ΤΟΠΙΚΑ

Χάος με τις άδειες μοτοποδηλάτων ~ 420 αιτήσεις την ημέρα

χάος-με-τις-άδειες-μοτοποδηλάτων-420-αιτ-703503

Εχει ανταποκριθεί μόνο το 16,5% των κατόχων!

Μπλοκάρισε κάθε είδους διαδικασία ανανέωσης διπλωμάτων ή έκδοσης καινούργιων, η αντικατάσταση αδειών οδήγησης μοτοποδηλάτων. Το υπουργείο Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη δέχεται σε καθημερινή βάση πάνω από δέκα χιλιάδες αιτήσεις για την ανανέωση ΑΜ (αδειών μοτοποδηλάτων), ενώ οι κατά τόπους αρμόδιες Διευθύνσεις και εν προκειμένω η Διεύθυνση Μεταφορών και Επικοινωνιών Μαγνησίας 420 αιτήματα!

Εκατοντάδες πολίτες απευθύνονται στη Διεύθυνση Μεταφορών και Επικοινωνιών Μαγνησίας και στα ΚΕΠ για την ανανέωση των ΑΜ. Σύμφωνα με πληροφορίες, καθημερινά περί τους 120 πολίτες σχηματίζουν ουρές μπροστά από τα αρμόδια γραφεία των υπαλλήλων, ενώ τα ΚΕΠ διαβιβάζουν 300 αιτήσεις την ημέρα.

Μέχρι σήμερα έχουν εξυπηρετηθεί περί τους 4.000 πολίτες, ενώ υπάρχουν διπλώματα στοκ στη Διεύθυνση 4.500 όταν οι κάτοχοι ΑΜ στο Νομό υπολογίζονται στους 60.000! Με αμείωτο ρυθμό συνεχίζεται η προσέλευση για την αντικατάσταση των διπλωμάτων που έληξε στις 18 Ιανουαρίου 2015.

Ο όγκος δουλειάς είναι τέτοιος, που πλέον υπάρχει διάχυτος προβληματισμός για το χρόνο διεκπεραίωσης της διαδικασίας. Στα γραφεία υπαλλήλων της Διεύθυνσης Μεταφορών οι αιτήσεις σχηματίζουν στοίβες. Το αρχείο αριθμεί χιλιάδες φακέλους.

Η διαδικασία της αντικατάστασης ξεκίνησε το 2013, ωστόσο μέχρι σήμερα μόνο το 16,5% των κατόχων αδειών οδήγησης μοτοποδηλάτων έχουν αιτηθεί την υποχρεωτική αντικατάσταση του διπλώματος.

Ο Διευθυντής της Διεύθυνσης Μεταφορών και Επικοινωνιών Μαγνησίας, Γιώργος Κανάτας, υπογραμμίζει ότι, δεν απαιτείται αντικατάσταση του διπλώματος, εάν ο κάτοχός του δεν το χρησιμοποιεί ή αν έχει άλλη κατηγορία διπλώματος μεγαλύτερη, όπως είναι οι Α1, Α2, Α.

Ο ίδιος σημειώνει ότι «τα διπλώματα σε μορφή κάρτας εκδίδονται από το υπουργείο Δημοσίας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη. Στην Υπηρεσία αυτή πάνε χιλιάδες διπλώματα, με συνέπεια να παρατηρείται καθυστέρηση σε όλα τα είδη διπλωμάτων, εκτός από τα ΑΜ, δηλαδή, και στις αναθεωρήσεις και στα καινούργια διπλώματα, που εκδίδονται επίσης από το υπουργείο Δημοσίας Τάξης».

Σε επίπεδο Διεύθυνσης, ο κ. Κανάτας επισήμανε ότι ο μεγαλύτερος δυνατός αριθμός διπλωμάτων, που αντιστοιχεί σε κάθε υπάλληλο για να διαβιβάσει την ημέρα είναι …40.

Εναντίον των κατόχων που διατηρούν την παλαιά άδεια μοτοποδηλάτου επιβάλλονται από την Τροχαία διοικητικά πρόστιμα. Η ισχύς του διπλώματος πάντως, όπως επισημαίνει ο κ. Κανάτας δεν παύει σαν διοικητική πράξη. Η οδήγηση απαγορεύεται, διευκρίνισε.

Το διάστημα που μεσολαβεί μέχρι την έκδοση και παραλαβή των αδειών οδήγησης κοινοτικού τύπου οι οδηγοί μπορούν να χρησιμοποιούν αντί των διπλωμάτων τους τον αριθμό πρωτοκόλλου κατάθεσης των δικαιολογητικών.

Εξάλλου, η καθυστέρηση που παρατηρείται στην έκδοση των διπλωμάτων εκτιμάται ότι ανέρχεται σε περισσότερο από έναν μήνα, γι’ αυτό και σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο προσανατολίζεται στην παράταση κατά το λιγότερο ενός εξαμήνου στη διαδικασία με την έκδοση νομοθετικής ρύθμισης. Εξάλλου, και οι Διευθύνσεις έχουν ελλείψεις στο απαιτούμενο προσωπικό.

Οι κάτοικοι διπλωμάτων ΑΜ υπολογίζονται πανελλαδικά ότι είναι εκατομμύρια.

Τα δικαιολογητικά

Απαιτούμενα δικαιολογητικά για την αντικατάσταση των αδειών οδήγησης είναι: Αίτηση – υπεύθυνη δήλωση άρθρ. 8. Ν. 1599/1986 και άρθρο 3 Ν. 2690/1999. (δίνεται από την Υπηρεσία). 2) Ταυτότητα και φωτοτυπία της. 3) Φωτοτυπία της άδειας οδήγησης. 4) Εγχρωμη φωτογραφία τύπου διαβατηρίου (χωρίς γυαλιά). 5) e- παράβολο 30 ευρώ (Taxis.net ) για εκτύπωση άδειας οδήγησης σε πλαστική κάρτα. 6) Κατάθεση υποχρεωτικά (εάν υπάρχει) της άδειας οδήγησης μοτοσικλέτας ή μοτοποδηλάτου (χάρτινο έντυπο) και δύο φωτοτυπίες. 7) Αίτηση εκτύπωσης άδειας οδήγησης (δίνεται από την Υπηρεσία).

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου