ΑΘΛΗΤΙΚΑ

Ο ιστορικός ΝΟΒΑ ανεβάζει τον πήχη στοχεύοντας και πάλι την κορυφή

ο-ιστορικός-νοβα-ανεβάζει-τον-πήχη-στο-35671

Την κορυφή στον χώρο της κωπηλασίας στοχεύει ο ΝΟΒΑ, και για τον λόγο αυτό η επιστροφή στις προπονήσεις στην εποχή μετά την πανδημία, βρίσκει τον ιστορικό ναυταθλητικό σύλλογο του Βόλου αρκετά ενισχυμένο και διαφορετικό, εκπλήσσοντας ευχάριστα τους αθλητές που επέστρεψαν στις εγκαταστάσεις του.

Ρεπορτάζ: ΓΙΑΝΝΗΣ ΖΑΤΤΑΣ

Ο ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ της ΔΕΥΤΕΡΑΣ συνάντησε το νέο δυναμικό του συλλόγου, στον οποίο συνεχίζουν πλέον ο Ολυμπιονίκης Νίκος Σκιαθίτης, ο προπονητής στο κομμάτι του fitness και της κωπηλασίας Κώστας Καμμένος, όπως και ο Ευθύμιος Τζούνης. Παράλληλα μίλησε και με τον νέο έφορο του τμήματος Κωνσταντίνο Χρηστομάνο, ο οποίος μέχρι πρότινος εκτελούσε χρέη προπονητή αλλά πλέον έχει έναν πιο επιφορτισμένο ρόλο.

Ο Ευθύμιος Τζούνης λόγω επαγγελματικών υποχρεώσεων απουσίαζε τα περασμένα χρόνια από την προσπάθεια του συλλόγου, ωστόσο όπως δηλώνει ο ίδιος: «Είμαι από πέρυσι και πάλι στο σύλλογο και εδώ και ένα μήνα, που έχουν ανοίξει και πάλι οι εγκαταστάσεις, είμαι προπονητής στην αγωνιστική ομάδα, που αριθμεί γύρω στα 15 παιδιά. Σε σχέση με την καραντίνα και όλη αυτή την περίοδο που πέρασε, τα παιδιά παρέμειναν στον ίδιο αριθμό και δεν υπήρξε κάποια μείωση. Εχουμε μιλήσει με τα παιδιά σχετικά με τη συμπεριφορά τους στα θέματα της υγιεινής και δουλεύουμε κανονικά. Σίγουρα υπήρξε κάποιο κενό διάστημα προπόνησης και επειδή μας ανακοίνωσαν ότι οι αγώνες θα είναι στα τέλη Ιουλίου, προετοιμαζόμαστε γι’ αυτούς, σα να μην υπήρξε ο κορονοϊός».

Αριθμώντας χρόνια εμπειρίας στην κωπηλασία, ο Κωνσταντίνος Καμμένος αναφέρει: «Είμαι προπονητής από το 1998, τόσο στο κομμάτι του fitness όσο και της κωπηλασίας. Είχα ένα μεγάλο κενό από το χώρο της κωπηλασίας γύρω στα 9 χρόνια. Η προηγούμενη θητεία μου ήταν στον ΟΕΑ/ΝΑΒ και τώρα συμμετέχω και εγώ στην καινούρια προσπάθεια της διοίκησης. Εχω επιφορτιστεί περισσότερο με το κομμάτι της προπόνησης εκτός του νερού με τα παιδιά και προσπαθούμε να κάνουμε μια καινούρια αρχή για το καλύτερο δυνατό του συλλόγου. Εννέα χρόνια μετά, στην κωπηλασία τα πράγματα είναι περίπου τα ίδια, με όταν έφυγα από το χώρο. Θα προσπαθήσουμε να φέρουμε μια αλλαγή και να δώσουμε μια καινούρια πνοή και ένα καινούριο όραμα στο σύλλογο».

Ο Κωνσταντίνος Χρηστομάνος έχει επιφορτιστεί πλέον ένα νέο ρόλο στο σύλλογο, αφού μετά από αυτό του αθλητή και εν συνέχεια του προπονητή, πλέον βρίσκεται δίπλα στον όμιλο που τον ανέδειξε ως έφορος. «Είμαι πλέον έφορος του Ομίλου. Το βάρος είναι διαφορετικής φύσεως. Λόγω τόπου διαμονής, θέλω να βοηθήσω τον Ομιλο και το άθλημα που αγάπησα από μικρός, όπως μπορώ και όπως είναι αυτό δυνατό. Προσπαθούμε, σε συνεργασία με το Δ.Σ. και το Μανώλη Μπρουσοβάνα, ο οποίος είναι συνέφορος, να κάνουμε μια αλλαγή στον Ομιλο, που θέλουμε να είναι μεγάλη και σε νέες βάσεις. Προσπαθήσαμε και καταφέραμε να φέρουμε στον Ομιλο ανθρώπους που είναι κοντά στο άθλημα και θέλουμε να αγαπήσουν και τον Ομιλο. Είναι κοντά στη νοοτροπία του ΝΟΒΑ, πιστεύουμε σε αυτό, θα το στηρίξουμε όπως μπορούμε. Υπάρχει πολυετής εμπειρία από την πλευρά του Ευθύμη Τζούνη και του Κώστα Καμμένου, υπάρχει από την πλευρά του Νίκου Σκιαθίτη το πρότυπο ενός αθλητή, που βοηθά σε πολλά επίπεδα και μαθαίνει πράγματα στα παιδιά, τους δίνει γνώσεις, λεπτομέρειες που μπορεί να δει και από την πλευρά του αθλητή. Η Γεωργία Ζούζουλα μας φέρνει νιάτα, είναι κοντά στους αθλητές. Στα μικρά παιδιά της ομάδας ανάπτυξης είναι σημαντικό να υπάρχουν μικρές ηλικίες, κοντά σε αυτά και να μη βλέπουν έναν άνθρωπο μεγαλύτερο να προσπαθεί να τους πλησιάσει. Είναι πιο εύκολο γι’ αυτά τα παιδιά και πιο άμεσο».

Σκιαθίτης: «Επιτυχία είναι να βγουν… σωστοί άνθρωποι»

Ο Ολυμπιονίκης Νίκος Σκιαθίτης αποτελεί αναμφίβολα ένα από τα δυνατά χαρτιά της διοίκησης του ΝΟΒΑ για την «αναγέννηση» του τμήματος. Ο ίδιος δίνει βάρος στα αναπτυξιακά τμήματα του ΝΟΒΑ, μαζί με τη Γεωργία Ζούζουλα, αλλά σίγουρα δεν θα μπορούσε από το να είναι προσηλωμένος και στην αγωνιστική ομάδα με τον ίδιο να επισημαίνει:«Βρίσκομαι στο δυναμικό τιμ με τον ΝΟΒΑ, τη φετινή χρονιά. Μια πολύ καλή σεζόν, με μια επανεκκίνηση, στην εποχή μετά κορονοϊού, ώστε να μπορέσουμε να συντάξουμε μια ομάδα με γερές βάσεις, με νέα δεδομένα, προοπτική και στόχους. Υπάρχει ένα ευχάριστο περιβάλλον, από αθλητές, γονείς, προπονητές και τη διοίκηση του ΝΟΒΑ. Βρίσκομαι στο σύλλογο από το καλοκαίρι του 2019, στεγασμένος με ένα δικό μου coastal σκάφος. Μέσα σε αυτό το χρόνο είδα ότι υπάρχει μια πολύ καλή συνθήκη, με ανθρώπους, οι οποίοι πέραν του κωπηλατικού τμήματος, της ιστιοπλοΐας, του SUP, είναι εδώ, περνούν τη μέρα τους και ζουν μέσα από τον Ομιλο και κατάλαβα ότι μπορώ να συνεργαστώ βάσει και των στόχων που προσωπικά έχω ορίσει.

Οταν ξεκινάς μια κατηγορία με νέες βάσεις και νέους στόχους, είναι η βάση που έχεις από τους προηγούμενους προπονητές, που αυτή τη στιγμή είμαστε πάνω από το μέσο όρο πανελλαδικά και βλέπω ότι με σωστή προπόνηση, τακτική, με τη μέθοδο που γνωρίζουμε και με σκληρή δουλειά, όλοι θα έχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.

Και όχι μόνο ως προς τις επιτυχίες, γιατί δεν κοιτάμε μόνο αυτό. Η επιτυχία θα είναι να υπάρχουν παιδιά τα οποία τα επόμενα χρόνια να βγουν σωστοί άνθρωποι, σωστοί πολίτες και αυτό το έχει αποδείξει ο αθλητισμός και ιδιαίτερα η κωπηλασία, σε πολλά παιδιά τα οποία ήρθαν στην εφηβική τους ηλικία με ατίθασο χαρακτήρα και έγιναν οι καλύτεροι άνθρωποι. Αυτή είναι η επιτυχία, ο στόχος του μεταλλίου έρχεται σε δεύτερο βαθμό, κοιτάμε πρώτα καλούς ανθρώπους, καλούς αθλητές και πρωταθλητές κατ’ επέκταση».

Ερωτούμενος για το αν η βολιώτικη κωπηλασία έχει κάνει βήματα προς τα πίσω ο ίδιος τόνισε: «Συγκυριακά για τους Ομίλους, με το ανάλογο δυναμικό που είχαν ορίσει, η κωπηλασία στον Βόλο δεν έχει πάει πίσω. Ο αθλητισμός προχωρά με τους δικούς του ρυθμούς και οι δύο Ομιλοι, τόσο ο ΟΕΑ/ΝΑΒ όσο και εμείς προσπαθούμε να κάνουμε πολύ καλή δουλειά. Οι δικοί μας στόχοι είναι ξεκάθαροι, στη βάση αθλητών κυρίως, σωστών παιδιών και σωστών αγώνων».

Αναφορικά με το αν η αναβολή των Ολυμπιακών Αγώνων ευνοήσει ή όχι τους αθλητές πρόσθεσε: «Αν ήταν καλά προετοιμασμένοι οι αθλητές, θα τους δυσαρεστήσει το γεγονός ότι δε θα γίνουν οι Ολυμπιακοί Αγώνες φέτος και θα χάσουν τη χρονιά τους, πηγαίνοντας πίσω αγωνιστικά. Αν όμως δεν ήταν καλά προετοιμασμένοι και είχαν ελλείψεις, είναι στα συν, για να προλάβουν να βελτιωθούν και να δουλέψουν σε διάφορα πράγματα, αναλόγως και πότε έχουν οριστεί οι αγώνες τους».

Για το αν μπορεί η Ελλάδα να ελπίζει σε κάποιο νέο μετάλλιο: «Αυτή τη στιγμή όπως είναι δομημένη η Εθνική ομάδα, από αθλητικό δυναμικό, τα πράγματα είναι μέτρια. Δεν κοίταξαν σε επίπεδο Εθνικό να κρατήσουν ονόματα, τα οποία να είναι ξεκούραστα, σωστά και να μπορούν να αποδώσουν. Πάντα, κοιτούν με νέα δύναμη και νέα παιδιά να βρεθούν ένα βήμα πιο μπροστά, κάτι που δυστυχώς δε γίνεται τις περισσότερες φορές».

Για τα κίνητρα που λείπουν κι έτσι οι αθλητές μετακομίζουν στο εξωτερικό και σε ξένα πανεπιστήμια: «Ο κάθε αθλητής σε αυτή την ηλικία που φεύγει στο εξωτερικό, μαζί με τους γονείς του, κοιτά το μέλλον να είναι καλύτερο, από τη στιγμή που η ελληνική πολιτεία δε δίνει τα κίνητρα να κρατήσει, τα κίνητρα για να μείνουν τα παιδιά εδώ. Αυτό σημαίνει ότι σε εμένα και στη δική μου γενιά, για παράδειγμα, δόθηκαν οικονομικά και αγωνιστικά κίνητρα, να προσπαθήσω περισσότερο στον τόπο μου να αποκτήσω τα οφέλη. Ενας αθλητής, όταν μπει σε ένα πρόγραμμα μιας δεκαετίας και ξαφνικά φτάσει στα 25, δε μπορείς να του πεις ότι δε σου δίνω κάποια οφέλη για να προχωρήσεις, κάτι το οποίο δεν υπάρχει πια από την Πολιτεία. Ετσι, οι γονείς και τα παιδιά θα κοιτάξουν το εξωτερικό, ώστε να πατήσουν έπειτα πιο γερά στα πόδια τους».

Τέλος, το νέο αίμα του Ομίλου, αλλά ενεργή ως αθλήτρια, η Γεωργία Ζούζουλα σχολίασε: «Είμαι φοιτήτρια στα ΤΕΦΑΑ Θεσσαλονίκης και φέτος το καλοκαίρι κάνω την πρακτική μου εδώ στον Ομιλο, στην κατηγορία ανάπτυξης και στα μικρότερα παιδιά. Ασχολούμαι με την κωπηλασία περίπου 8 χρόνια, συνεχίζω να είμαι ενεργή αθλήτρια, κάνω και την προετοιμασία μου για το Πανελλήνιο πρωτάθλημα».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου