ΤΟΠΙΚΑ

Δράση για κινδύνους και κρίσεις από το Νοσοκομείο και την ΕΟΔ

δράση-για-κινδύνους-και-κρίσεις-από-το-688882

Εγκρίθηκε η πρόταση από το Ιδρυμα Νεολαίας και Διά Βίου Μάθησης

Εκπαιδευτικό πρόγραμμα εθελοντικής δράσης για τη διαχείριση κινδύνων και κρίσεων και την αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών, με τίτλο «Προστατεύω τον εαυτό μου και τους άλλους» πρόκειται να υλοποιήσει το Γενικό Νομαρχιακό «Αχιλλοπούλειο» Νοσοκομείο από κοινού με την Ελληνική Ομάδα Διάσωσης.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης, Κώστα Τράγαλο, το Ιδρυμα Νεολαίας και Διά Βίου Μάθησης του υπουργείου Παιδείας έδωσε το «ΟΚ» για την υλοποίηση της δράσης.

Το πρόγραμμα έχει έξι βασικές θεματικές ενότητες. Αυτές είναι οι γνωσιακές παράμετροι του κινδύνου, οι πυρκαγιές – πλημμύρες – ακραία καιρικά φαινόμενα, οι σεισμοί – διασώσεις, τα θαλάσσια ναυτικά ατυχήματα – προστασία θαλασσίου περιβάλλοντος, οι πρώτες βοήθειες – διαχείριση καταυλισμών και η εθελοντική δράση Πολιτικής Προστασίας.

Από το 2001, οπότε και άρχισε να λειτουργεί το πρόγραμμα, μέχρι σήμερα έχουν εκπαιδευτεί πανελλαδικά περί τους 8.500 εθελοντές σε 210 Δήμους της Επικράτειας και έχουν υλοποιηθεί σε συνεργασία με το Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης 20 ημερίδες και διημερίδες για την επιμόρφωση 2.500 στελεχών της Δημόσιας Διοίκησης και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης σε θέματα διαχείρισης κινδύνου.

Στόχος του προγράμματος είναι η εκπαίδευση ενηλίκων για την απόκτηση δεξιοτήτων Διαχείρισης Κινδύνου και Κρίσεων, στο πλαίσιο της Διά Βίου Μάθησης.

Η διάρκεια του προγράμματος είναι 100 ώρες. Στους εκπαιδευθέντες χορηγείται Βεβαίωση Παρακολούθησης και εντάσσονται στο Μητρώο Εθελοντικών οργανώσεων της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας.

Το Πρόγραμμα ακολουθεί διαδικασίες πιστοποίησης ISO και υποστηρίζεται από Εθνικό Δίκτυο Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων και Ερευνητικών Φορέων. Εχει τύχει της δημόσιας αναγνώρισης της πρώην Επιτρόπου της Ε.Ε. για το Περιβάλλον, Margot Wallrstrom και έχει εκπροσωπήσει τη χώρα μας στο 10ο Διεθνές Συνέδριο Εθελοντισμού που πραγματοποιήθηκε στη Γενεύη το 2001 και στο 10ο Ευρωπαϊκό Συνέδριο Πολιτικής Προστασίας που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλες το 2002.

Το πρόγραμμα έχει ανακηρυχθεί το πλέον δημοφιλές από το site www.anthropos.gr των Μ.Κ.Ο. της χώρας μας.

Τέλος, το εκπαιδευτικό υλικό διαμορφωμένο σύμφωνα με τις απαιτήσεις της Δια Βίου Μάθησης, έχει αναρτηθεί στον ιστότοπο του προγράμματος (www.ethelontismos.gr) και βρίσκεται στη διάθεση του οποιοδήποτε πολίτη.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου