ΤΟΠΙΚΑ

Χωρίς δικαιολογητικά οι δηλώσεις για την απαλλαγή από το ΦΠΑ

χωρίς-δικαιολογητικά-οι-δηλώσεις-για-735271

Μεγάλο ενδιαφέρον από μικρές επιχειρήσεις της Μαγνησίας

Διευκρινιστική εγκύκλιος του υπουργείου Οικονομικών λύνει τα χέρια των εφοριακών υπαλλήλων για τις δηλώσεις ένταξης επιχειρήσεων στο καθεστώς απαλλαγής από το δυσβάσταχτο ΦΠΑ.

Η εγκύκλιος παρελήφθη προχθές το μεσημέρι από τη Δ.Ο.Υ. Βόλου και διευκρινίζει ότι: «Η δήλωση αυτή αποτελεί δήλωση του φορολογούμενου και υποβάλλεται με ευθύνη του. Ως εκ τούτου παραλαμβάνεται από τις Δ.Ο.Υ. χωρίς να διενεργείται έλεγχος κατά το στάδιο της υποβολής της. Οιοσδήποτε έλεγχος έπεται της υποβολής».

Ο αναπληρωτής Διευθυντής της Εφορίας Βόλου, Δημήτρης Αποστολάκος, που ρωτήθηκε, σημείωσε ότι το θέμα των δικαιολογητικών διευθετήθηκε. «Μέχρι πρότινος ζητούσαμε από τις ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις αποδεικτικά σύμφωνα με την τηλεφωνική ενημέρωση που είχαμε από το υπουργείο. Τελικά το υπουργείο διευκρίνισε με εγκύκλιο τι ακριβώς ζητάει» πρόσθεσε.

Ο υπεύθυνος δημοσίων σχέσεων του Συλλόγου Οικονομολόγων Λογιστών Μαγνησίας, Αλέκος Κεχαγιάς σημειώνει ότι από την 1η Ιανουαρίου που τέθηκε σε ισχύ η προθεσμία οι υπάλληλοι δεν γνώριζαν πώς να κινηθούν, με αποτέλεσμα να αυτοσχεδιάζουν άλλοι με γραφειοκρατία, άλλοι χωρίς. Ευτυχώς η εγκύκλιος βάζει τέλος στα προβλήματα που δημιουργήθηκαν» προσθέτει.

Οι επιχειρήσεις που έχουν ετήσιο τζίρο μέχρι 10.000 ευρώ μπορούν να υποβάλλουν τις υπεύθυνες δηλώσεις ένταξης μέχρι και τη Δευτέρα, 12 Ιανουαρίου. Η διαδικασία της υποβολής είναι απλή και γρήγορη τονίζει ο κ. Κεχαγιάς, καθώς δεν απαιτείται πλέον η προσκόμιση ούτε των βιβλίων λειτουργίας της επιχείρησης, που συνήθως κλείνουν τέλη Ιανουαρίου, ούτε δηλώσεις για τον τζίρο.

Το ενδιαφέρον για την υπαγωγή στο νέο καθεστώς είναι μεγάλο. Ο κ. Κεχαγιάς λέει ότι το 5-10% των επιχειρήσεων ενδιαφέρονται να επωφεληθούν τη διάταξη. Ο ίδιος εκτιμά ότι ειδικά στις επιχειρήσεις λιανικής, η απαλλαγή από το ΦΠΑ έχει θετικά αποτελέσματα. Αν και το κόστος αυξάνεται σε επιχειρήσεις όπως της χονδρικής στη λιανική, στις πωλήσεις σε ιδιώτη, υπάρχουν προνόμια.

Οι επιχειρηματίες και οι ελεύθεροι επαγγελματίες που υπάγονται σ’ αυτή την κατηγορία, εφόσον επιθυμούν να ενταχθούν στο νέο καθεστώς απαλλαγής από τον ΦΠΑ, θα συνεχίσουν να εκδίδουν τιμολόγια και αποδείξεις, αλλά σε κάθε τιμολόγιο ή απόδειξη που θα εκδίδουν θα πρέπει να αναγράφεται πλέον η ένδειξη «χωρίς ΦΠΑ-απαλλαγή μικρών επιχειρήσεων».

Η υπαγωγή στο καθεστώς απαλλαγής από τον ΦΠΑ σημαίνει για ένα επιχειρηματία που το 2014 είχε ετήσιο τζίρο μέχρι 10.000 ευρώ, ότι αυτός παύει από φέτος να έχει την υποχρέωση να χρεώνει ΦΠΑ 6,5%-23% στα τιμολόγια και τις αποδείξεις που εκδίδει και, ως εκ τούτου, απαλλάσσεται και από την υποχρέωση απόδοσης ΦΠΑ με την υποβολή περιοδικών δηλώσεων ανά τρίμηνο.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου