ΣΠΟΡΑΔΕΣ

Διακρίνεται το «πράσινο» νησί

διακρίνεται-το-πράσινο-νησί-904353

Μία ακόμη σημαντική διάκριση απέσπασε η Αλόννησος, κατακτώντας τη δεύτερη θέση ανάμεσα σε συνολικά επτά κορυφαίους προορισμούς του κόσμου που βρίσκονται σε περίοπτη θέση, σε επίπεδο οικολογικού τουρισμού.

Σύμφωνα με το αφιέρωμα του ταξιδιωτικού περιοδικού της Ενωσης Βρετανών Ταξιδιωτικών Πρακτόρων, ABTA Magazine, οι τρεις λόγοι που οδήγησαν τους ταξιδιωτικούς συντάκτες τού μέσου στην απόφαση να συμπεριλάβουν στην κατάταξη τον εξωτικό παράδεισο των Β. Σποράδων είναι: η λειτουργία του μεγαλύτερου φυσικού θαλάσσιου πάρκου της Μεσογείου στην περιοχή της Αλοννήσου, το πρόσφατο άνοιγμα του πρώτου υποβρυχίου μουσείου της Ελλάδας στο ναυάγιο της Περιστέρας, καθώς και η απόφαση του δήμου να καταργήσει πρώτος, το 2015, τις πλαστικές σακούλες στο νησί.

Σημαντική στιγμή για το νησί, η παραπάνω διάκριση, η οποία αποτελεί ένα ακόμη «παράσημο», μετά την πρόσφατη παρουσίαση του προορισμού, στη βρετανική πρωτεύουσα.

Την επανεκκίνηση προβολής της Ελλάδας στο βρετανικό κοινό μετά την άρση των περιοριστικών ταξιδιωτικών μέτρων λόγω πανδημίας σηματοδότησε η παρουσίαση της Αστυπάλαιας και της Αλοννήσου στο Λονδίνο την Πέμπτη 3 Μαρτίου, που πραγματοποιήθηκε στην κατοικία του Ελληνα πρέσβη Ιωάννη Ραπτάκη.

Τη σημαντική εκδήλωση συνδιοργάνωσαν η Πρεσβεία της Ελλάδας και το Γραφείο ΕΟΤ Ηνωμένου Βασιλείου και Ιρλανδίας με προσκεκλημένες τις αντιπροσωπείες των Δήμων Αλοννήσου και Αστυπάλαιας.

Στην παρουσίαση που χαιρέτισε ο Ελληνας πρέσβης κ. Ραπτάκης, παρευρέθηκαν επιλεγμένοι Βρετανοί δημοσιογράφοι, τουριστικοί πράκτορες, Tour Operators και σπεσιαλίστες σε εναλλακτικές μορφές τουρισμού. Την ανάγκη προβολής ειδικών τουριστικών προϊόντων της Ελλάδας όπως της Αλοννήσου και της Αστυπάλαιας υπογράμμισε η προϊσταμένη του Γραφείου ΕΟΤ Ελένη Σκαρβέλη.

Τον Δήμο Αλοννήσου εκπροσώπησαν ο δήμαρχος Πέτρος Βαφίνης και το μέλος της Επιτροπής Τουρισμού Κώστας Ευσταθίου, οι οποίοι παρουσίασαν το σύνολο των δυνατοτήτων του προορισμού καθώς και το πρώτο υποβρύχιο μουσείο της Ελλάδας στο ναυάγιο της Περιστέρας.

Σημειώνεται πως ο Δήμος Αλοννήσου, που προχώρησε στην απόκτηση σταθμού στο αλιευτικό καταφύγιο Βότση, αποτελεί το πρώτο νησί των Σποράδων το οποίο προσχωρεί στο Δίκτυο Μπλε Δήμων. Σκοπός του δικτύου είναι η ανακύκλωση των θαλάσσιων απορριμμάτων, γεγονός που καθιστά επιβεβλημένη τη συμμετοχή του Δήμου Αλοννήσου σε αυτό, καθώς ανήκει στο μεγαλύτερο φυσικό θαλάσσιο πάρκο της Μεσογείου και έχει αναπτύξει σειρά πρωτοποριακών περιβαλλοντικών δράσεων τα τελευταία χρόνια.

Στη συνάντηση του δικτύου, που πραγματοποιήθηκε, εξάλλου, πρόσφατα, τέθηκε το μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι Δήμοι με τα θαλάσσια απορρίμματα και την αναγκαιότητα ενίσχυσης των σχετικών προσπαθειών από την κεντρική διοίκηση. Επιπρόσθετα, έγινε αναφορά στη σημαντική δραστηριότητα του δικτύου και το αποτελεσματικό πλαίσιο δράσεων που έχει αναπτυχθεί. Ευρεία αποδοχή είχε η τοποθέτηση του Δημάρχου Αλοννήσου που μεταξύ άλλων τόνισε πως «θα πρέπει ο καθαρισμός των ακτών καθώς και η αποκομιδή απορριμμάτων στο βυθό και ιδιαίτερα των αλιευτικών εργαλείων (πχ δίχτυα, παραγάδια κλπ) να μην στηρίζεται μόνο στις δράσεις εθελοντικών οργανώσεων που υλοποιούνται μία ή δύο φορές τον χρόνο. Είναι επιτακτική ανάγκη να προβλεφθεί χρηματοδότηση, ώστε η συλλογή όλων αυτών των απορριμμάτων να είναι διαρκής και προγραμματισμένη. Όσον αφορά στην Αλόννησο, ο Δήμαρχος διευκρίνισε πως τα απορρίμματα αυτά ως επί τον πλείστον είναι ανακυκλώσιμα και μάλιστα πως θα πρέπει να γίνεται λόγος για το σύνολο των ακτών και ειδικά αυτών που βρίσκονται σε δυσπρόσιτες παραλίες, συμπεριλαμβανομένων και όλων των νησιών του Θαλασσίου Πάρκου, ενώ κατέληξε πως «το ζήτημα είναι πλέον πολύ σοβαρό και για τον λόγο αυτό ό,τι μέτρα λαμβάνονται για τη στεριά, στον ίδιο βαθμό θα πρέπει να λαμβάνονται και για τη θάλασσα».

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου