ΜΠΑΣΚΕΤ

Μέρες ’87 ξαναέζησε ο Βόλος (φωτογραφίες)

μέρες-87-ξαναέζησε-ο-βόλος-φωτογραφίε-656024

Tην ευκαιρία να ξαναζήσει μέρες του 1987, όταν η εθνική ομάδα μπάσκετ του Κώστα Πολίτη κατακτούσε το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα στο ΣΕΦ απέναντι στη Σοβιετική Ενωση, είχε το κοινό του Βόλου.

Ρεπορτάζ: ΓΙΑΝΝΗΣ ΖΑΤΤΑΣ

Ο δημοσιογράφος Βασίλης Σκουντής παρουσίασε το βιβλίο του «Είμαστε πια πρωταθλητές» στο ξενοδοχείο «Παρκ» το απόγευμα της περασμένης Δευτέρας, έχοντας στο πλευρό του τους μπασκετικούς μύθους Παναγιώτη Γιαννάκη και τον Βολιώτη Βασίλη Γκούμα, οι οποίοι αναφέρθηκαν στη χρυσή εποχή και όχι μόνο.

Ο μεγάλος αρχηγός της πρωταθλήτριας Ευρώπης, Παναγιώτης Γιαννάκης, μιλώντας στους εκπροσώπους του Τύπου ανέφερε αρχικά για το έπος του ’87: «Νομίζω πως είναι ο ωραιότερος παράδεισος για όλους. Αυτόν τον παράδεισο δεν μπορεί να τον πάρει κανείς. Είναι οι αναμνήσεις εκπληκτικές και ζωντανές ακόμη γιατί ο κόσμος αγαπά να ζει με αυτή την περίοδο της ζωής του, μιας και όλοι έχουν να θυμούνται κάτι πολύ ωραίο. Έδωσε μεγάλη δύναμη και ώθηση σε όλους τους Έλληνες και όχι μόνο στο μπάσκετ και στον αθλητισμό. Θεωρώ πως ήταν μια μαγική περίοδος η οποία έδωσε τη δυνατότητα στους Έλληνες να καταλάβουν πως αν είναι ενωμένοι και δουλέψουν με τη δύναμη της ψυχής που έχουν, μπορούν να κάνουν πράγματα που φαίνονται ακατόρθωτα», για να προσθέσει στη συνέχεια σχετικά με την παρακαταθήκη που άφησε αυτή η κληρονομιά: «Οι δυνατότητες πάντα παραμένουν, είναι κρυμμένες βαθιά. Είναι στο DNA το οποίο εμείς απλά το σκάψαμε και το βρήκαμε και το παραθέσαμε στην ελληνική κοινωνία. Αυτή τη στιγμή νομίζω πως δεν καταφέραμε να ενώσουμε τις γνώσεις και τον τρόπο που σκεφτόμαστε για να μπορέσουμε να δημιουργήσουμε έναν τρόπο δουλειάς που να παράγει παιδιά τα οποία μπορούν πραγματικά να ανεβάσουν τον μέσο όρο της απόδοσης που μπορεί να έχει ο Έλληνας. Εκεί δεν τα έχουμε καταφέρει ακόμη αλλά θέλω να πιστεύω ότι θα έρθει η στιγμή που θα τα καταφέρουμε».

Αναφερόμενος στην αποδοχή που είχε από τον κόσμο: «Νιώθαμε κομμάτι του κόσμου που έβλεπε τα παιδιά του να προοδεύουν και νιώθαμε ως κάποιοι άνθρωποι που έδιναν χαρά στον κόσμο και είναι το πιο ωραίο συναίσθημα που μπορεί να νιώσει κάποιος άνθρωπος, το να μπορείς να μεταδόσεις αυτοπεποίθηση και χαρά σε τόσο μεγάλο κομμάτι του λαού, ο οποίος προσπαθεί για τη ζωή του».

Για το αν χρειάζεται ο κόσμος μια νέα επιτυχία: «Νομίζω πως οι αθλητικές επιτυχίες έχουν πάντα μια τέτοια απήχηση στον κόσμο αν και πλέον επειδή οι Έλληνες έχουμε επιτυχίες πιστεύω πως χρειαζόμαστε κυρίως να τις ψηλαφίσουμε πιο συστηματικά και να δώσουμε τον τρόπο να αφουγκραστεί ο κόσμος τις δυνατότητες που έχει όχι μόνο στον αθλητισμό, αλλά και σε πολλά άλλα πράγματα που χάνει το κουράγιο του».

Για την επιλογή του Βόλου: «Ο Βόλος είναι από τις πιο ωραίες πόλεις στην Ελλάδα. Νομίζω πως είναι το κέντρο της πατρίδας μας και περνά όλος ο κόσμος από εδώ. Το δεύτερο είναι πως έχει προσφέρει αρκετά στον ελληνικό αθλητισμό, έχει πάρα πολλά στοιχεία».

Για το δικό του μέλλον: «Πάντα θα είμαι κοντά στο μπάσκετ. Μου αρέσει πάρα πολύ και θεωρώ πως μετά την αγωνιστική παρουσία ενός παιδιού η προπονητική είναι ο καλύτερος τρόπος για να μπορέσει να δείχνει τον τρόπο με τον οποίο εκείνος σκέφτεται και να δίνει παράδειγμα το οποίο να είναι ζωντανό, γιατί ο αθλητισμός έχει αυτή τη μαγεία, του να είσαι μέσα σε ένα γήπεδο στο οποίο η προσπάθειά σου κρίνεται κάθε στιγμή που δουλεύεις στην προπόνηση, που δουλεύσεις στη διάρκεια της χρονιάς».

Γκούμας: Βόλος… το Παρίσι της ζωής μου

Ο βετεράνος άσος Βασίλης Γκούμας, ο οποίος ξεκίνησε να παίζει μπάσκετ στον Ολυμπιακό Βόλου κι από εκεί στον Πανελλήνιο και την ΑΕΚ, έχοντας 114 συμμετοχές με την Εθνική και συμμετοχή σε 4 Ευρωμπάσκετ δεν έκρυψε τη συγκίνησή του για την επιστροφή στα πάτρια εδάφη. Ο 2ος σκόρερ όλων των εποχών στο ελληνικό πρωτάθλημα μιλώντας στο κοινό σχολίασε μεταξύ άλλων: «Εχω ακόμη τα δικαιώματά μου στον Βόλο για να έρχομαι να ψηφίζω και να μην ξεκόβω από την πατρίδα μου. Όποτε έρχομαι στον Βόλο κάνω δύο στάσεις. Μία στην Ι.Μ. της Παναγίας Ξενιάς, γιατί όταν ήμασταν νεαροί ως πρόσκοποι παίζαμε εκεί μπάσκετ. Η δεύτερη στάση είναι στον Άναυρο και στο παλιό γήπεδο του Ολυμπιακού Βόλου. Πάντα περνάω από εκεί γιατί ο Βόλος μπορεί να μην έχει τη δόξα της Εθνικής και των παιδιών, αλλά είναι μία πόλη που αγαπούσε και καλλιέργησε πάρα πολύ το μπάσκετ.

Στη δική μου εποχή είχαμε τον Ολυμπιακό, τη Νίκη, τον Παγασητικό, τον Κένταυρο, τον ΓΣ Βόλου και τον Μαγνησιακό. Θυμάμαι τον Χρήστο Νταϊόγλου, έναν εξαιρετικό άνθρωπο και δημοσιογράφο που έγραφε πάντα για το μπάσκετ. Ο Βόλος για μένα είναι το Παρίσι της ζωής μου. Φίλοι μου παλιοί, συμπαίκτες, άνθρωποι και επιστήμονες είναι εδώ. Μια φορά περπατούσα στη Νέα Υόρκη και συνάντησα τον Αριστείδη Ζούμπο τον καθηγητή Χειρουργικής. Δυο Βολιώτες συναντηθήκαμε στο Μανχάταν. Μπορεί στον Βόλο να μην είμαστε πρωταθλητές, αλλά κινητοποιήσαμε τη νεολαία του Βόλου και δυστυχώς ένας λόγος που σήμερα δεν έχουμε εθνική ομάδα μπάσκετ είναι πως δεν έχουμε κινητοποιήσει ένα μεγάλο μέρος της νεολαίας μας να παίζει μπάσκετ. Σήμερα η επαρχία δεν παίζει μπάσκετ.

Θα ήθελα η πόλη μου ο Βόλος να έχει μια ομάδα στην Α1 και μια ομάδα ποδοσφαίρου στην Α’ Εθνική. Αυτό με λυπεί πάρα πολύ. Είμαι πολύ συγκινημένος όταν έρχομαι στον Βόλο».

Σκουντής: Αθλητομάνα πόλη ο Βόλος

Ο Βασίλης Σκουντής, ο οποίος φέτος συμπληρώνει 40 χρόνια δημοσιογραφίας, σχολίασε πως το «Είμαστε πια πρωταθλητές» είναι ένα βιβλίο ιστορίας, ενώ μίλησε με τα καλύτερα λόγια για την πόλη του Βόλου, χαρακτηρίζοντας τη αθλητομάνα. Συγκεκριμένα τόνισε: «Βιβλίο ιστορίας είναι, αλλά δεν θα είχε γραφτεί αν δεν μας είχε οπλίσει τη γραφίδα αυτή η ομάδα και με ό,τι άφησε παρακαταθήκη γιατί νομίζω πως περισσότερο από αυτό που έκανε σημασία έχει αυτό που άφησε ως κληρονομιά γενικότερα στην Ελλάδα και όχι μόνο στο μπάσκετ ή στα σπορ.

Ο Βόλος έχει μεγάλη ιστορία και δεν είναι πως πηγαίνω όπου με καλούν, είναι επίσης που θέλω κι εγώ να πάω και ο Βόλος ήταν εξαρχής μέσα στο πρόγραμμα και θλίβομαι σε πολύ μεγάλο βαθμό που ολόκληρη Θεσσαλία δεν έχει εκπροσώπηση αυτή τη στιγμή στη μεγάλη κατηγορία και στην Α1 κατηγορία μπάσκετ.

Δεν παύει όμως ο Βόλος να έχει ένα πολύ έντονο αποτύπωμα γενικότερα στα αθλητικά δρώμενα της χώρας και όχι μόνο στο ποδόσφαιρο ή στο μπάσκετ. Έχει βγάλει ολυμπιονίκες, παγκόσμιους πρωταθλητές, έχει αθλήματα όπως η κωπηλασία, η ποδηλασία ή το πόλο με το οποίο εγώ έχω ψύχωση και θυμάμαι από παλιά τον ΝΟΒ Αργοναύτες με τον Λέτσιο και τον Τζίνη και τους υπόλοιπους εκείνης της εποχής. Θέλω να πω πως πάντοτε έχεις σεβασμό και πολλή εκτίμηση και σου ασκεί έλξη ένας τόπος που είναι αθλητομάνα όπως ο Βόλος».

Την παρουσίαση του βιβλίου χαιρέτησαν οι πρόεδροι της ΕΣΗΕΘΣτΕΕ, του Μορφωτικού Ιδρύματος και του Επικουρικού Ταμείου Δημήτρης Χορταργιάς και Σωτήρης Κέλλας αντίστοιχα, ομιλητής ήταν ο δημοσιογράφος Ευθύμης Χούτας και συντονίστρια η δημοσιογράφος Ελένη Παπαθανασίου – Αποστολάκη. Το βιβλίο «Είμαστε πια πρωταθλητές» κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Ελληνοεκδοτική».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου