ΝΙΚΗ ΒΟΛΟΥ

Αλέξης Παπακωνσταντίνου: «Να γίνει ο συντονισμός άμεσα»

αλέξης-παπακωνσταντίνου-να-γίνει-ο-σ-66056

Να βρεθούν σε ένα «κοινό τραπέζι», προκειμένου να εισακουστούν οι προτάσεις για το καλό του ελληνικού ποδοσφαίρου προτείνει ο μεγαλομέτοχος της ΠΑΕ Νίκη Βόλου, σχετικά με την επικείμενη αναδιάρθρωση των κατηγοριών.

Ρεπορτάζ: ΓΙΑΝΝΗΣ ΖΑΤΤΑΣ

Ο Αλέξης Παπακωνσταντίνου επισήμανε για ακόμη μία φορά εκ μέρους των κυανόλευκων πως δεν είναι αντίθετος στους δύο ομίλους, αλλά αυτό που πρέπει να προσεχθεί είναι η διανομή των χρημάτων, προκειμένου να υπάρξει ισονομία. Φιλοξενούμενος στην ΕΡΑ ΣΠΟΡ, μιλώντας από το Λονδίνο, ο Αλέξης Παπακωνσταντίνου σχολίασε αναλυτικά:

Για τη διαφωνία της Νίκης Βόλου σχετικά με την προτεινόμενη αναδιάρθρωση: «Εδώ υπάρχει μία παρεξήγηση, από την άποψη ότι εμείς σαν διοίκηση και σαν σύλλογος έχουμε ταχθεί δημοσίως υπέρ οποιασδήποτε αναδιάρθρωσης, η οποία θα πληροί ορισμένους όρους και θα κινείται προς μία συγκεκριμένη κατεύθυνση».

Για το που δεν συναινεί η Νίκη στο υπάρχον σχέδιο: «Εμείς συμφωνούμε στο να γίνει η αναδιάρθρωση στο πλαίσιο των δύο ομίλων, αλλά εκεί που διαφωνήσαμε είναι ότι μας εστάλη προς υπογραφή μια πρόταση (σ.σ. από τον Ολυμπιακό Βόλου), που είχε συγκεκριμένα οικονομικά στοιχεία και συγκεκριμένες προτάσεις πάνω στις οποίες εμείς έχουμε διαφορετική άποψη.

Οπότε εμείς σαν διοίκηση ζητήσαμε απλώς να μας σταλεί μία πρόταση πολύ απλή, που θα λέει συνοπτικά ότι κινούμαστε σε ένα πλαίσιο των δύο ομίλων, και μετά το πιο σωστό κατά την άποψη μου είναι να συζητήσουμε τις λεπτομέρειες που θα κριθούν κατά πόσο βιώσιμες είναι οι προτάσεις».

Για την πρόταση που έλαβε η Νίκη και την αντιπρότασή της: «Η πρόταση είχε πολύ συγκεκριμένη κατανομή των τηλεοπτικών εσόδων, κάτι που τη νέα χρονιά όπως ξέρουμε είναι τελείως άγνωστα και ξεκινάμε από μηδενική βάση. Η πρόταση αυτή είχε πολύ συγκεκριμένη κατανομή υπέρ των ομάδων της σημερινής Super League 2 και σε ένα βαθμό τρεις ή τέσσερις φορές πάνω από τις υπόλοιπες ομάδες είτε της Football League είτε των ομάδων της Γ’ Εθνικής που ανέβηκαν φέτος.

Δεν υπάρχει δίκαιη κατανομή και σε αυτό είμαστε αντίθετοι. Μπορεί κάποιος να σκεφτεί πως το κάνουμε για τη δική μας τσέπη, αλλά επειδή πας να λύσεις ένα πρόβλημα το κάνεις ακόμη χειρότερο.

Για να επιτευχθούν όλα αυτά, βιωσιμότητα, ακεραιότητα, σε οποιοδήποτε πρωτάθλημα είναι όσο δυνατό όσο και φερέγγυο όσο και ο πιο αδύναμος κρίκος του. Τα πρωταθλήματα της Αγγλίας, της Ισπανίας γιατί είναι τόσο προσιτά; Γιατί ο κόσμος κάθεται και τα βλέπει; Γιατί ο πρώτος και ο τελευταίος μπορούν να προσφέρουν θέαμα, πατώντας σε ίση οικονομική βάση.

Από κει και πέρα η κάθε ομάδα έχει τη δική της δυναμική και εμπορικότητα, οπότε δεν μπορείς να ξεκινήσεις μία αναδιάρθρωση με μία πρόταση στην οποία δίνεις τετραπλάσια έσοδα σε μία ομάδα.

Αν πάρει για παράδειγμα ο Λεβαδειακός 400 χιλιάδες ευρώ και ο Αλμωπός Αριδαίας 100χιλιάδες ευρώ στο ξεκίνημα. Τι πρωτάθλημα θα δούμε;».

Για το αν θα έπρεπε να υπάρχει δικαιότερη κατανομή των τηλεοπτικών δικαιωμάτων: «Αυτό είναι σίγουρο. Σε οποιοδήποτε επιτυχημένο άθλημα είτε στο εξωτερικό είτε στο εσωτερικό αυτό γίνεται. Αν καθίσει κάποιος και αναλογιστεί γιατί η φετινή Football League είχε τέτοιο θέαμα και ήταν τόσο ανταγωνιστική;

Υπολείπονται τρεις αγωνιστικές και εκτός από τα Τρίκαλα, που θα τελειώσουν είτε στην 1η θέση είτε στη 2η, έχεις πέντε ομάδες που διεκδικούν την 2η θέση και στις τελευταίες θέσεις ακόμη έξι ομάδες που διεκδικούν την παραμονή.

Γενικά είναι μία συναρπαστική κατηγορία. Αν αναλογιστεί κάποιος γιατί γίνεται, είναι επειδή υπάρχει ίση κατανομή των εσόδων, είναι σχετικά καινούργιες ΠΑΕ οι περισσότερες και είναι εντάξει στις υποχρεώσεις τους.

Τα μπάτζετ επίσης είναι παρόμοια και υπάρχει ένα ενδιαφέρον περισσότερο για συγκεκριμένους λόγους και δεν είναι τυχαίο. Εμείς προσωπικά θεωρούμε πως πρέπει να θέσουμε ένα πολύ συγκεκριμένο πλαίσιο για κάθε αναδιάρθρωση».

Για το αν υπάρχει συγκεκριμένη πρόταση: «Τα θέματα είναι πάρα πολλά και οι παράμετροι. Τον μέσο φίλαθλο βέβαια δεν τον ενδιαφέρει, αλλά αυτές οι παράμετροι είναι που θα προκαθορίσουν το θέαμα που πιθανότατα θα δουν την ανταγωνιστικότητα.

Αυτή τη στιγμή βλέπουμε ουσιαστικά τις οκτώ ομάδες της Γ’ Εθνικής να κάνουν μία πρόταση και κάποιες προτάσεις ομάδες της Football League μία άλλη. Υπάρχει μία αναρχία. Πρέπει να γίνουν πολύ συντονισμένα και σοβαρά βήματα και να σκεφτούμε λίγο τις παραμέτρους. Αυτό μπορείς να το κάνεις με μία επιτροπή και με ομάδες και από τις τρεις κατηγορίες (Super League 2, Football League, Γ’ Εθνική), υπό την αιγίδα κάποιου φυσικού προσώπου, όπως ο κ. Λεουτσάκος, που είναι πρόεδρος στη SL2-FL και αυτή η επιτροπή να δει τις παραμέτρους και να συντάξει μία – δύο εναλλακτικές προτάσεις, που μπορεί να τις παρουσιάσει και στην κυβέρνηση και στην ΕΠΟ».

Για το αν η πίεση από την πανδημία αποτελεί αιτία για τη μη συγκρότηση μιας επιτροπής για την αναδιάρθρωση: «Δυστυχώς ή ευτυχώς όλοι έχουμε μάθει να ζούμε με αυτή την κατάσταση. Πλέον οι συσκέψεις γίνονται ηλεκτρονικά και δεν νομίζω πως αποτελεί δικαιολογία. Είναι κάτι που μπορούμε να το παρακάμψουμε. Δεν είναι δικαιολογία».

Για τις ομάδες που διαφωνούν, Νίκη, Ιωνικός, Τρίκαλα: «Διαφωνούμε με το πλαίσιο και όχι μόνο με το οικονομικό. Είναι πάρα πολλά τα ζητούμενα. Αν για παράδειγμα κάνουμε δύο ομίλους με γεωγραφικά κριτήρια, στον νότιο όμιλο υπάρχουν πέντε ομάδες από την Κρήτη και τρεις από τη Ρόδο. Οι ομάδες της Αττικής και της Πελοποννήσου θα επιβαρυνθούν με 50-60χιλιάδες ευρώ περισσότερα για να κάνουν αυτά τα ταξίδια, όπως και οι ομάδες των νησιών έχουν περισσότερα έξοδα, οπότε κι αυτό πρέπει να γίνει κάπως για να υπάρχει μία ισόνομη κατηγορία. Ίσως με κεντρική διαχείριση, ίσως με κάποιον χορηγό πρέπει να επιλυθεί. Είναι πολλά τα θέματα».

Για το ενδεχόμενο να βρεθούν σε ένα τραπέζι, όσοι διαφωνούν με τους υπόλοιπους: «Για να μη χάνουμε χρόνο, ο οποίος πιέζει, τα βήματα πρέπει να είναι πολύ συντονισμένα από τις ομάδες των τριών κατηγοριών. Πρέπει άμεσα να γίνει ο συντονισμός υπό την αιγίδα του κ. Λεουτσάκου. Εμείς σαν Νίκη Βόλου δεν μπορούμε να το επιβάλλουμε. Κατά την άποψη μου πρέπει όλοι να έχουν λόγο. Το ποδόσφαιρο στην Ελλάδα έχει απαξιωθεί που είναι κάτι πρωτοφανές αν αναλογιστεί πως σε όλο τον κόσμο έχει ανοδική τάση κι εμείς έχουμε καταφέρει να το απαξιώσουμε.

Αν η ποδοσφαιρική οικογένεια μπορεί να βρει λύσεις και να αναβαθμίσει το προϊόν όλοι βγαίνουμε κερδισμένοι. Και τα στελέχη και οι ομάδες. Πρέπει να το δούμε σφαιρικά το θέμα, και με τις υποδομές. Αν σκεφτεί κάποιος όλα είναι αλληλένδετα. Αν κατά κάποιο τρόπο μπορεί να ελαφρύνεις τις ομάδες, για παράδειγμα με τις 50χιλιάδες ευρώ για τα ταξίδια, τότε αυτά τα χρήματα μπορεί να χρησιμοποιηθούν για τις υποδομές. Η χώρα έχει ανάγκη από όραμα. Σαν διοίκηση αυτό που προσπαθούμε να επισημάνουμε είναι να γίνει μια συζήτηση πιο σφαιρική.

Προς τιμήν των ομάδων της Γ’ Εθνικής, άμα διαβάσετε την πρόταση τους, είναι σχετικά ολοκληρωμένη και θίγει πολλά από αυτά τα θέματα. Μπράβο τους πραγματικά. Σε κάποιες άλλες παραμέτρους διαφωνούμε, αλλά σε μία επιτροπή μπορεί και η Γ’ Εθνική να προσφέρει, γιατί το ποδόσφαιρο πρέπει να αλλάξει και από πάνω προς τα κάτω, αλλά και από κάτω προς τα πάνω».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου