ΤΟΠΙΚΑ

Εφτασε η ώρα της κάλπης

εφτασε-η-ώρα-της-κάλπης-704030

Στις θέσεις τους δικαστικοί αντιπρόσωποι – γραμματείς

Ωρα μηδέν για τις εθνικές εκλογές του 2015. Στις έξι το πρωί όλοι οι δικαστικοί αντιπρόσωποι θα πρέπει να αναλάβουν τα πόστα ευθύνης τους με τους γραμματείς τους, στα εκλογικά τμήματα, όπου όλα είναι έτοιμα για την ομαλή διεξαγωγή της ψηφοφορίας.

Η κάλπη, τα βιβλία πράξεων εφορευτικής επιτροπής, οι εκλογικοί κατάλογοι, οι εκλογικοί φάκελοι, τα ψηφοδέλτια των συνδυασμών είναι τοποθετημένα στη θέση τους.

Οι εφορευτικές επιτροπές συνέρχονται και στις 7 παρά τις όποιες ελλείψεις, οι δικαστικοί αντιπρόσωποι ανοίγουν τις κάλπες και ξεκινά η ψηφοφορία.

Σύμφωνα με τις οδηγίες του Πρωτοδικείου Βόλου, οι δικαστικοί αντιπρόσωποι πρέπει να είναι προετοιμασμένοι να διεξάγουν εκλογές ακόμη και μόνοι τους με τους γραμματείς τους.

Η εκλογική διαδικασία πρέπει να κυλήσει ομαλά και απρόσκοπτα αν και φέτος τα εκλογικά τμήματα στη Μαγνησία εκτιμάται ότι είναι λιγότερα κατά 100 και γι’ αυτό εκτιμάται ότι εκλογικοί κατάλογοι σε ορισμένα τμήματα θα έχουν διπλάσιο ή και τριπλάσιο αριθμό ψηφοφόρων.

Με δεδομένα τα γνωστά προβλήματα ελλείψεων στις Εφορευτικές Επιτροπές, τα οποία, πάντως, προβληματίζουν, οι δικαστικοί αντιπρόσωποι πρέπει να είναι προετοιμασμένοι.

Το Πρωτοδικείο Βόλου έχει δώσει σαφείς κατευθύνσεις, ώστε οι προβλέψεις του εκλογικού νόμου να τηρηθούν στο ακέραιο, ενώ και ο Δικηγορικός Σύλλογος Βόλου πραγματοποίησε σεμινάριο με στόχο να μην παρουσιαστεί κανένα απολύτως πρόβλημα με δικαστικούς αντιπροσώπους που δεν έχουν ξανασυμμετάσχει σε εκλογική διαδικασία.

Στις 7 το απόγευμα που θα κλείσουν οι πόρτες των εκλογικών τμημάτων, ξεκινά η διαλογή των ψηφοδελτίων. Γίνεται αποσφράγιση κάλπης, αρίθμηση των φακέλων, διαλογή των ψήφων, μετάδοση αποτελεσμάτων.

Με την ολοκλήρωση της διαδικασίας, οι δικαστικοί αντιπρόσωποι μπορούν να ζητήσουν και τη συνδρομή του Δήμου, όταν δεν υπάρχει η δυνατότητα μεταφοράς από απομακρυσμένες περιοχές, ώστε το εκλογικό υλικό να παραδοθεί κατευθείαν στον τελικό αποδέκτη του, το Πρωτοδικείο Βόλου.

Στην περίπτωση των νησιών αντίστοιχα, οι δικαστικοί αντιπρόσωποι οφείλουν να παραδώσουν το εκλογικό υλικό με το πρώτο δελφίνι ή πλοίο της γραμμής από την ολοκλήρωση της διαδικασίας.

Νωρίτερα, οι δικαστικοί αντιπρόσωποι παραδίδουν τα αποτελέσματα με τηλεγράφημα στην Περιφέρεια, σποραδικά, αναλόγως πότε θα τελειώσουν τη διαλογή των ψηφοδελτίων. Οταν αποχωρήσουν από το εκλογικό τμήμα, παραδίδουν τα αντίστοιχα πρακτικά στον οικείο δήμαρχο, Περιφερειάρχη, αντιπεριφερειάρχη και καταλήγουν με την παράδοση του εκλογικού σάκου στο Πρωτοδικείο.

Είναι μόνο παρόντες

Οι εκλογικοί αντιπρόσωποι δικαιούνται να είναι παρόντες στην εκλογική διαδικασία. Μπορούν να υποβάλλουν οποιαδήποτε γραπτή ένσταση κατά τη διάρκεια της διαδικασίας. Απαγορεύεται να συμμετέχουν με κανέναν άλλο τρόπο από την παρακολούθηση της διαδικασίας, σύμφωνα με την κείμενη διαδικασία.

Τα άκυρα

Ως άκυρα λαμβάνονται τα δύο ψηφοδέλτια είτε του ίδιου συνδυασμού είτε διαφορετικών στον ίδιο φάκελο. Επιπλέον, ο κενός φάκελος. Οι σταυροί προτίμησης των ψηφοφόρων στη Μαγνησία μπορούν να είναι μέχρι και δύο και μπαίνουν προ του ονόματος.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου