ΤΟΠΙΚΑ

Στο Βόλο τα εργαστήρια της ΕΒΕΤΑΜ

στο-βόλο-τα-εργαστήρια-της-εβεταμ-731617

Προοπτικές ανάπτυξης ανοίγονται για τη Θεσσαλία έπειτα από τη συμφωνία με τον κρατικό φορέα της Κίνας

Εδρα του Βόρειου πόλου ανάπτυξης συνέργειας εργαστηρίων για την ποιοτική αγροτική παραγωγή βιομηχανικής πρώτης ύλης με καθετοποιημένες δράσεις για το βαμβάκι και το μετάξι, αποτελεί ο Βόλος, για την Ανώνυμη Εταιρεία Βιομηχανικής Ερευνας, Τεχνολογικής Ανάπτυξης και Εργαστηριακών Δοκιμών, τη γνωστή ΕΒΕΤΑΜ Α. Ε., στο πλαίσιο της θεσμικής συνεργασίας της εταιρείας με αντίστοιχο κρατικό φορέα πιστοποίησης της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας, τη CQM.

Σημαντικές προοπτικές ανάπτυξης ανοίγει για το Βόλο και ειδικά για το λιμάνι της πόλης και το αεροδρόμιο, αλλά και τη Θεσσαλία ολόκληρη η συμφωνία μεταξύ της ΕΒΕΤΑΜ και της CQM, τονίστηκε χθες σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν ο πρόεδρος της εταιρείας Θωμάς Παπαλιάγκας και ο διευθυντής της δομής στο Βόλο, Αθανάσιος Στάμου.

Στο πλαίσιο της επίμαχης συνεργασίας, που έγινε μετά τη διακρατική συμφωνία μεταξύ της ΟΛΠ Α. Ε. και της Cosco, η ΕΒΕΤΑΜ σχεδιάζει να μεταφέρει τα επόμενα τρία χρόνια στην πόλη μας τα περισσότερα από τα 17 εργαστήριά της, με πρόταση που υπέβαλε στο ΕΣΠΑ για την αναδιοργάνωση της εταιρείας.

Το Νότιο πόλο της θα αποτελεί η Θήβα όπου θα μετεγκατασταθούν τα εργαστήρια που αφορούν στα υφάσματα, τις ίνες και τα παιχνίδια.

Επισημαίνοντας την σπουδαιότητα της θεσμικής συνεργασίας, ο κ. Παπαλιάγκας τόνισε ότι «η CQM κάνει τον 15πλάσιο τζίρο από την ΕΒΕΤΑΜ σε πιστοποιητικά. Σε βραχύ χρόνο, αρχικώς 2 ετών συν 1, η συνεργασία σκοπεύει να φτάσει σε μεγάλο εύρος κύκλου εργασιών και πιστοποιήσεων και ενδεχομένως να εξελιχθεί σε κοινοπραξία».

Αντικείμενο της συνεργασίας αυτής θα είναι η πιστοποίηση των κινέζικων προϊόντων σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά πρότυπα και η αντίστοιχη πιστοποίηση των ελληνικών προϊόντων σύμφωνα με τα κινέζικα πρότυπα.

Ο πρόεδρος της ΕΒΕΤΑΜ υπογράμμισε ότι η εταιρεία βρίσκεται σε φάση πλήρους αναδόμησης και αναδιοργάνωσης. Οπως εξήγησε, οι πέντε δομές σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη θα συμπτυχθούν σε δύο, μία για κάθε πόλη, με στόχο η εταιρεία να καλύπτει όλο τον κεντρικό άξονα της χώρας.

«Σκοπός είναι τα εργαστήρια να συμπτυχθούν σε δύο πόλους, το Βόρειο, που θα είναι στο Βόλο όπου και θα μετεγκατασταθούν τα περισσότερα εργαστήρια, μεταξύ αυτών και τα εργαστήρια καλωδίων από την Αθήνα, και το Νότιο πόλο, υφασμάτων, ινών και παιχνιδιών, που θα μεταφερθούν στη Θήβα.

Η τοπική οικονομία της Θεσσαλίας θα πρέπει να εκμεταλλευτεί το γεγονός αυτό, εδώ στον τόπο παραγωγής, στην πηγή της πρώτης ύλης, είτε στην αγροτική, είτε στα μέταλλα και τα μεταλλεύματα, είτε σε όλα τα επίπεδα» πρόσθεσε.

Για την ΕΒΕΤΑΜ κεντρικοί στόχοι είναι η πιστοποίηση βιολογικών αγροτικών προϊόντων, συσκευασιών τροφίμων, και η πιστοποίηση της ποιοτικής αγροτικής παραγωγής ως βιομηχανικής πρώτης ύλης.

«Ηδη έχει υποβληθεί πρόταση. Η ΕΒΕΤΑΜ ξεκινάει συνέργεια εργαστηρίων για την αγροτική παραγωγή του βαμβακιού ως βιομηχανική πρώτη ύλη. Το βαμβάκι πιστοποιείται στην παραγωγή, τη μεταφόρτωση, την εκκόκκιση, την παρασκευή του προϊόντος ως κλωστή. Πιστοποιημένο πια ελληνικό βαμβάκι με καθετοποιημένη δράση θα φεύγει στα υφαντουργεία με υπεραξία» είπε ο κ. Παπαλιάγκας.

Αντίστοιχη καθετοποιημένη δραστηριότητα προβλέπεται και για το μετάξι. «Η ΕΒΕΤΑΜ διαθέτει 17 διαπιστευμένα εργαστήρια που θα αυξηθούν σε 21 και γύρω από αυτά θα στηθεί μηχανισμός με το σύνολο του εργαστηριακού δυναμικού της χώρας, με τα πανεπιστημιακά εργαστήρια καθώς και τα κλαδικά, όπως του αλουμινίου, της αργυροχρυσοχοΐας κ. α.

Η ΕΒΕΤΑΜ θα καταστεί κύριος μοχλός ανάπτυξης της παραγωγής της χώρας» πρόσθεσε, επισημαίνοντας ότι στο ΣΕΣ πέρασε πρόταση ύψους 350 δισ. ευρώ για τη βιομηχανία.

Να τονιστεί ότι η εταιρεία λειτουργεί με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια και εν μέσω κρίσης έχει πλεονασματικό προϋπολογισμό. Μεγάλη πηγή εσόδων της αποτελούν τα προγράμματα καινοτομίας. Σύντομα αναμένει να υλοποιήσει δράση για την καινοτομία στα οικοδομικά υλικά για την αντισεισμική προστασία αλλά και την οικολογία κτιρίων. Εχει στενή συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και τα άλλα Πανεπιστήμια της Ελλάδας επίσης.

Ο κ. Παπαλιάγκας συμπλήρωσε ότι: «Η ΕΒΕΤΑΜ παίρνει τη θέση που της αρμόζει ως εθνικός φορέας πιστοποιήσεων και θεσμικός σύμβουλος του κράτους. Η πολλή μεγάλη εξωστρεφής κίνηση με την CQM θα δώσει ώθηση στην ΕΒΕΤΑΜ στη διεθνή αγορά ανάλογη με το σπουδαίο επιστημονικό προσωπικό που διαθέτει η εταιρεία» κατέληξε.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου