ΤΟΠΙΚΑ

Οι γκρίζες ζώνες της δισταυρίας

οι-γκρίζες-ζώνες-της-δισταυρίας-706972

Σαφείς κατευθύνσεις του Πρωτοδικείου Βόλου για αυστηροποίηση της διαδικασίας, προκειμένου να τηρηθεί το αδιάβλητο των εκλογών

Με τη «μάχη» των κομμάτων και τη «μάχη» του σταυρού να κορυφώνονται, στην τελική ευθεία για την κάλπη, οι δικαστικοί αντιπρόσωποι βρίσκονται σε διαρκή εγρήγορση τα τελευταία 24ωρα, για να ενημερωθούν -όσοι τυχόν δεν έχουν συμμετάσχει σε προηγούμενες εκλογικές διαδικασίες- αλλά και να ετοιμαστούν πλήρως, προκειμένου να τηρηθεί το αδιάβλητο των εκλογών.

Ρεπορτάζ: ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Το Πρωτοδικείο Βόλου έχει δώσει σαφείς κατευθύνσεις, ώστε οι προβλέψεις του εκλογικού νόμου να τηρηθούν στο ακέραιο. Προβληματισμό, πάντως, προκαλεί το σύνηθες τα τελευταία χρόνια φαινόμενο των «κουτσουρεμένων» εφορευτικών επιτροπών, εξαιτίας της άρνησης πολιτών να ανταποκριθούν στο κάλεσμα της Πολιτείας σ’ αυτή την κορυφαία για το δημοκρατικό μας πολίτευμα διαδικασία. Οι ελλείψεις μελών στην εφορευτική επιτροπή δυσχεραίνουν σημαντικά το έργο των δικαστικών αντιπροσώπων, οι οποίοι καλούνται να εργαστούν την Κυριακή της ψηφοφορίας 20 και πλέον ώρες αδιάκοπα.

Ωστόσο, από τις κατευθύνσεις που δόθηκαν χθες κατά τη διάρκεια σεμιναρίου των δικαστικών αντιπροσώπων, εκλογικοί αντιπρόσωποι που πιθανότατα θελήσουν να βοηθήσουν, μετά το κλείσιμο της κάλπης, την αρμόδια επιτροπή των εκλογών, δεν θα μπορέσουν, καθώς προβλέπεται ότι μπορούν να είναι μεν παρόντες στην καταμέτρηση, αλλά παρακολουθώντας εξ αποστάσεως από φακέλους και ψηφοδέλτια.

Συμβάντα του παρελθόντος, άλλα εν είδει έντονων φημολογιών και άλλα ως ειδήσεις, μετά από μηνύσεις ή και σε συλλήψεις (σε άλλες περιοχές της Ελλάδα) για αλλοίωση του εκλογικού αποτελέσματος, έχουν θέσει σε αυξημένη ετοιμότητα τους δικαστικούς κύκλους.

Η ψηφοφορία της ερχόμενης Κυριακής έχει χαρακτηριστεί ως μία από τις κρισιμότερες της μεταπολίτευσης. Κατά συνέπεια, πέρα από κάθε άλλο λόγο -και κυρίως σεβασμό προς την κρίση και την επιλογή του κάθε ψηφοφόρου- απαιτείται να μη τεθεί σε καμία περίπτωση εν αμφιβόλω η εγκυρότητα της εκλογικής διαδικασίας.

Με την αυστηροποίηση των κατευθύνσεων, οι δικαστές υψώνουν τοίχος απέναντι σε τυχόν σχέδια για «λαθροχειρίες» εκλογικών αντιπροσώπων.

Σκέψεις να «εμφανιστούν» …δια μαγείας δεύτεροι σταυροί σε ψηφοδέλτια που έχουν πέσει με μονοσταυρία ή και χωρίς σταυρό στην κάλπη ή να σημαδευτούν ψηφοδέλτια για να βγουν άκυρα, αλλοιώνοντας την εκλογική βούληση, έχει επισημανθεί σε όλους τους τόνους ότι πρέπει να μείνουν μακριά. Τα κόμματα και οι υποψήφιοι πρέπει να μετρήσουν με απόλυτη ακρίβεια τις δυνάμεις τους, και η κάλπη να βγάλει στο ακέραιο την κρίση των εκλογέων, χωρίς «παρεμβολές».

Ειδικότερα, το ταχύτερο δυνατόν οφείλουν να παραδώσουν τον εκλογικό σάκο στο Πρωτοδικείο Βόλου οι δικαστικοί αντιπρόσωποι με την ολοκλήρωση της εκλογικής διαδικασίας.

Σύμφωνα με την ενημέρωση που έγινε χθες από τον υπεύθυνο για εκλογικά θέματα του Δικηγορικού Συλλόγου Βόλου, Αχιλλέα Θεοχάρη, σε συνεννόηση με τον Εφορο, οι δικαστικοί αντιπρόσωποι μπορούν να ζητήσουν και τη συνδρομή του Δήμου, όταν δεν υπάρχει η δυνατότητα μεταφοράς από απομακρυσμένες περιοχές, ώστε το εκλογικό υλικό να παραδοθεί κατευθείαν στον τελικό αποδέκτη του.

Στην περίπτωση των νησιών αντίστοιχα, οι δικαστικοί αντιπρόσωποι οφείλουν να παραδώσουν το εκλογικό υλικό με το πρώτο δελφίνι ή πλοίο της γραμμής από την ολοκλήρωση της διαδικασίας.

Νωρίτερα, οι δικαστικοί αντιπρόσωποι παραδίδουν τα αποτελέσματα με τηλεγράφημα στην Περιφέρεια, σποραδικά, αναλόγως πότε θα τελειώσουν τη διαλογή των ψηφοδελτίων. Οταν αποχωρήσουν από το εκλογικό τμήμα, παραδίδουν τα αντίστοιχα πρακτικά στον οικείο δήμαρχο, Περιφερειάρχη, αντιπεριφερειάρχη και καταλήγουν με την παράδοση του εκλογικού σάκου στο Πρωτοδικείο, του εκλογικού τμήματός τους.

Είναι μόνο παρόντες

Σύμφωνα με τον κ. Θεοχάρη, οι εκλογικοί αντιπρόσωποι δικαιούνται να είναι παρόντες στην εκλογική διαδικασία. Μπορούν να υποβάλλουν οποιαδήποτε γραπτή ένσταση κατά τη διάρκεια της διαδικασίας. Απαγορεύεται να συμμετέχουν με κανέναν άλλο τρόπο από την παρακολούθηση της διαδικασίας, σύμφωνα με την κείμενη διαδικασία.

Τα άκυρα

Ως άκυρα λαμβάνονται τα δύο ψηφοδέλτια είτε του ίδιου συνδυασμού είτε διαφορετικών στον ίδιο φάκελο. Επιπλέον, ο κενός φάκελος. Οι σταυροί προτίμησης των ψηφοφόρων στη Μαγνησία μπορούν να είναι μέχρι και δύο και μπαίνουν προ του ονόματος. Η διαδικασία των εκλογών διεξάγεται κανονικά ακόμη και εάν στο εκλογικό τμήμα υπάρχει μόνο ο δικαστικός αντιπρόσωπος και ο γραμματέας.

Οφείλουν να είναι προετοιμασμένοι

Οι δικαστικοί αντιπρόσωποι παρουσιάζονται μέχρι και σήμερα, Παρασκευή, στον Εφορο των Εκλογών, τον Εισαγγελέα, την Περιφέρεια για να αναλάβουν τα καθήκοντά τους. Παραλαμβάνουν τον εκλογικό σάκο από τον εκάστοτε δήμο όπου ανήκει το εκλογικό τους κέντρο, ενώ μεθαύριο, Σάββατο, μια μέρα πριν τη διεξαγωγή των εκλογών, διαμορφώνουν το εκλογικό τους τμήμα, κατανέμουν το εκλογικό υλικό, στήνουν το παραβάν και μεριμνούν για όλα, ώστε η ψηφοφορία να διεξαχθεί χωρίς προβλήματα.

Τα καθήκοντα ψηφοφορίας ξεκινούν μεθαύριο, Κυριακή στις 6 το πρωί οπότε και πρέπει να βρίσκονται στις θέσεις ευθύνης τους. Η ψηφοφορία ξεκινά στις 7 το πρωί και ολοκληρώνεται στις 7 το απόγευμα.

Οι δικαστικοί αντιπρόσωποι οφείλουν να είναι προετοιμασμένοι για την διεξαγωγή των εκλογών ακόμη και εάν είναι μόνοι τους με τον γραμματέα. Η διαδικασία που ακολουθείται, είναι σύμφωνη με τη διαδικασία που ακολουθήθηκε στις βουλευτικές εκλογές του 2012, όπως προβλέπει το Προεδρικό Διάταγμα 26 του 2012 περί διεξαγωγής των βουλευτικών εκλογών.

Το σεμινάριο

Για τις λεπτομέρειες της εκλογικής διαδικασίας πραγματοποιήθηκε χθες στο ισόγειο του Δικαστικού Μεγάρου σεμινάριο. Κατά τη διάρκειά του, ο κ. Θεοχάρης ενημέρωσε αναλυτικά τόσο για τη διεξαγωγή της ψηφοφορίας όσο και για τη διαλογή, το συνολικό αριθμό συνδυασμών και των υποψηφίων των συνδυασμών, που κατεβαίνουν σε αυτές τις εκλογές, τον αριθμό των ψηφοδελτίων, τη σωστή τήρηση όλων των εκλογικών βιβλίων της εφορευτικής επιτροπής, την ομαλή διεξαγωγή των εκλογών και φυσικά την ορθή διεξαγωγή της καταμέτρησης των ψήφων όταν κλείνουν κάλπες. Επιπλέον, έδωσε οδηγίες για όλη τη διαδικασία μέχρι και την ολοκλήρωση της καταμέτρησης και την παράδοση των αποτελεσμάτων σε όλες τις αρμόδιες αρχές μέχρι την τελική παράδοση στο Πρωτοδικείο.

Οδηγίες δόθηκαν και για τη χωροταξία του τμήματος, ώστε να υπάρχει ομαλή προσέλευση των ψηφοφόρων στα εκλογικά τμήματα και να αποφεύγεται ο σχηματισμός ουράς. Απώτερος στόχος του σεμιναρίου ήταν να επιτευχθεί ομαλά η διεξαγωγή της εκλογικής διαδικασίας και να αποφευχθεί η παραμικρή ταλαιπωρία των ψηφοφόρων.

-100 τα τμήματα

Να επισημανθεί ότι φέτος τα εκλογικά τμήματα στις βουλευτικές εκλογές είναι λιγότερα κατά 100 κι έτσι αναμένεται να υπάρξουν εκλογικοί κατάλογοι σε τμήματα με διπλάσιο ακόμη και τριπλάσιο αριθμό ψηφοφόρων συγκριτικά με τις προηγούμενες εκλογές. Οι δικαστικοί αντιπρόσωποι είναι υποχρεωμένοι και πάλι να κάνουν μόνοι τους εκλογές με τους γραμματείς στο ενδεχόμενο που δεν παρουσιαστούν τα μέλη των Εφορευτικών Επιτροπών.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου