ΤΟΠΙΚΑ

Κανονικά η καταβολή του 5ευρου

κανονικά-η-καταβολή-του-5ευρου-684554

Εν αναμονή εγκυκλίου από το υπουργείο Υγείας

Κανονικά καταβάλλεται το ποσό των 5 ευρώ στα εξωτερικά ιατρεία του Γενικού Νομαρχιακού «Αχιλλοπούλειου» Νοσοκομείου Βόλου, αλλά και στα Κέντρα Υγείας του Νομού.

Αν και ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός, κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στην 7η Υγειονομική Περιφέρεια Κρήτης, ανέφερε ότι δεν είναι υποχρεωτική η καταβολή του «εισιτηρίου», ωστόσο τόσο στο Νοσοκομείο όσο και στα Κ.Υ. δεν έχει φτάσει ακόμη εγκύκλιος για την αλλαγή του οικονομικού μέτρου.

Ως εκ τούτου, σύμφωνα με πληροφορίες, το Γενικό Νομαρχιακό Νοσοκομείο Βόλου αναμένει επίσημη ενημέρωση από το υπουργείο, ενώ στην ίδια κατεύθυνση κινούνται και τα Κέντρα Υγείας.

Μάλιστα, στη συνεργασία που είχε προχθές ο Διοικητής της 5ης Υγειονομικής Περιφέρειας Θεσσαλίας, Λάζαρος Μακρής, με Διοικητές των Κέντρων Υγείας για το ιδιοκτησιακό καθεστώς και τις ελλείψεις, επισημάνθηκε ότι τα συγκεκριμένα χρήματα από τις επισκέψεις θα πρέπει να μπαίνουν σε συγκεκριμένο κωδικό.

Πάντως, πολλές Διοικήσεις Νοσοκομείων προχωρούν σε άτυπη κατάργηση του «εισιτηρίου» των 5 ευρώ. Το ένα μετά το άλλο Νοσοκομείο ακολούθησαν τη διαβεβαίωση του αναπληρωτή υπουργού, ενώ και οι ασθενείς αρνούνται να καταβάλουν το ποσό μετά τις σχετικές εξαγγελίες της νέας ηγεσίας του υπουργείου Υγείας.

Στα μεγάλα νοσοκομεία της Αττικής έχει ήδη καταργηθεί το μέτρο, καθώς κανένας ασθενής δεν το πληρώνει με την ανοχή των διοικητικών υπηρεσιών.

Αλλά και στα νοσοκομεία της επαρχίας, όπως είχε αποκαλύψει η προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου Υγείας, το 5ευρο δεν εισπράχθηκε ποτέ.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Υγείας, τα έσοδα από το 5ευρο ανέρχονται σε μόλις 17 εκατ. ευρώ το έτος, όταν είχε προϋπολογισθεί το ποσό των 60 εκατ. ευρώ (5 ευρώ επί 12 εκατ. ασθενείς, οι οποίοι προσέρχονται το έτος στο ΕΣΥ).

Αναλυτικά ο κ. Ξανθός είχε δηλώσει ότι «ο κάθε ασφαλισμένος και ο κάθε ανασφάλιστος κάτοικος της χώρας μας θα έχει πρόσβαση σε ισότιμη περίθαλψη την ώρα της ανάγκης του. Επιπλέον, τόνισε ότι «απαιτείται η εφαρμογή ενός έκτακτου σχεδίου ενίσχυσης του δημόσιου συστήματος Υγείας της χώρας σε προσωπικό όλων των ειδικοτήτων. Αυτό είναι εκ των ων ουκ άνευ».

Κ.Μ.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου