ΤΟΠΙΚΑ

Αντιδράσεις φοροτεχνικών για τις καταστάσεις τιμολογίων

αντιδράσεις-φοροτεχνικών-για-τις-κατ-712302

Με το αιτιολογικό ότι δεκαπλασίασαν τον όγκο δουλειάς

Γολγοθάς χωρίς τέλος αποτελεί για λογιστές – φοροτεχνικούς η ηλεκτρονική υποβολή συγκεντρωτικών καταστάσεων τιμολογίων για τις επιχειρήσεις. Αν και το υπουργείο Οικονομικών έδωσε παράταση μέχρι τις 2 Μαρτίου για την ολοκλήρωση της διαδικασίας, οι λογιστές αντιδρούν και αντιπροτείνουν παράταση μέχρι το Σεπτέμβριο, μετατροπή των καταστάσεων σε ετήσιες από τριμηνιαίες και όριο τα 300 ευρώ.

Οπως είπε ο πρόεδρος του Συλλόγου Φοροτεχνικών, Νίκος Μπουρμπούλιας η διαδικασία υποβολής των καταστάσεων τρέχει με ρυθμούς χελώνας, καθώς παράλληλα με τη συμπλήρωση στοιχείων το σύστημα κάνει και διασταύρωση.

«Μέχρι πέρυσι η υποβολή των συγκεντρωτικών καταστάσεων τιμολογίων από επιχειρήσεις ήταν ετήσια, ενώ υπήρχε και ένα όριο. Σήμερα, πρέπει να συγκεντρώνουμε και να υποβάλλουμε παραστατικά ακόμη και για τη στάθμευση στο λιμάνι» εξηγεί ο ίδιος.

Είναι ενδεικτικό ότι αν και η προθεσμία υποβολής ξεκίνησε από το καλοκαίρι, μέχρι σήμερα μόνο λίγες επιχειρήσεις έχουν καταφέρει, σύμφωνα με τους λογιστές – φοροτεχνικούς, να ολοκληρώσουν τη διαδικασία.

«Δεν προλαβαίνουμε. Οι τριμηνιαίες καταστάσεις έχουν δεκαπλασιάσει τον όγκο δουλειάς» υπογράμμισε ο κ. Μπουρμπούλιας. Οι φοροτεχνικοί έχουν να διεκπεραιώσουν σειρά φορολογικών υποχρεώσεων εκ μέρους των επιχειρήσεων.

Ο πρόεδρος των Φοροτεχνικών τόνισε ότι παράλληλα με τις συγκεντρωτικές καταστάσεις, τρέχει η υποβολή δηλώσεων ΦΠΑ του τρίτου τριμήνου του 2014 για τις μικρές επιχειρήσεις και του Δεκεμβρίου για τις μεγάλες, ενώ μέχρι τέλος Ιανουαρίου πρέπει να έχουν κοινοποιηθεί οι ετήσιες άδειες, που αποτελούν φορολογική υποχρέωση που έφερε με το «καλημέρα» το 2015.

«Ολόκληρο το 2015 θα συνεχίσει έτσι» εκτίμησε ο ίδιος για τον όγκο δουλειάς των φοροτεχνικών. «Αυτή τη στιγμή περιμένουμε να γίνει η εκκαθάριση για τις τροποποιητικές δηλώσεις του ΕΝΦΙΑ. Αν και θα έπρεπε η διαδικασία να έχει ολοκληρωθεί, ωστόσο τα εκκαθαριστικά σημειώματα δεν έχουν σταλεί ακόμη.

Στο μεταξύ, την 1η Ιανουαρίου ξεκίνησε να τρέχει η προθεσμία για την υποβολή του ΕΝΦΙΑ για τις τροποποιήσεις στα περιουσιακά εντός του 2014. Σαν προθεσμία υπάρχει μόνο στα χαρτιά, καθώς ακόμη δεν έχει γίνει η εκκαθάριση. Το υπουργείο έχει δώσει καταληκτική ημερομηνία τέλη Μαρτίου, όμως με την αργή πρόοδο της εκκαθάρισης, σίγουρα θα χρειαστεί να δοθεί νέα παράταση» κατέληξε.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου