ΝΙΚΗ ΒΟΛΟΥ

Θέλει να παραμείνει ο Βεργέτης

θέλει-να-παραμείνει-ο-βεργέτης-153168

Μπορεί η σεζόν να μην έχει ολοκληρωθεί ακόμη, με τα πρωταθλήματα σε όλη την Ευρώπη και φυσικά στην Ελλάδα να παραμένουν στον «αέρα», λόγω της πανδημίας του κορονοϊού, στη Νίκη Βόλου όμως δεν σταματούν να σκέφτονται την επόμενη μέρα.

Στους ανθρώπους που αναλογεί μεγάλο μερίδιο επιτυχίας από τη μέχρι σήμερα παρουσία των κυανόλευκων, δεν θα μπορούσε να μην βρίσκεται ο Στάικος Βεργέτης. Ο 43χρονος τεχνικός, που ανέλαβε τα ηνία της ομάδας από την 7η αγωνιστική της Football League έχει αναμορφώσει την εικόνα της ομάδας, εντός και εκτός αγωνιστικών χώρων, και χαίρει της εκτίμησης όχι μόνο της κυανόλευκης οικογένειας, αλλά και των αντιπάλων, κάτι που είναι εμφανές μετά από κάθε παιχνίδι.

Από τη στιγμή ωστόσο που… παιχνίδια δεν υπάρχουν, και με μόνο τρεις αναμετρήσεις να απομένουν μέχρι το φινάλε της φετινής περιόδου, οι κυανόλευκοι δεν μπορούν από το να σκέφτονται την επόμενη μέρα.

Μεγάλο «στοίχημα» για τη νέα περίοδο πλέον, είναι η παραμονή ή όχι του Στάικου Βεργέτη στον πάγκο της βολιώτικης ομάδας.

Ο ίδιος σε συνέντευξη που παραχώρησε δεν έκρυψε την επιθυμία να παραμείνει, αλλά όπως είχε τονίσει και παλαιότερα, δεν είναι μόνο θέμα δικό του η συνέχιση στην τεχνική ηγεσία.

Ο προπονητής από την Αρκαδία, που αυτές τις μέρες βρίσκεται στην ιδιαίτερη πατρίδα του μαζί με την οικογένεια του, μίλησε για πολλά θέματα που έχουν να κάνουν με τη Νίκη Βόλου, την επανέναρξη ή όχι του πρωταθλήματος της Football League, ενώ έκανε και τον απολογισμό των παικτών, που βρίσκονται στον Βόλο από τον περασμένο Ιανουάριο. Μιλώντας στον Blue Heart Fm 105,1 και στην εκπομπή «Ισορροπίες» σχολίασε μεταξύ άλλων για το τι θα πράξει τελειώνοντας η χρονιά: «Ενας προπονητής είναι υποχρεωμένος με το που τελειώσει η χρονιά να παραδώσει μία έκθεση στη διοίκηση, στην οποία έκθεση θα υπάρχει η αποτίμηση των πεπραγμένων και οι προτάσεις για τη νέα σεζόν είτε είμαι είτε δεν είμαι στην ομάδα. Αυτό είναι μέσα στο επαγγελματικό καθήκον ενός προπονητή που τελειώνει τη χρονιά να το πράξει. Από κει και πέρα δεν είναι υποχρεωμένη η διοίκηση ούτε να κρατήσει τον προπονητή ούτε να αποδεχθεί τις προτάσεις σου και φυσικά μπορεί η διοίκηση την αναφορά αυτή να την πετάξει στα σκουπίδια.

Μπορεί να τη δείξει στον επόμενο προπονητή και να του πει «Κοίτα να δεις, φίλε, εμείς θέλουμε να προχωρήσουμε πάνω σ’ αυτό το πλάνο, γιατί μας αρέσουν οι απόψεις του». Μπορεί η διοίκηση να πει «κόουτς, συμφωνούμε μ’ όλα αυτά, σε θέλουμε μαζί και συνεχίζουμε τη συνεργασία». Δεν έχει σχέση η παραμονή ή όχι με την έγγραφη αναφορά. Εγώ έχω μία νοοτροπία περισσότερο του εξωτερικού και όχι της Ελλάδας και οφείλω στη διοίκηση που με εμπιστεύτηκε να το αφήσω αυτό ως προίκα για την επόμενη χρονιά. Μπορεί η διοίκηση να διαφωνεί για έναν παίκτη που έχω πει εγώ να αποχωρήσει ή να μείνει. Μπορεί να μην τα βρούμε στο οικονομικό. Όλα μπορούν να γίνουν. Σε μία συνεργασία υπάρχει και η διαφωνία».

«Εισπράττουμε με την αγάπη»

Συνεχίζοντας θέλησε να ευχαριστήσει τον κόσμο για τη δύναμη που έδωσε στην ομάδα:

«Θα ήθελα να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ στον κόσμο για τη βοήθεια και τη συμπαράσταση που έχουν δώσει στην ομάδα. Η ομάδα είναι πάνω από όλους και από όλα, πάνω από τον προπονητή και από τον οποιονδήποτε. Μόνο αυτός που πληρώνει δικαιούται να είναι πάνω από την ομάδα, γιατί είναι αυτός που την τρέχει. Όλοι οι άλλοι είμαστε κάτω από την ομάδα. Σε ό,τι αφορά εμένα, ευχαριστώ πάρα πολύ τον κόσμο για την αποδοχή στο πρόσωπό μου, για τα λόγια που μου λένε στον δρόμο που περπατάω, για το χειροκρότημα στο γήπεδο. Με έχουν κάνει να νιώθω απίστευτα ωραία. Ένα ευχαριστώ είναι λίγο. Θα προσπαθήσω να κάνω τη δουλειά μου όσο καλύτερα μπορώ και αν πρώτα ο Θεός συνεχίσω του χρόνου στην ομάδα, θα μείνω προσηλωμένος στα καθήκοντά μου. Δεν επιδιώκω να γίνω αγαπητός. Αγαπητός γίνεσαι από τη δουλειά σου. Ασε τη δουλειά σου να μιλάει για σένα. Αυτό που κάνω και εγώ. Κάτω το κεφάλι και δουλειά. Μακάρι να δώσει ο Θεός να ζήσουμε κι άλλες ωραίες στιγμές, να δίνουμε χαρά στον κόσμο και αυτό να το εισπράττουμε με την αγάπη».

Το χειροκρότημα στη Βέροια

Παρά την ήττα από τη Βέροια ο κόσμος της Νίκης χειροκρότησε την ομάδα του στο εκτός έδρας παιχνίδι, κι αυτό είναι κάτι που δεν ξεχνά ο Στάικος Βεργέτης, τονίζοντας:

«Νιώθω υποχρεωμένος να πω ένα τεράστιο ευχαριστώ στον κόσμο, γιατί έχει στηρίξει την ομάδα απίστευτα εντός και εκτός έδρας. Υπάρχουν πολύ ωραίες στιγμές που μου έχουν μείνει στο μυαλό. Για παράδειγμα όταν τελείωσε ο αγώνας στη Βέροια ο κόσμος ήταν όρθιος και χειροκροτούσε τα παιδιά που με κατεβασμένα κεφάλια πήγαιναν στη φυσούνα. Η συμπεριφορά του κόσμου ήταν λες και είχαμε κερδίσει. Νομίζω ότι κερδίσαμε ένα μεγάλο στοίχημα να έχουμε τον κόσμο ευχαριστημένο με την αγωνιστική μας συμπεριφορά και απόδοση έστω και μετά από μία ήττα.

Το δεύτερο είναι η παρουσία του κόσμου εκτός έδρας. Δε μας άφησαν μόνους σχεδόν ποτέ. Στην Καβάλα είχαμε δέκα άτομα αλλά ήταν δέκα άτομα. Οι παίκτες, όταν τελείωσε το ματς, πήγαν μόνοι τους να τους χαιρετήσουν. Αναπτύχθηκε μία αμφίδρομη σχέση μεταξύ παικτών και κόσμου. Στο παιχνίδι με τον Θεσπρωτό είχαμε κόσμο, το ίδιο και με τον Ιωνικό, ακόμη και στην Καλαμάτα που ήταν ένα μακρινό ταξίδι».

Το «ταμείο» των «νέων»

Μπορεί η Νίκη Βόλου τη μεταγραφική περίοδο του Ιανουαρίου να μην προχώρησε στην απόκτηση ηχηρών ονομάτων, για να ενισχύσει το ρόστερ της, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως οι παίκτες που αποκτήθηκαν «δεν έκαναν τη δουλειά», με τον ίδιο τον Στάικο Βεργέτη να δηλώνει πάρα πολύ ευχαριστημένος τη γενικότερη παρουσία των παικτών: «Είμαι όχι πολύ, αλλά πάρα πολύ ευχαριστημένος. Ο Κάρδαρης πήρε τη θέση του με την αξία του, έδειξε μαχητικότητα, ότι δύσκολα τρώμε φάσεις απ’ αυτόν, ότι μπορεί να βγει στην επίθεση και να μας δώσει λύσεις παίρνοντας το επιθετικό πλάτος και δεν πουλάει εύκολα μπάλα. Για μένα έχει πάρει πολύ καλό βαθμό μέχρι στιγμής με την παρουσία του στην ομάδα.

Ο Τσιμπούκας είναι απίστευτα καλός και ώριμος για την ηλικία του. Μιλάμε για ένα παιδί 20 ετών, αλλά λειτουργεί, σκέφτεται και πράττει λες και είναι ένας 35χρονος έμπειρος παίκτης και σε διαφορετικούς ρόλους, αφού έχει παίξει με τον Ιωνικό δεξί μπακ, με τον Διαγόρα αμυντικό χαφ, με την Τριγλιά στόπερ και μάλιστα έβαλε και τα δύο γκολ. Πώς να μην είμαι ευχαριστημένος από αυτό το παιδί;

Ο Μπαταγίνι, αν στα παιχνίδια που έχει παίξει, ήταν ο Ροχάνο φορ, θα είχε περισσότερους χώρους να κινηθεί και να δείξει τα ποιοτικά χαρακτηριστικά που έχει. Από τη στιγμή που σε αρκετά παιχνίδια ο Ροχάνο απουσιάζει λόγω καρτών, αναγκάζεται να τρώει το ξύλο και να ανοίγει για τους παίκτες από τη δεύτερη γραμμή χώρους, έχοντας ένα άχαρο ρόλο. Έτσι, σε πολλούς αγώνες δεν έφτασε σε τελική, όμως να ξέρετε ότι είναι ένας πολύ ποιοτικός παίκτης. Δεν είναι η θέση του κλασικός φορ. Ήταν αυτό που ψάχναμε τον Γενάρη, έναν ποδοσφαιριστή που μπορεί να παίζει στα πλάγια και μπορεί να αγωνιστεί φορ, όταν δεν έχουμε τον Ρόχανο λόγω καρτών, όπως γνωρίζαμε. Απλώς σε πολλά παιχνίδια ο Μπαταγίνι έκανε τη χαμαλοδουλειά.

Ο Οικονομίκος είναι ένας νέος, φέρελπις παίκτης που έχει απίστευτες δυνατότητες με την μπάλα στα πόδια, πολύ καλή πάσα, πολύ έξυπνη κίνηση, πολύ καλή ντρίμπλα στο ένας εναντίον ενός και πολύ καλά τελειώματα, όμως ήρθε από ένα πρωτάθλημα Κ19 και έχει κάποια προβλήματα, όπως ότι δε διαθέτει την αντοχή στην ταχύτητα, δεν μπορεί να πάρει την μπάλα, να φύγει, να γυρίσει πίσω και να ξαναπάει μπροστά. Έχει πολλή ανάγκη από μία καλή προετοιμασία αυτό το παιδί. Σ’ ένα πρωτάθλημα Κ19 δεν παίζει τόσο πολύ ρόλο η δύναμη όσο στο πρωτάθλημα της Football League. Θέλουμε να εξασκηθεί στις μονομαχίες είτε στον αέρα είτε στο έδαφος και ήδη οι προπονήσεις του έχουν κάνει καλό σ’ αυτό, γιατί πρέπει να συναγωνιστεί με άντρες που έχουν σωματοδομή και πυγμή στον αγωνιστικό χώρο. Ήδη αυτό το παίρνει από τις προπονήσεις και του χρόνου θα είναι ακόμα καλύτερος.

Για τους νεαρότερους παίκτες υπάρχει μόνο μία λέξη στο μυαλό μου, η εξέλιξη. Έχουμε τον Μαυροζούμη, που μας ήρθε από την Αγία Παρασκευή και πραγματικά, αν ερχόταν ένας κατάσκοπος από τον Άγιαξ στην προπόνηση της Νίκης, ένα από τα παιδιά που θα διάλεγε θα ήταν ο Μαυροζούμης, λόγω της εξελιξιμότητας και της ηλικίας του. Το δυσάρεστο ήταν ότι είχε μία απόχη λόγω ενός θέματος στο γόνατο. Έτσι, μείναμε ενάμιση μήνα πίσω μ’ αυτό το παιδί, όμως κι αυτός με καλή προετοιμασία, τρέξιμο, δύναμη, αντοχή στα σπριντ, αν πάρει δηλαδή όλ’ αυτά τα χαρακτηριστικά που απαιτεί το σύγχρονο ποδόσφαιρο και μας βγάλει την προετοιμασία χωρίς τραυματισμούς, νομίζω ότι θα έχουμε κερδίσει έναν πολύ σπουδαίο παίκτη.

Από κει και πέρα λίγο πιο πίσω, γιατί έχουν λιγότερο χρόνο προπόνησης με μας, είναι ο Κουκουτής και ο Φλώρος, που παίζουν αριστερό και δεξι μπακ. Είναι δύο παιδιά που έχουν ένα μεγάλο προσόν, το οποίο απαιτεί το σύγχρονο ποδόσφαιρο, την ταχύτητα. Ολα τα άλλα χτίζονται και είμαστε διαθέσιμοι γι’ αυτό».

«Δεν θα ξαναρχίσει το πρωτάθλημα»

Αίσθηση του Στάικου Βεργέτη είναι πλέον πως δεν θα ξεκινήσει το πρωτάθλημα της Football League, αναλύοντας τη σκέψη του: «Η λογική λέει ότι δεν θα ξαναρχίσει το πρωτάθλημα, γιατί με γιατρούς που συζήτησα και όσο ενημερώνομαι από την τηλεόραση, είναι πολύ δύσκολο στον επόμενο 1-1,5 μήνα να έχουμε αθλητική δράση. Αν όμως αποφασιστεί κάποια στιγμή ότι οι τρεις εναπομείνασες αγωνιστικές πρέπει να πραγματοποιηθούν, εγώ ως προπονητής, γυμναστής και άνθρωπος του ποδοσφαίρου, θα έλεγα το εξής: Πρέπει να δοθεί ένα δεκαπενθήμερο περιθώριο για μίνι προετοιμασία των ομάδων, ώστε οι παίκτες να μην πάθουν κάποιο σοβαρό τραυματισμό. Είναι πολύ επικίνδυνο να αγωνιστούν αμέσως, ανεξάρτητα από το αν έχουν δουλέψει σε ατομικό επίπεδο ή όχι».

ΓΙΑΝΝΗΣ ΖΑΤΤΑΣ

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου