ΤΟΠΙΚΑ

4.000 πολίτες εξετάστηκαν στην Ψυχιατρική ~ Μακραίνει η λίστα στο Νοσοκομείο Βόλου

4-000-πολίτες-εξετάστηκαν-στην-ψυχιατρικ-691904

ΦΟΒΙΖΕΙ Η ΑΥΞΗΣΗ 25% ΣΤΑ ΨΥΧΙΑΤΡΙΚΑ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΑ

Χτυπούν την πόρτα με διαταραχές σκέψης και αντίληψης, καθώς πιστεύουν ότι παρακολουθούνται από πολύ κόσμο. Ακούν και βλέπουν πράγματα που αντιλαμβάνονται μόνο οι ίδιοι. Εχουν παραληρήματα – αλλοπρόσαλλη εκφορά λόγου, ψυχοκινητικές ανησυχίες. Η κρίση συνεχίζει να παρουσιάζει ψυχωτικά συμπτώματα σε ολοένα και μεγαλύτερο αριθμό πολιτών, προβληματίζοντας πλέον την ιατρική κοινότητα με τις διαστάσεις που παίρνει.

Ρεπορτάζ: ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Βαρύς είναι ο αντίκτυπος της οικονομικής ανέχειας στις συναισθηματικές διαταραχές αλλά και τα ψυχοσικά επεισόδια. Ειδικά για τα τελευταία, ο προβληματισμός είναι διάχυτος. Το 2014 διατήρησε την αύξηση του 25% που παρουσιάζεται εδώ και δύο χρόνια στο σύνολο των περιστατικών που αντιμετώπισε η Ψυχιατρική Κλινική του Γενικού Νομαρχιακού Αχιλλοπούλειου Νοσοκομείου. Η ιατρική κοινότητα φοβάται πλέον παγίωση.

Το 2014 τέσσερις χιλιάδες πολίτες από τη Μαγνησία αλλά και ολόκληρη τη Θεσσαλία χτύπησαν την πόρτα της Ψυχιατρικής Κλινικής του Γενικού Αχιλλοπούλειου Νοσοκομείου Βόλου. Η συχνότητα των ατόμων που καταφεύγουν στις Ψυχιατρικές Υπηρεσίες του Νοσοκομείου προβάλλει ως βάσιμο τον κίνδυνο που ελλοχεύει, ειδικά για τα ψυχοσικά επεισόδια, να διατηρηθεί και να παγιωθεί οριστικά και αμετάκλητα η αύξηση των περιστατικών.

Ο Διευθυντής της Ψυχιατρικής Κλινικής, Κωνσταντίνος Ασπραδάκης, είπε ότι η οικονομική κρίση και ιδιαίτερα η ανεργία έχει άμεση επιρροή. Ο επιπολασμός της αρρώστιας, εξήγησε, είναι σταθερός, εκείνο που διαφοροποιείται είναι το πλαίσιο ζωής, που είναι και αυτό που ευθύνεται για τη ροή των περιστατικών.

Συγκρίνοντας τις εικόνες των ασθενών, είπε ότι τα καταθλιπτικά περιστατικά παραμένουν περισσότερα, όμως εκείνο που είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό είναι η αύξηση κατά 15% των ψυχοσικών επεισοδίων στο προϋπάρχον ποσοστό. Η διαχείριση – αποθεραπεία τους, εξηγεί, είναι περισσότερο δύσκολη από τα καταθλιπτικά.

«Ψυχώσεις, όπως είναι η παραληρητική διαταραχή και η σχιζοφρένεια, έχουν συχνότητα της τάξεως του 1% του γενικού πληθυσμού. Ομως, λόγω της ποιότητας ζωής και των κοινωνικών δυσχερειών, τα ψυχωσικά επεισόδια αυξάνονται, ενώ δεν ξέρουμε την εξέλιξη που θα έχουν», είπε ο ίδιος.

Ο διευθυντής της Ψυχιατρικής Κλινικής ανέφερε ότι διαταραχές σκέψης και αντίληψης, παραληρήματα – αλλοπρόσαλλη εκφορά του λόγου, ψυχοκινητική ανησυχία με εκδηλώσεις βιαιοπραγίας είναι μερικά από τα συμπτώματα.

«Η έκβαση των ψυχοσικών επεισοδίων κρίνεται σε έξι μήνες από την πρώτη έναρξη της νόσου, οπότε μπορεί να διαγνωστεί σχιζοφρένεια ή άλλες ψυχοσικές ασθένειες» συμπλήρωσε.

Δυστυχώς, η οικονομική κρίση δυσχεραίνει την αποθεραπεία όλων των ψυχιατρικών συμπτωμάτων, καθώς όπως είπε ο κ. Ασπραδάκης η κάθε ψυχιατρική νόσος καθορίζεται από γενετικούς, αλλά και κοινωνικούς και περιβαλλοντικούς παράγοντες.

«Η ποιότητα ζωής είναι καταλυτική στη πρόγνωση, διάγνωση και τελικά διαχείριση – αποθεραπεία της όποιας νόσου» είπε χαρακτηριστικά.

Με κύρια την κατάθλιψη η αύξηση στις συναισθηματικές διαταραχές αντίστοιχα, υπολογίζεται στα στατιστικά δεδομένα της Κλινικής για το 2014, δηλαδή στο 25%.

Τα περιστατικά

Το 2014 νοσηλεύτηκαν στην Ψυχιατρική Κλινική του Γενικού Νομαρχιακού Αχιλλοπούλειου Νοσοκομείου Βόλου 267 άτομα με μηνιαίο μέσο όρο νοσηλευομένων 22,25 άτομα.

Ο αριθμός των υποστηριζόμενων στα εξωτερικά ιατρεία, ήταν 2.955 άτομα τις τρεις φορές την εβδομάδα που είναι τυπικά ανοιχτά, με μηνιαίο μέσο όρο εξεταζομένων τα 246,25 άτομα. Ο πραγματικός αριθμός εκτιμάται ότι είναι αισθητά μεγαλύτερος, καθώς τα εξωτερικά ιατρεία λειτουργούν έστω και άτυπα και τις Τρίτες και Πέμπτες.

Το μόνο ενθαρρυντικό είναι ότι τη δεδομένη στιγμή έχουν δικαίωμα στη νοσηλεία και τη λήψη φαρμάκων και οι ανασφάλιστοι.

Στο μεταξύ, η μεταρρύθμιση στον Ψυχιατρικό Τομέα με το κλείσιμο όλων των μεγάλων ψυχιατρείων και τη λειτουργία μόνο Ψυχιατρικών Κλινικών μέχρι το τέλος του 2015 είναι άγνωστο αν θα προχωρήσει.

Σε επίπεδο Θεσσαλίας Ψυχιατρικές Κλινικές έχει μόνο το Γενικό Νομαρχιακό Νοσοκομείο Βόλου και το Πανεπιστημιακό, με αποτέλεσμα ένα μεγάλο κομμάτι των ασθενών να είναι από Καρδίτσα και Τρίκαλα.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου