ΤΟΠΙΚΑ

Ταλαιπωρία για γιατρούς, ασθενείς ~ Με προβλήματα η ηλεκτρονική συνταγογράφηση

ταλαιπωρία-για-γιατρούς-ασθενείς-με-π-684564

Σε υπολειτουργία επί 2ήμερο το e-prescription

Σε ρόλο …γραμματέα έβαλε εδώ και δύο μέρες το ξεκίνημα του Φεβρουαρίου τους ιδιώτες γιατρούς. Η συνταγογράφηση, η πιο απλή ιατρική πράξη, άλλαξε τα καθήκοντα των γιατρών, καθώς το ηλεκτρονικό σύστημα e-prescription παρουσίασε γι’ άλλη μία φορά προβλήματα, βάζοντας σε πολύωρη ταλαιπωρία τους γιατρούς αλλά και τους ασθενείς.

Η Ενωση Ιατρών ΕΟΠΥΥ κάλεσε χθες όλους τους αρμόδιους φορείς, το υπουργείο Παιδείας, τον ΕΟΠΥΥ, την ΗΔΙΚΑ, να …σεβαστούν επιτέλους τους ασφαλισμένους. Η εκτέλεση μίας συνταγής έφτασε να διαρκεί ώρες!

Μάλιστα, τα προβλήματα στη λειτουργία της ηλεκτρονικής εφαρμογής παρουσιάστηκαν χωρίς καμία απολύτως προειδοποίηση. «Δεν υπήρχε καν η ευαισθησία να ενημερώσουν ότι το ηλεκτρονικό σύστημα συνταγογράφησης βγαίνει εκτός λειτουργίας εξαιτίας της μεγάλης επισκεψιμότητας» ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Μαγνησίας, Ευθύμιος Τσάμης.

Το e-prescription από το ξεκίνημα της λειτουργίας του πριν τρία χρόνια και μέχρι σήμερα υπολειτουργεί τις πρώτες μέρες του κάθε μήνα, οπότε αυξάνεται η προσβασιμότητα, καθώς οι ασφαλισμένοι επικαιροποιούν τις συνταγές τους.

«Πρόκειται για ένα ηλεκτρονικό σύστημα που από την εφαρμογή του παρουσιάζει προβλήματα και δυστυχώς δεν έγινε τίποτα, καμία αναβάθμιση, για να αντιμετωπιστούν αυτά, παρά τα χρήματα που έχουν ξοδευτεί» είπε ο κ. Τσάμης.

Οταν παρουσιάζεται υπερφόρτωση μία συνταγή για να καταχωρηθεί στο σύστημα διαρκεί ώρες, όταν υπό κανονικές συνθήκες εκτελείται σε μερικά λεπτά.

«Η μεγάλη επισκεψιμότητα δεν μπορεί να αποτελεί δικαιολογία για την κακή λειτουργία του συστήματος συνταγογράφησης. Θα έπρεπε να είχαν προβλέψει την υπερφόρτωση του συστήματος και να την έχουν ήδη αντιμετωπίσει. Εντούτοις, για άλλη μία φορά αποδείχτηκε η ανεπάρκεια του συστήματος» πρόσθεσε ο ίδιος.

«Ας κάνει επιτέλους ο καθένας τη δουλειά που του αναλογεί, σωστά και υπεύθυνα, και ας δώσουν τις κατάλληλες εξηγήσεις οι υπεύθυνοι του συστήματος συνταγογράφησης στους προϊσταμένους τους, αλλά και αυτοί με της σειρά τους στους ιατρούς και στους χιλιάδες ασφαλισμένους που ταλαιπωρούνται με συχνότητα που τηρείται πλέον ευλαβικά», επισημαίνει με ανακοίνωσή της η Ενωση Ιατρών – ΕΟΠΥΥ.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου