο taxisnet. Από το πρώτα προβλήματα που έχει καταγράψει η νέα ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών πανελλαδικά είναι αυτό πολλών φορολογουμένων με πολύ χαμηλό εισόδημα οι οποίοι πλέον δεν μπορούν να συναλλαγούν μέσω τραπεζών λόγω μπλοκαρίσματος των τραπεζικών τους συναλλαγών.

Χαρακτηριστικές είναι οι περιπτώσεις που έχουν καταγραφεί συνταξιούχων του ΟΓΑ ή χαμηλοσυνταξιούχων άλλων ταμείων που λαμβάνουν μηνιαία σύνταξη από 300 έως 500 ευρώ και για τους οποίους έχουν εκδοθεί κατασχετήρια για φορολογικά χρέη που έχουν συσσωρευτεί λόγω απλήρωτου χαρατσιού ή ΕΝΦΙΑ για την ιδιόκτητη κατοικία τους.

Μάλιστα σε πολλές περιπτώσεις έχουν αποσταλεί τα κατασχετήρια στις τράπεζες με αποτέλεσμα να τους έχουν δεσμευτεί και οι τραπεζικοί λογαριασμοί. Παρά το γεγονός ότι υπάρχει ακατάσχετο στους τραπεζικούς λογαριασμούς έως και το ποσό των 1.500 ευρώ, οι δεσμεύσεις δεν αίρονται καθώς έχουν πραγματοποιηθεί πριν ο οφειλέτης υποβάλλει τη σχετική δήλωση του ακατάσχετου λογαριασμού στο taxisnet.

Το υπουργείο Οικονομικών εξετάζει έναν κατάλογο μέτρων που θα ανακουφίσουν και θα διευκολύνουν άμεσα όσους οφειλέτες έχουν πολύ χαμηλό εισόδημα και έχουν βρεθεί αντιμέτωποι με τα μέτρα αναγκαστικής είσπραξης του φοροεισπρακτικού μηχανισμού συντάσσουν στο υπουργείο Οικονομικών.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου