ΤΟΠΙΚΑ

Αγωνία για ρευστότητα στο Γηροκομείο Βόλου

αγωνία-για-ρευστότητα-στο-γηροκομείο-727635

Στο «σφυρί» τα ακίνητα του ιδρύματος

Με την ίδια αποφασιστικότητα, όπως με την ανάληψη των ηνίων του Γηροκομείου Βόλου, η Διοίκηση του Ιδρύματος συνεχίζει τις φιλότιμες προσπάθειες για την αξιοποίηση των περιουσιακών του στοιχείων, ώστε σε αυτήν τη δύσκολη οικονομική συγκυρία, το Ιδρυμα να βγει τελικά όχι μόνο αλώβητο, αλλά και κερδισμένο.

Μετά από ομόφωνη απόφαση, το Διοικητικό Συμβούλιο εξέδωσε χθες νέα λίστα με ακίνητα του Γηροκομείου για πώληση ή αντιπαροχή ή ενοικίαση κατά περίπτωση. Την ίδια στιγμή, έκλεισε φορολογικές εκκρεμότητες χρόνων, παραλαμβάνοντας μεγάλες ιδιοκτησίες – φιλέτα σε κεντρικά σημεία της πόλης, που ενώ ανήκαν στο Ιδρυμα, δεν αναλάμβανε κανείς να διεκπεραιώσει τις φορολογικές υποχρεώσεις.

Ο πρόεδρος του προσωρινού Διοικητικού Συμβουλίου, Παύλος Πάνος, επισήμανε ότι η Διοίκηση πέτυχε ήδη, σ’ ένα χρόνο, να μειώσει κατά 500.000 ευρώ τις οφειλές του Ιδρύματος, ενώ ισοσκέλισε τα έσοδα και τα έξοδά του.

«Το Γηροκομείο πλήρωσε το 30% του ΕΝΦΙΑ που για το 2014 ήταν 57.000 ευρώ. Καταβάλλει το υπόλοιπο με δόσεις, ενώ ανταποκρίνεται εμπρόθεσμα στο διακανονισμό για τις ασφαλιστικές οφειλές στο ΙΚΑ και καλύπτει τις τρέχουσες μισθοδοσίες. Δεν αφήνει παλιές οφειλές να διογκώνονται» πρόσθεσε ο ίδιος.

Με βασικό κριτήριο την εύρυθμη και βιώσιμη λειτουργία του Γηροκομείου, που αποτελεί μία ζεστή αγκαλιά για 100 και πλέον ηλικιωμένα άτομα, η Διοίκηση αξιοποιεί με αντιπαροχή ή πώληση εκείνα τα περιουσιακά της στοιχεία, που η παλαιότητά τους δεν επιτρέπει διαφορετική εκμετάλλευση.

«Επί χρόνια δεν έγινε καμία ενέργεια αξιοποίησης της μεγάλης περιουσίας που έχει το Γηροκομείο. Υπήρχαν ενοίκια που δεν εισπράττονταν, ακίνητα που δεν παραλαμβάνονταν, με αποτέλεσμα αρκετά από αυτά να παρουσιάζουν εικόνα εγκατάλειψης» είπε ο κ. Πάνος και διευκρίνισε ότι τα περισσότερα από τα 80 ακίνητα η Διοίκηση προσπαθεί να τα εκμισθώσει ή τα δίνει για αντιπαροχή.

«Μπορούμε και πρέπει να αντιμετωπίσουμε τα οικονομικά προβλήματα. Τη χρονιά που ξεκίνησε το Γηροκομείο θα έχει να πληρώσει νέο ΕΝΦΙΑ, ενώ ήδη πληρώνουμε δύο ρυθμίσεις. Οι οφειλές του Ιδρύματος ανέρχονται στο 1,5 εκατ. ευρώ».

Δυστυχώς, οι προηγούμενες Διοικήσεις δεν κυνήγησαν την αύξηση των εσόδων του Ιδρύματος. «Ακίνητα στην Αθήνα εγκαταλείφθηκαν στο έλεος του χρόνου. Η πώλησή τους είναι σήμερα μονόδρομος» είπε ο πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου και συμπλήρωσε: «Η ρευστοποίηση και η πληρωμή των οφειλών είναι προτεραιότητα».

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου