ΤΟΠΙΚΑ

Ενα χρόνο στην αναμονή

ενα-χρόνο-στην-αναμονή-734677

ΑΠΙΣΤΕΥΤΗ ΓΡΑΦΕΙΟΚΡΑΤΙΑ ΜΕ ΤΑ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΑ

Ούτε έναν, ούτε δύο, ούτε τρεις, αλλά τουλάχιστον δώδεκα ολόκληρους μήνες αναμονής μετράει η χορήγηση σύνταξης από το πρώην ΤΣΑΥ, το ταμείο ασφάλισης υγειονομικών, στους γιατρούς. Από την ημέρα κατάθεσης των δικαιολογητικών, οι γιατροί εισπράττουν τις συντάξεις τους σε λογαριασμό σε οχτώ μήνες. Εχουν όμως προηγηθεί τέσσερις μήνες ανείπωτης γραφειοκρατίας, με τους υγειονομικούς να μετατρέπονται σε μπαλάκι μεταξύ των υπηρεσιών για να αποδείξουν τον εργασιακό βίο.

Αυτό συνέβη τουλάχιστον στην περίπτωση του συνταξιούχου οφθαλμίατρου Νικόλαου Νικολόπουλου μετά από 40 (!) χρόνια εργασίας. Ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Μαγνησίας, Ευθύμιος Τσάμης, λέει ότι ο χρόνος αναμονής μπορεί να φτάσει και τον ενάμιση – δύο χρόνια, γεγονός που αποδίδει στην κακή οργάνωση του ΤΣΑΥ κεντρικά. «Υπάρχουν τηλέφωνα που δεν σηκώνει κανείς, έγγραφα που έχουν χαθεί, εξυπηρέτηση που απαιτεί ο υγειονομικός να φτάνει στην Αθήνα για να παραλάβει ένα χαρτί» προσθέτει.

Τα μηνύματα στους γιατρούς μέσω ηλεκτρονικού υπολογιστή από το πρώην ΤΣΑ (σήμερα το ταμείο ανήκει στο Ενιαίο Ταμείο Ανεξάρτητα Απασχολουμένων, όπου περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων δικηγόροι και μηχανικοί) για υποβολή πιστοποιητικών προϋπηρεσίας δεν αποτελούν παρά ένα παράδειγμα της κακής λειτουργίας του Ταμείου και πλέον της κακοδιαχείρισης που αποδεικνύει ο έλεγχος, σύμφωνα με τον Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών. «Μηχανοργάνωση δεν υπάρχει καθώς οι όποιες απόπειρες έγιναν, ήταν αποτυχημένες» σημειώνει ο ίδιος.

Γραφειοκρατία

Στρατός, Εφορία, ΙΚΑ, Νοσοκομείο, ΤΣΑΥ, τουλάχιστον πέντε Υπηρεσίες και φορείς στο Βόλο, αλλά και την Αθήνα χρειάστηκε να επισκεφτεί ο κ. Νικολόπουλος για να συγκεντρώσει πληθώρα δικαιολογητικών, για τα οποία δεν υπήρχε κανένας υπεύθυνος για να ενημερώσει, ενώ και τα χαρτιά δεν βρίσκονταν στα αρχεία τους.

«Δεν υπάρχει κανένας απολύτως συντονισμός. Κινείσαι μόνος για κάτι που δεν γνωρίζεις και για το οποίο ούτε ο ίδιος ο λογιστής ξέρει να σου πει. Ισως θα πρέπει ο Ιατρικός Σύλλογος να ορίσει κάποιο σύμβουλο. Η διαδικασία αυτή συνιστά την αποθέωση της γραφειοκρατίας» προσθέτει.

Ο κ. Νικολόπουλος κατέθεσε τα χαρτιά του για σύνταξη τον Οκτώβριο και έκανε περίπου δώδεκα μήνες να συνταξιοδοτηθεί. Ο ίδιος υπογραμμίζει ότι η αναμονή για τη χορήγηση της σύνταξης δεν είναι και τόσο φοβερή. «Για τη συγκέντρωση των δικαιολογητικών, όμως, είσαι τελείως απροετοίμαστος. Τέσσερις μήνες συγκέντρωνα δικαιολογητικά» κατέληξε.

Το ΤΣΑΥ

Ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Μαγνησίας τονίζει ότι δυστυχώς υπάρχει κακή διαχείριση και στα οικονομικά του Ταμείου. Οπως σημειώνει, η τελευταία ενημέρωση που είχαμε ήταν ότι η περιουσία του Ταμείου ήταν προ κρίσης 800 εκατ. ευρώ μετρητά, κινητά, ακίνητα.

«Εχουν χαθεί χρήματα από τα ομόλογα με το κούρεμα. Ο,τι είχε απομείνει σε ομόλογα και μετοχές είναι πια σε πολύ χαμηλές τιμές. Αρα το Ταμείο έχει υποστεί μεγάλη ζημιά. Γι’ αυτό ζητούμε και την αυτονομία του. Θεωρούμε ότι πρόκειται για ένα βιώσιμο ταμείο και δε δεχόμαστε την ενοποίηση με το ΤΕΒΕ διότι τα όποια αποθέματα έχουμε, θα εξανεμιστούν» προσθέτει.

Παραμένει βιώσιμο

Θέση του Ιατρικού Συλλόγου Μαγνησίας είναι ότι το ΤΣΑΥ είναι βιώσιμο ταμείο. «Εχει πολύ καλή αναλογία μεταξύ εργαζομένων και συνταξιούχων. Παλιά ήταν ένας συνταξιούχος προς 5,5 εργαζόμενους, σήμερα είναι ένας προς τέσσερις.

Δυστυχώς, η Γενική Συνέλευση του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου για το θέμα δεν πραγματοποιήθηκε λόγω πρόωρων εκλογών, ενώ ακολουθούν και εκλογές για το νέο Διοικητικό Συμβούλιο του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου.

Πάντως, η έρευνα μετά από ενέργειες του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών συνεχίζεται. Εχουν προκύψει ζητήματα που θα διερευνηθούν» κατέληξε.

Ο έλεγχος

Στις παρατηρήσεις των ελεγκτών αναφέρεται ότι δεν συντάσσονται ισολογισμοί, καθώς ο τελευταίος χρονολογείται το 2001 και δεν υπάρχει έλεγχος των εργοδοτών ως προς τα ταμεία των απασχολούμενων υγειονομικών, με αποτέλεσμα το ΤΣΑΥ να μην γνωρίζει εάν απασχολούνται υγειονομικοί.

Οι ελεγκτές αναφέρουν χαρακτηριστικά ότι «…το ισχύον σύστημα αναζήτησης ασφαλιστικών εισφορών ευνοεί τη μη καταβολή τους επί μακρόν…». Μεταξύ άλλων, επισημαίνεται ότι δεν καταρτίζεται ετήσιο πρόγραμμα προμηθειών, ενώ πολλές προμήθειες γίνονται με απευθείας ανάθεση και αρκετές δαπάνες ενταλματοποιούνται με τιμολόγια που εκδίδονται είτε αναδρομικά, είτε έως και 15 μέρες από το τέλος της περιόδου τιμολόγησης».

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου