ΝΙΚΗ ΒΟΛΟΥ

Με Βοσνιάδη και τη νέα χρονιά θα πορευθεί η Νίκη Βόλου

με-βοσνιάδη-και-τη-νέα-χρονιά-θα-πορευθ-531232

Όπως τελείωσε, έτσι και θα ξεκινήσει τη νέα αγωνιστική περίοδο η Νίκη Βόλου, διατηρώντας στη θέση του προπονητή τον Αλέκο Βοσνιάδη, ο οποίος τα έχει βρει σε όλα με τη διοίκηση των κυανόλευκων και η επίσημη ανακοίνωση για τον «γάμο» των δύο πλευρών αναμένεται σύντομα.

Ρεπορτάζ: ΓΙΑΝΝΗΣ ΖΑΤΤΑΣ

Ο Μακεδόνας τεχνικός, που ακόμη κι όταν δεν ήταν στις τάξεις των κυανόλευκων, είχε την αγωνία… και την έννοια του στον Βόλο, διατήρησε την ομάδα στην 8άδα παραμονής, που σήμανε παράλληλα και την άνοδο της στη νέα Super League 2.

Πλέον, ο Αλέκος Βοσνιάδης θα έχει την ευκαιρία να κάνει ό,τι δεν έκανε τις προηγούμενες δύο θητείες του στους κυανόλευκους, ξεκινώντας από το καλοκαίρι το «χτίσιμο» της νέας περιόδου.

Την πρώτη φορά διαδέχθηκε τον Λουτσιάνο μεσούσης της σεζόν και φέτος ήταν ο αντικαταστάτης του καλού του φίλου Στάικου Βεργέτη, οδηγώντας την ομάδα και τις δύο φορές σε ισάριθμες ανόδους, έστω κι αν η φετινή δεν είχε τη γλύκα της κατάκτησης ενός πρωταθλήματος.

Ο έμπειρος τεχνικός, φιλοξενούμενος στον Blue Heart, αναφέρθηκε σε πρόσωπα και καταστάσεις τόσο την «χρυσή» περίοδο του 2014, όσο και τη φετινή που είχε δραματικό φινάλε.

Αρχικά για τη χρονιά που πέρασε σχολίασε: «Εκλεισε μια χρονιά πολύ δύσκολη και σίγουρα στον έναν μήνα που ήρθαμε εδώ δεν περιμέναμε να ζήσουμε αυτά που ζήσαμε. Αντιληφθήκαμε πράγματα που δεν τα φανταζόμαστε, αλλά το σημαντικό είναι ότι η ομάδα έμεινε στην κατηγορία, κέρδισε την άνοδο και πάμε σε καινούργια πράγματα. Είναι πολύ σημαντικό πως η ομάδα είναι στις επαγγελματικές κατηγορίες κι από κει και μετά έχουμε χρόνο να πούμε πολλά και τι είχε συμβεί στο τρίμηνο του πρωταθλήματος και απέναντι σε τι προβλήματα βρέθηκε η ομάδα. Νομίζω όμως πως είχε τη δύναμη να παραμείνει στον στόχο μέχρι την τελευταία στιγμή. Ηρεμα τώρα και από τη στιγμή που σώθηκε η κατάσταση, η χρονιά και η κατηγορία και δεν έμπλεξε η ομάδα, για να ξαναγυρίσει στα ερασιτεχνικά πρωταθλήματα και όλα τα άλλα, είμαστε σε καλή κατάσταση και μπορεί να βρει τον δρόμο της και να το κάνει και σε μικρό χρονικό διάστημα».

Για το αν θέλει να μείνει στην ομάδα: «Αυτό είναι ξεκάθαρο, δεν το συζητάμε, αλλά όπως έλεγα και σε μια συζήτηση, τώρα πρέπει να παρθούν αποφάσεις, για να είμαστε πάντα φίλοι. Αν δεν ξεκαθαρίσουν αυτά, μπορεί να δημιουργηθούν παρεξηγήσεις, κάτι που δεν θέλουμε, γιατί πλέον υπάρχει άλλη σχέση.

Αν δεν ήταν οι κ.κ. Παπακωνσταντίνου και Βενέτης, δε θα ήταν εύκολο για έναν προπονητή σε ένα μήνα μέσα να αλλάξει όλη τη μορφή και όλη την εικόνα, για να πετύχει το στόχο. Αν δεν υπήρχε η συσπείρωση και η επαφή χιλιάδων φορών μέσα στη μέρα με τους διοικούντες, νομίζω πως θα υπήρχε τεράστιο πρόβλημα. Σ’ αυτόν τον μήνα τους είδα να ξεχνάνε τις δουλειές τους και να βάζουν πάνω απ’ όλα την ομάδα. Με ό,τι και να ασχολούνταν, η πρώτη σκέψη ήταν για την ομάδα και πιστεύω πως κινηθήκαμε γρήγορα κι αν δεν υπήρχε η παρουσία τους, πιστεύω ότι δεν θα το καταφέρναμε. Είμαστε συσπειρωμένοι όμως και έχουν παίξει μεγάλο κομμάτι στην επίτευξη του στόχου».

Για το αν η σχέση αυτή οδηγήσει και πάλι σε γάμο: «Δεν είχαμε τον χρόνο, ούτε να συζητήσουμε, ούτε να καθίσουμε κάτω να πούμε κάποια πράγματα. Η ομάδα έχει την ευκαιρία με κάποιους ανθρώπους να αλλάξει επίπεδο. Θα υπάρξει συζήτηση, θα βάλουμε τα πράγματα κάτω και θα κοιτάξουμε πραγματικά, αν βγει η συνεργασία, να έχουμε εξασφαλίσει τα πάντα γύρω από την ομάδα. Εδώ δεν υπάρχουν λάθη. Το σίγουρο είναι πως από τη στιγμή που υπάρχει καλή κορυφή (σ.σ. διοίκηση), μετά είναι πολύ εύκολο να γίνουν πράγματα που θα αλλάξουν επίπεδο την ομάδα και τα επόμενα χρόνια θα την έχουν σε θέση που θα την βλέπει και θα τη σέβεται όλη η ποδοσφαιρική Ελλάδα.

Με λίγα πράγματα μπορείς να το πετύχεις αυτό. Το πρώτο είναι η συσπείρωση.

Μια ομάδα που την αγαπάνε όλοι και θέλουν όλοι να τη βλέπουν ψηλά και να είναι όλοι συσπειρωμένοι γύρω από αυτήν, πιστεύω πως θα πετύχει πολλά πράγματα, γιατί έχει μεγάλη δυναμική. Είναι η χρονιά που πρέπει να καθίσουμε να συζητήσουμε σοβαρά.

Ξέρω πως στην ιστορία της ομάδας εγώ και κάποιος άλλος (σ.σ. Ετόρε Τρεβιζάν) έχουμε πετύχει τις ανόδους. Αν ήταν να το χάσω αυτό, θα προτιμούσα να μην έχω ξαναέρθει. Αλλά τώρα ήρθα, γιατί ήταν δύσκολα τα πράγματα. Οι φίλοι φαίνονται στα δύσκολα. Φανταζόμουν κάπως αλλιώς την επιστροφή μου και σε διαφορετική κατηγορία. Οταν όμως αγαπάς κάτι, δεν πολυσκέφτεσαι. Αν ταιριάξει, με χαρά θα είμαστε εδώ, αν όχι εμείς θα είμαστε πάντα φίλοι και η επόμενη μέρα μπορεί να μας βρει κάπου αλλού, αλλά με το μυαλό πάντα στην ομάδα και στους ανθρώπους της».

Για το ότι άφησε τις μεγαλύτερες κατηγορίες, επιστρέφοντας στη Νίκη Βόλου μετά από χρόνια στη Football League: «Εδώ ήταν κάτι διαφορετικό. Δεν θα μπαίναμε σε διαδικασία να συζητήσουμε, αν δεν υπήρχε και η ομάδα και οι διοικούντες. Δεν το συζητάμε. Αντιληφθήκαμε πως για να υπάρχει αυτή η ομάδα και τα επόμενα χρόνια και για να είναι στο επίπεδο που πρέπει και για να μπορεί να παραμείνει μια ομάδα με την οποία έχουμε δεθεί, δεν έπρεπε να δούμε τίποτα απ’ όλα αυτά.

Κάναμε μεγάλη προσπάθεια όλοι για να ξεκολλήσει η ομάδα, όχι μόνο στο χρονικό διάστημα που είμαι εγώ εδώ αλλά και πριν. Είχαμε καθημερινά το «πρόβλημα» της ομάδας και αυτό που ήθελα να πω χωρίς να ευλογούμε και τα γένια μας, είναι πως ήταν δύσκολο για μια ομάδα που ξεκινούσε με στόχο να είναι στις πρώτες θέσεις να έκανε τόσο μεγάλη υπομονή και να έδινε τόσο χρόνο σε έναν προπονητή. Αυτό τους τιμά. Οταν έβλεπαν ότι κάτι στραβώνει και παρά τα προβλήματα που παρουσιάζονταν, ήταν πιστοί στο πλάνο τους και κάποια στιγμή άρχισε να σφίγγει το πράγμα.

Προπονητής να μην τα έχει ζήσει αυτά δεν υπάρχει. Θα ζήσει και τις πολύ καλές και τις πολύ ανάποδες καταστάσεις. Οταν όμως στραβώνει, αρχίζει και μπαίνει στο μυαλό σου και χάνεις πράγματα. Σε όλους συμβαίνει αυτό και όλοι έχουμε περάσει αυτή τη μεγάλη δυσκολία.

Σίγουρα δείχνει το επίπεδο και των ανθρώπων όλη η διαχείριση από την αρχή. Αν είχε ξεκινήσει άλλη ομάδα με τους στόχους που είχε η Νίκη και είχε το τεράστιο πρόβλημα να κερδίσει ένα παιχνίδι, άλλοι θα είχαν πάρει αποφάσεις πολύ γρήγορα.

Αυτό είναι το σημαντικό και αυτή είναι η διαφορά των ανθρώπων της Νίκης με οτιδήποτε υπάρχει εκεί έξω στο ελληνικό ποδόσφαιρο.

Αυτό είναι κάτι που πρέπει να προσεχθεί ιδιαίτερα. Ο καλύτερος προπονητής στην Ελλάδα να είσαι, αν δεν έρχονται τα αποτελέσματα, έχεις σχολάσει.

Ολο αυτό το πράγμα και η συσπείρωση που παρατηρήθηκε το τελευταίο χρονικό διάστημα κράτησε την ομάδα στον στόχο και αξίζουν συγχαρητήρια σ’ αυτούς τους ανθρώπους».

Για το ποιο ήταν το πιο δύσκολο κατόρθωμα, η άνοδος το 2014 ή η φετινή παραμονή-άνοδος: «Είναι το φετινό. Γιατί τότε είχες τον κόσμο να σε σπρώχνει. Χιλιάδες κόσμου πίστεψε στο όνειρο πως θα αλλάξει η ομάδα κατηγορία. Παρόλο που όταν είχαμε έρθει τότε, είχαμε διαφορά εννέα βαθμών από την Κέρκυρα. Κατορθώσαμε μέσα και από τα μπαράζ και μετά από 14 αγωνιστικές να τερματίσουμε πρώτοι. Εκεί σε έσπρωχνε ο κόσμος. Μέσα στο ΕΑΚ δεν μας πίστευε κανείς. Ελεγαν πως θα φάμε τέσσερα τέρματα και θα μας κάνουν πλάκα.

Εκείνη την ομάδα την πήρε από το χέρι ο κόσμος. Πίστεψαν πολύ στα παιδιά και σε μια ομάδα που λοιδορούσαν όλοι. Εβγαιναν και τοπικές αρχές σήμερα και την υποτιμούσαν. Ηταν απέναντι και κάτι έπρεπε να πουν. Κατόρθωσε εκείνη η ομάδα να πετύχει το ακατόρθωτο. Ηταν σπουδαίες οι στιγμές και μας πήρε ο κόσμος από το χέρι πραγματικά. Μετά το διπλό του ΕΑΚ δεν το είχα ξαναζήσει αυτό στην καριέρα μου. Εγώ δεν έζησα πολύ στη Νίκη. Πέντε μήνες έζησα. Εκείνη η χρονιά με σημάδεψε. Οχι τόσο από την επίτευξη του στόχου αλλά από το DNA της ομάδας και πως την αγαπούσε ο κόσμος. Μου έλεγαν νωρίτερα προπονητές να έρθω στη Νίκη και πως είναι γλυκιά ομάδα, κάτι που θα καταλάβαινα εκ των έσω. Να σας πω την αλήθεια ο τότε μεγαλομέτοχος μου είχε κάνει πάλι πρόταση πριν από ένα μήνα, αλλά δεν την αποδέχθηκα και ήρθε ο Λουτσιάνο.

Επανήλθε μετά από ένα μήνα και έτσι ήρθα. Τότε κατάλαβα τη δύναμη της ομάδας. Μετά από πέντε μήνες κι αφού έφυγα, από τότε λέω σε όποιον συναντάω το τι είναι αυτή η ομάδα. Δένεσαι με πράγματα. Αυτό που πετύχαμε μετά το παιχνίδι με τον Ασπρόπυργο είναι πως συσπειρώθηκε η ομάδα. Χωρίς συσπείρωση δεν μπορείς να πας πουθενά».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου