ΤΟΠΙΚΑ

Τα πανηγύρια και οι εκδηλώσεις της Παναγίας στη Μαγνησία

τα-πανηγύρια-και-οι-εκδηλώσεις-της-παν-212323

Εντυπωσιακό το τέμπλο της Παναγίας Πορταρέας

Κορυφαία στιγμή της Χριστιανοσύνης είναι η σημερινή εορτή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, το λεγόμενο «Πάσχα του καλοκαιριού», όπου συμμετέχουν με κατάνυξη οι πιστοί από κάθε γωνιά της μητροπολιτικής περιφέρειας.

Αφιερωμένα στην Παναγία είναι δεκάδες εκκλησίες, μοναστήρια και εξωκλήσια της περιοχής, τα οποία πανηγυρίζουν, διαφυλάσσοντας έθιμα και παραδόσεις που διατηρούνται αναλλοίωτα στο πέρασμα του χρόνου. Το κατανυκτικό οδοιπορικό-προσκύνημα στην Μαγνησία περιλαμβάνει δεκάδες ναούς, Μονές και εξωκλήσια που πανηγυρίζουν σε κάθε γωνιά της περιοχής.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Γλυκερία Υδραίου

Επίκεντρο του εορτασμού στην Μητρόπολη Δημητριάδος είναι η Aνδρώα Ιερά Μονή Παναγίας Άνω Ξενιάς, όπου συρρέουν κάθε χρόνο για ευλαβικό προσκύνημα χιλιάδες πιστοί από όλη την ευρύτερη περιοχή. Στην πανηγυρική Θεία Λειτουργία θα προεξάρχει ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ. Ιγνάτιος.

Η καθιερωμένη λιτάνευση του Επιτάφιου είναι το κύριο χαρακτηριστικό των λατρευτικών εκδηλώσεων που πραγματοποιούνται και φέτος στον Καθεδρικό Ναό της Ευαγγελίστριας στην Νέα Ιωνία. Σύμφωνα με το πρόγραμμα, σήμερα το πρωΐ θα τελεστεί πανηγυρική Θεία Λειτουργία, προεξάρχοντος του Πρωτοσυγκέλλου της Ιεράς Μητροπόλεως Αρχιμ. Δαμασκηνού Κιαμέτη, ο οποίος θα μιλήσει.

Επίκεντρο της μεγάλης γιορτής στη Δημοτική Ενότητα Αφετών είναι η Παναγία Καλογιάννη στο Νεοχώρι, όπου τελείται πανηγυρική θεία λειτουργία και ακολουθεί λαϊκό πανηγύρι.

Στη Δημοτική Ενότητα Κάρλας πανηγυρίζει ο Ιερός Ναός Κοιμήσεως της Θεοτόκου Καναλίων, όπου τηρείται επί σειρά ετών η καθιερωμένη περιφορά του επιτάφιου της Παναγίας σε όλο το χωριό, τη συνοδεία ανδρών του στρατού, ενώ τον επιτάφιο στολίζουν σύμφωνα με την τοπική παράδοση, τα ανύπαντρα κορίτσια του χωριού.

Στο Δήμο Ζαγοράς-Μουρεσίου πανηγυρίζει η εκκλησία της Κοιμήσεως Θεοτόκου στο Ξουρίχτι, που είναι η πολιούχος του χωριού. Ανήμερα της γιορτής τελείται θεία λειτουργία και το ίδιο βράδυ πανηγύρι με ζωντανή μουσική στην κεντρική πλατεία του χωριού, σύμφωνα με το καθιερωμένο έθιμο που διατηρείται πάρα πολλά χρόνια.

Στη Δημοτική Ενότητα Πορταριάς πανηγυρίζει η Παναγία Πορταρέα και η Παναγία Παπαρήγα, που πήρε το όνομά της από τον πρώτο εφημέριο, τον παπα – Ρήγα, ο οποίος πρωτολειτούργησε στα μέσα του 19ου αιώνα. Στην Τοπική Κοινότητα Μακρινίτσας διοργανώνεται κάθε χρόνο μεγάλο πανηγύρι με ζωντανή ορχήστρα, στην πλατεία του χωριού.

Το συγκεκριμένο πανηγύρι, που είναι από τα πιο χαρακτηριστικά της περιοχής, συμπίπτει με τις λατρευτικές εκδηλώσεις που τελούνται στην εκκλησία Κοιμήσεως της Θεοτόκου.

Στο μεταξύ σήμερα εορτάζει επίσης ο Ιερός Ναός Κοιμήσεως της Θεοτόκου στις Γλαφυρές, όπου θα τελεσθεί Θεία Λειτουργία (8:00 π.μ.), ενώ χθες πραγματοποιήθηκε το καθιερωμένο πανηγύρι της Παναγίας από τον Λαογραφικό, Πολιτιστικό και Επιμορφωτικό Σύλλογο Γλαφυριωτών στην κεντρική πλατεία του χωριού, με ζωντανή μουσική και τραγούδια.

Στη Δημοτική Ενότητα Πτελεού πραγματοποιείται επί σειρά ετών παραδοσιακό πανηγύρι στη Γαύριανη, μετά τη θεία λειτουργία που τελείται στην εκκλησία της Παναγίας. Στους πιστούς προσφέρεται το παραδοσιακό έδεσμα, γίδα με μανέστρα και ακολουθεί μουσική και χορός με ορχήστρα.

Επίκεντρο του εορτασμού στην Τοπική Κοινότητα Τρικερίου είναι η εκκλησία της Παναγίας που βρίσκεται στο χωριό Τρίκερι και χρονολογείται γύρω στα 1770. Η Παναγία που βρίσκεται στο νησί Τρίκερι, γιορτάζει το διήμερο 9-10 Σεπτεμβρίου, όπου πραγματοποιείται μεγάλο παραδοσιακό πανηγύρι, επί σειρά ετών.

Στα νησιά

Σε ό,τι αφορά τις Βόρειες Σποράδες και ειδικότερα τη Σκιάθο, στο επίκεντρο του θρησκευτικού ενδιαφέροντος βρίσκεται η Ιερά Μονή Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, ενώ πολλοί πιστοί συμμετέχουν, παράλληλα, στις λατρευτικές εκδηλώσεις που τελούνται με πνεύμα θρησκευτικής κατάνυξης στην Παναγία Καρδάση.

Στη γειτονική Σκόπελο αφιερωμένες στην Κοίμηση της Θεοτόκου, είναι η Παναγίτσα στα Καμπανέλια, η Παναγία Παπαμελετίου, ο ενοριακός ναός της Γλώσσας και η Αγία Μονή, Μετόχι της Μεγίστης Λαύρας, του Αγίου Όρους. Χαρακτηριστικό στοιχείο της γιορτής είναι το παραδοσιακό πανηγύρι που πραγματοποιείται κάθε χρόνο, στην κεντρική πλατεία της Γλώσσας.

Ζωντανά παραμένουν τα ήθη κι έθιμα στην Αλόννησο, όπου αναβιώνει επί σειρά ετών ο παραδοσιακός γάμος στο πλαίσιο της γιορτής του Δεκαπενταύγουστου. Ντόπιοι και επισκέπτες συμμετέχουν από κοινού στις λατρευτικές εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται στην Εκκλησία της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, στην Παλιά Χώρα Αλοννήσου.

Στις 11 το πρωΐ θα γίνει κατάθεση στεφάνων στο μνημείο των εκτελεσθέντων στις 15 Αυγούστου του 1945. Ο Αλοννησιώτικος γάμος αναβιώνει στις 7 μμ και θα συνοδευτεί από κέφι, χορό και την περίφημη γίδα με μακαρόνια, που είναι κατά παράδοση συνδεδεμένη με την συγκεκριμένη μέρα.

Πανηγυρίζουν σήμεραΣήμερα πανηγυρίζουν:

η Ανδρώα Άνω Ιερά Μονή Ξενιάς,

ο Ενοριακός Ναός Ευαγγελισμού Θεοτόκου Νέας Ιωνίας Βόλου,

ο Ενοριακός Ναός Κοιμήσεως Θεοτόκου Αλυκών,

ο Ενοριακός Ναός Κοιμήσεως της Θεοτόκου στην περιοχή Λάμιας Διμηνίου, Ευξεινοπόλεως, Καλών Νερών, Καναλίων, Αετόλοφου Αγιάς, Μακρινίτσης, Πορταριάς, Μηλίνης, Ξυνόβρυσης, Πτελεού, Βελεστίνου, Ζωοδόχου Πηγής Μετοχίου Αργαλαστής, Εισοδίων Θεοτόκου Προμυρίου, Κοιμήσεως Θεοτόκου Δρυμώνος, Κοιμήσεως Θεοτόκου Ξουριχτίου.

Επίσης πανηγυρίζουν τα παρεκκλήσια ή εξωκλήσια του Λόφου Επισκοπής – Άνω Βόλου, Κεραμιδίου, Νεοχωρίου, Σκήτης Αγιάς, Μουρεσίου, Μελιβοίας Αγιάς, Πορταριάς, Πουρίου, Αμυγδαλής Αγιάς, Τσαγκαράδας, Τρικερίου, Ανατολής Αγιάς, Γλαφυρών, Σωτηρίτσας Αγιάς, Γαύριανης, Αγίου Γεωργίου Νηλείας, Αγίων Θεοδώρων Αλμυρού και Κατηχωρίου.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου