ΤΟΠΙΚΑ

Απορρίφθηκε η προσφυγή των μηχανικών από το ΣτΕ

απορρίφθηκε-η-προσφυγή-των-μηχανικών-683334

Παρέμβαση προς το Χρ. Σπίρτζη σχεδιάζει η Διοικούσα

Αρνητική έκβαση είχε η προσφυγή των μηχανικών για τις προσαυξήσεις στις ασφαλιστικές εισφορές που αποτελούν βραχνά για τους μηχανικούς.

Παρά την κρίση, την ανεργία που μαστίζει τον κλάδο, την καθίζηση της οικοδομής, ανεπίσημες πληροφορίες της Διοικούσας Επιτροπής λένε ότι απορρίφθηκε από το Συμβούλιο της Επικρατείας η προσφυγή των μηχανικών.

Η προχθεσινή συνεδρίαση βρήκε τη Διοικούσα Επιτροπή θορυβημένη από τη δυσάρεστη εξέλιξη μετά από δύο χρόνια αναμονής.

Πλέον, το ΤΕΕ Μαγνησίας εκτιμά ότι μόνο μία νομοθετική ρύθμιση θα έδινε λύση στο θέμα των προσαυξήσεων, που υπό τη σημερινή οικονομική κατάσταση είναι δυσβάσταχτες για ένα μεγάλο αριθμό μηχανικών.

Η Διοικούσα Επιτροπή αποφάσισε να παρέμβει άμεσα με έγγραφό της προς τον νέο αναπληρωτή υπουργό Μεταφορών, Υποδομών και Δικτύων Χρήστο Σπίρτζη, πρώην πρόεδρο του κεντρικού ΤΕΕ, που γνωρίζει και το ζήτημα.

Οπως αναφέρθηκε, σε μία χρονική στιγμή που η ανεργία έχει εισβάλει αισθητά στον κλάδο των μηχανικών, ενώ η πτώση στην οικοδομική δραστηριότητα έχει δημιουργήσει φοβερά οικονομικά προβλήματα, οι μηχανικοί καλούνται να πληρώσουν προσαυξήσεις στις ασφαλιστικές τους εισφορές ύψους από 30 έως 80% κλιμακωτά ανάλογα με τα χρόνια επαγγελματικής δραστηριοποίησή τους.

Το θέμα είναι πολύ σοβαρό, καθώς η πλειοψηφία των μηχανικών δεν έχουν καν την οικονομική δυνατότητα να καταβάλλουν τις τρέχουσες εισφορές.

Η απόφαση του ΤΕΕ εκκρεμούσε εδώ και δύο χρόνια. Από το 2011 οι προσαυξήσεις «πάγωσαν» και ο τεχνικός κόσμος ήλπιζε ότι θα καταργούνταν.

Ωστόσο, το ζήτημα επανήλθε μετά από προσβολή της απόφασης του Διοικητικού Συμβουλίου του ΕΤΑΑ από Επίτροπο της προηγούμενης κυβέρνησης.

Στο έγγραφό της η Διοικούσα του ΤΕΕ θα ζητεί επίσημη ενημέρωση για την απόρριψη ή όχι της απόφασης και επιπλέον την έκδοση νομοθετικής ρύθμισης.

Η συνεδρίαση συζήτησε ακόμη τη διοργάνωση επιστημονικής ημερίδας για τον έλεγχο και διαχείριση των στερεών αποβλήτων, ενώ όρισε τις Μόνιμες Επιτροπές της Διοικούσας.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου