ΝΙΚΗ ΒΟΛΟΥ

«Μεγάλη… δίψα για δουλειά»

μεγάλη-δίψα-για-δουλειά-681054

Περίπου τρεις εβδομάδες έχουν περάσει από την ημέρα που ο Ράτκο Ντόστανιτς ανακοινωνόταν από τη Δ.Ε. ποδοσφαίρου της Νίκης Βόλου, με τον Σέρβο τεχνικό να μετρά από τότε δύο νίκες στο πρωτάθλημα, αλλά και ακόμη μία με την Ξάνθη για το Κύπελλο την περασμένη Τετάρτη.

Ρεπορτάζ: ΓΙΑΝΝΗΣ ΖΑΤΤΑΣ

Ικανοποιημένος από τα μέχρι σήμερα δείγματα γραφής, ο 59χρονος προπονητής διέκρινε από την πρώτη στιγμή στο κυανόλευκο στρατόπεδο μεγάλη δίψα για δουλειά από τους ποδοσφαιριστές του και όχι μόνο.

Για την κατάσταση που συνάντησε και όλα όσα πρόλαβε να ζήσει μέχρι στιγμής στη νέα του ομάδα, ο Ράτκο Ντόστανιτς, συνοδευόμενος από τον άμεσο συνεργάτη του Θοδωρή Σκύφτα που ανέλαβε και ρόλο μεταφραστή, μίλησε στον «Βόλος 9,86» τονίζοντας μεταξύ άλλων:

Αρχικά του ζητήθηκε να πει για το ποια στοιχεία τον έφεραν στη Νίκη Βόλου:

«Από την πρώτη στιγμή που ήρθα σε επαφή με τους ανθρώπους της Νίκης, είδα πως ήταν σίγουροι ότι στο πρόσωπό μου είχαν βρει τον προπονητή που ήθελαν στην ομάδα τους. Δεύτερον, για μένα είναι η Νίκη είναι μία μεγάλη ομάδα, έχει πολύ κόσμο κι αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό. Είχαμε παίξει κι ένα φιλικό παιχνίδι με τη Νίκη, όταν ήμουν στον πάγκο της ΑΕΛ κι είχα δει τη δυναμική που υπάρχει».

Όσον αφορά στα δικά του «θέλω» μέχρι να πει το «ναι»: «Μου πήρε λίγο χρόνο, μέχρι να δω την ομάδα, το ρόστερ. Ήθελα να δω τις δικές μου συνθήκες εργασίας, αλλά και των παικτών κι ήθελα να συζητήσω με τον πρόεδρο τη φιλοσοφία του πάνω στο ποδόσφαιρο, πάνω στην ομάδα και τους στόχους της και το έκανα. Ήθελα να έχουμε κοινό στόχο, όλοι μαζί. Το πρώτο που ρώτησα, πάντως, ήταν για τους ποδοσφαιριστές κι αν οι συνθήκες εργασίας τους, οικονομικά κι όχι μόνο, είναι καλές, αν όλα είναι τακτοποιημένα. Κι αυτό γιατί ξέρουμε ότι είναι δύσκολο να βρεθούν άνθρωποι που να μπορούν να συντηρούν αυτήν τη μεγάλη ομάδα, σε μία τέτοια χαμηλή κατηγορία».

Για το αν μέχρι στιγμής έχει όσα ζήτησε: «Στην πράξη, μπορώ να σας πω, περισσότερο απ’ ό,τι περίμενα. Είδα πράγματα που έχουν γίνει, από τον καιρό που πρωτοσυζητήσαμε με τον πρόεδρο κι αισθάνομαι σαν να είμαι στην ομάδα ένα εξάμηνο, κι όχι τρεις εβδομάδες. Με υποδέχθηκαν με τόση «ζεστασιά» και τόσο φιλόξενο τρόπο όλοι οι άνθρωποι της ομάδας που μου δίνεται μεγάλη δύναμη ως άνθρωπο. Για μένα, είναι πολύ βασικό ότι στο ποδόσφαιρο σήμερα υπάρχουν άνθρωποι που ο λόγος τους είναι «συμβόλαιο» κι αυτό μου δίνει μεγάλη ικανοποίηση και δύναμη να συνεχίσω».

Για τα στοιχεία που τυχόν τον έχουν εντυπωσιάσει: «Βλέπω στην καθημερινότητά μας, στη δουλειά μας, στις προπονήσεις, όλοι οι άνθρωποι που είναι κοντά στην ομάδα κι οι ποδοσφαιριστές να έχουν μεγάλη δίψα να δουλέψουν και να κάνουν τον στόχο μας πραγματικότητα, δηλαδή να ανέβουμε στη Football League. Δεύτερον, το γεγονός ότι ο κόσμος, όπου σταθώ κι όπου βρεθώ, αντιλαμβάνομαι πως αγαπά πάρα πολύ την ομάδα, αυτό το είχα συναντήσει και στην ΑΕΛ. Ο κόσμος αγαπά το ποδόσφαιρο και αγαπά και την ομάδα του, ζει για αυτήν την ομάδα».

Για τη σύγκριση ανάμεσα στη Νίκη Βόλου και τις υπόλοιπες ομάδες μεγαλύτερων κατηγοριών τις οποίες έχει προπονήσει: «Εγώ πιστεύω πως σε όλες τις ομάδες που έχω δουλέψει και σε μεγαλύτερες κατηγορίες, αλλά και στο εξωτερικό, το σημαντικότερο στοιχείο που λείπει είναι η βάση. Είναι τα παιδιά, είναι η σχολή που θα έχει η Νίκη, για να μπορέσει η ομάδα να υπάρχει για πάρα πολλά χρόνια. Έτσι θα ξέρεις πως υπάρχει η ηρεμία, θα ξέρεις πως οι άνθρωποι δουλεύουν σε αυτόν τον τομέα, προκειμένου να «ανεβάσουμε» παίκτες από τη μικρότερη ομάδα. Η βάση είναι το πιο σημαντικό σε μία ομάδα, για να μπορεί να «σταθεί».

Για τη δουλειά που πρέπει να γίνεται στις ακαδημίες του συλλόγου: «Έχω μιλήσει με τον πρόεδρο για αυτό το θέμα και με τον προπονητή της δεύτερης ομάδας, φυσικά έχουμε κι άλλα πράγματα να δούμε και να συζητήσουμε. Θέλουμε να κάνουμε κάτι με όσο το δυνατόν καλύτερο τρόπο, να δώσουμε την ευκαιρία σε κάποιους μικρούς να προπονηθούν μαζί μας, μπορούμε να εφαρμόσουμε το πρόγραμμα της πρώτης ομάδας και στην δεύτερη, όσον αφορά στον τρόπο παιχνιδιού και τη φιλοσοφία. Ο Γιώργος (σ.σ. Παρασκευαΐδης) φαίνεται πως κάνει καλή δουλειά, έχω παρακολουθήσει ένα παιχνίδι της ομάδας κι είχε παίξει πάρα πολύ καλά. Είναι σημαντικό να έχουμε την ίδια φιλοσοφία, να «φτιάξουμε» κάποιους παίκτες και να περιμένουμε. Τώρα είναι πολύ δύσκολο να πάρεις κάποιους παίκτες από τη δεύτερη ομάδα, στόχος είναι η άνοδος στη Football League. Σε διάστημα 3-4 ετών, θέλουμε να έχουμε «ανεβάσει» στην πρώτη ομάδα 4-5 μικρούς αθλητές. Φυσικά, εγώ αύριο μπορεί να μην υπάρχω κι ο Ράτκο να μην προπονεί εδώ, πρέπει, όμως, να έχουμε φτιάξει ένα πλάνο τι κάνουμε, πώς το κάνουμε. Όλοι οι προπονητές αλλάζουν, αλλά η ομάδα πρέπει να έχει μία σταθερή στρατηγική».

Για την αγωνιστική του φιλοσοφία: «Φυσικά έχω τη δική μου φιλοσοφία πάνω στο ποδόσφαιρο, αλλά όλα εξαρτώνται από το σε ποια χώρα δουλεύεις, σε τι ομάδα βρίσκεσαι, τι παίκτες θα βρεις και προσαρμόζεσαι, στην αρχή, με την ομάδα και στη συνέχεια «περνάς» κάποια πράγματα που θέλεις. Βέβαια, ξέρουμε πως βρισκόμαστε στην Ελλάδα και σε αυτήν τη χώρα δεν υπάρχει χρόνος. Σε κρίνουν τα αποτελέσματα».

Για την επικράτηση επί της Ξάνθης την περασμένη Τετάρτη: «Δεν ήταν έκπληξη για μένα η εμφάνιση με την Ξάνθη, γιατί είδα στα μάτια των παικτών και στη δουλειά τους ότι πάρα πολύ γρήγορα κατάλαβαν κάποια πράγματα που κάναμε στην προπόνηση, πράγματα που έδειξα στο βίντεο, πράγματα που ήθελα να «βγάλουν» στο γήπεδο, τα κατάλαβαν γρήγορα και τα κατάφεραν. Αυτό για μένα ήταν πολύ ευχάριστο. Όσον αφορά το παιχνίδι, ήταν εύκολη η διαχείριση για εμάς. Δεν είχαμε να χάσουμε τίποτα, δεν είχαμε πίεση στο ματς, ξέραμε πως έχουμε μόνο να κερδίσουμε πράγματα. Δεν αλλάξαμε πάντως τον δρόμο, κάναμε τα ίδια πράγματα που θέλουμε να κάνουμε και στο πρωτάθλημα».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου