ΤΟΠΙΚΑ

Αλέξανδρος Κουτσελίνης: «Γολγοθάς» το Πάσχα για τους καταναλωτές

αλέξανδρος-κουτσελίνης-γολγοθάς-τ-905625

«Υποθηκεύεται το μέλλον των οικογενειών» υπογραμμίζει στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο πρόεδρος της Ενωσης Καταναλωτών Βόλου και Θεσσαλίας

Την ανησυχία του για τις «πρωτοφανείς ανατιμήσεις» εκφράζει στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο πρόεδρος της Ενωσης Καταναλωτών Βόλου και Θεσσαλίας Αλέξανδρος Κουτσελίνης, επισημαίνοντας ότι «έχουν μειωθεί δραματικά τα εισοδήματα των Ελλήνων». Με το πασχαλινό τραπέζι να είναι ακριβότερο τουλάχιστον κατά 9%, σύμφωνα με έρευνα, οι καταναλωτές περιορίζουν σημαντικά τις αγορές τους στα απολύτως αναγκαία, σύμφωνα με τον πρόεδρο. «Βροχή» καταγγελιών από αγανακτισμένους πολίτες δέχεται η Ενωση Καταναλωτών Βόλου και Θεσσαλίας, με τον πρόεδρο να τονίζει ότι «χρειάζεται συντονισμένη προσπάθεια κυβερνήσεων και λαών» για να αναπνεύσουν οι αδύναμες οικονομικά ομάδες.

Συνέντευξη στη ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

«Γολγοθάς» για τους καταναλωτές η περίοδος του Πάσχα, με τις αυξήσεις σε ενέργεια και αγαθά να αποδυναμώνουν οικονομικά τα νοικοκυριά;

Φέτος βιώνουμε μία πρωτοφανή περίοδο ανατιμήσεων, ακρίβειας και υπέρογκων χρεώσεων σε λογαριασμούς ρεύματος και φυσικού αερίου. Ο πληθωρισμός σκαρφάλωσε στο 8%, η αγοραστική δύναμη των καταναλωτών μειώθηκε αντίστοιχα, οι τιμές όλων των βασικών αγαθών έχουν αυξηθεί πολύ περισσότερο και σε αυτές τις συνθήκες η περίοδος του Πάσχα με τις αυξημένες υποχρεώσεις φαντάζει σαν πραγματικός Γολγοθάς. Ολα αυτά μετά από τη μεγάλη παρατεταμένη οικονομική κρίση, μετά από την κρίση της πανδημίας και μετά από την ελαστικοποίηση των σχέσεων εργασίας στον ιδιωτικό τομέα, που έχουν μειώσει δραματικά τα εισοδήματα των Ελλήνων. Ακόμα και εκείνοι, που έχουν κάποιες αποταμιεύσεις, τις βλέπουν να εξανεμίζονται από τον πληθωρισμό και τους φουσκωμένους λογαριασμούς. Οι αυξήσεις στις διεθνείς τιμές διογκώνονται από τις στρεβλώσεις της ελληνικής αγοράς, από τις κινήσεις αισχροκέρδειας από κάποιες επιχειρήσεις και από την απουσία ελέγχων από την πολιτεία.

Εξω από τις γιορτινές βιτρίνες των καταστημάτων κυριαρχεί το καρδιοχτύπι κάθε οικογενειάρχη, που σκέφτεται πώς θα τα βγάλει πέρα;

Πολλές οικογένειες έχουν περάσει ήδη στο κοινωνικό περιθώριο αδυνατώντας να αντεπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους, ενώ άλλες έχουν υποθηκεύσει το μέλλον τους με τις πολλές και μεγάλες δόσεις αποπληρωμής των λογαριασμών. Πολλοί περιμένουν το δώρο του Πάσχα, όσοι θα το πάρουν, το «επίδομα ακρίβειας» ή κάποιο επίδομα για να κάνουν τις πιο αναγκαίες πασχαλινές αγορές, με προτεραιότητα αυτές που αφορούν στα παιδιά.

Αγώνας δρόμου, για πολλές οικογένειες, η προσπάθεια να εξασφαλιστούν τα αναγκαία για το πασχαλινό τραπέζι;

Ακριβότερο κατά τουλάχιστον 9%, σύμφωνα με έρευνα, θα είναι φέτος το πασχαλινό τραπέζι, με τις τιμές πολλών προϊόντων να έχουν πετάξει στα ύψη. Συγκεκριμένα το αλεύρι για όλες τις χρήσεις είναι ακριβότερο από πέρυσι κατά 60%, τα μαρούλια 77%, το βούτυρο 20%, το φύλλο κρούστας 19%, η φέτα 17%, οι ντομάτες 15%, τα αβγά 14%. Το αρνί υπολογίζεται ότι θα είναι ακριβότερο κατά 20%. Παράλληλα η βενζίνη διατηρείται σε πρωτοφανείς υψηλές τιμές, που είναι επιπλέον μεγάλη επιβάρυνση για όσους θέλουν να κάνουν Πάσχα στα χωριά τους. Με βάση τα παραπάνω, είναι σίγουρο ότι οι καταναλωτές θα περιορίσουν σημαντικά τις ποσότητες των αγορών τους στις τελείως απαραίτητες.

Ως πρόεδρος της Ενωσης Καταναλωτών Βόλου και Θεσσαλίας, γίνεστε αποδέκτης αγωνίας και προβληματισμού, ενδεχομένως και απόγνωσης από την πλευρά των καταναλωτών;

Η Ενωση Καταναλωτών Βόλου και Θεσσαλίας δέχεται τους τελευταίους μήνες βροχή καταγγελιών, αναφορών και παραπόνων για τις μεγάλες ανατιμήσεις σε βασικά και απαραίτητα είδη για την επιβίωση των νοικοκυριών. Οι πολίτες αναφέρουν ότι δεν μπορούν πλέον να ανταποκριθούν στις βασικές υποχρεώσεις τους, δεν μπορούν να αγοράσουν τα απαραίτητα για την επιβίωσή τους και αφήνουν πλέον απλήρωτους λογαριασμούς και υποχρεώσεις.

Πραγματικά λαμβάνουμε μηνύματα απόγνωσης, αλλά για να αντιληφθούμε το μέγεθος του προβλήματος ίσως είναι καλύτερα να σας παραθέσω αυτούσια μια επιστολή από αυτές που πήραμε:

«Καλημέρα, σας επισυνάπτω τον λογαριασμό μου, 750 ευρώ σε ένα σπίτι ούτε 50 τ.μ. με ένα καλοριφέρ μόνο λαδιού ως θερμαντικό σώμα, μαμά με ένα παιδί 5,5 χρόνων μονογονεϊκή, που υποτίθεται είμαι στο κοινωνικό τιμολόγιο!! Μου κόψανε το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης 80 ευρώ, επειδή δουλεύω part time για 300 ευρώ περίπου, με 200 ευρώ ενοίκιο… και είμαι «πλούσια» σύμφωνα με το κράτος.

Θέλω να καταγγείλω την παράνομη χρέωση 532 ευρώ, που δικαιολογείται ως χρέωση/πίστωση μηχανισμού προσαρμογής και είναι πενταπλάσια από την κατανάλωση ρεύματος, που ήταν 121,88 ευρώ. Καμία ευαισθησία, καμία κοινωνική πολιτική; Τι νόημα έχει το δήθεν κοινωνικό τιμολόγιο; Δηλαδή, αν δεν είχα, πόσο θα μου ερχόταν; Αντίστοιχα ζητήματα έχουν φίλοι και συγγενείς μου. Στην αδερφή μου ήρθε λογαριασμός 1.000 ευρώ με τρία παιδιά σε ένα σπίτι και χωρίς να δουλεύει η ίδια με μια σύνταξη! Δηλαδή τι; Θα δίνουμε όσα χρήματα παίρνουμε εργαζόμενοι στο ρεύμα, δεν θα τρώμε, δεν θα ζούμε για να μην μας κόψουν το ρεύμα;».

Ποιες παρεμβάσεις απαιτούνται, κατά την άποψή σας, από την πλευρά της πολιτείας, προκειμένου να νιώσουν, κυριολεκτικά, την ανάσταση τα νοικοκυριά;

Να πάρει γενναία κοινωνικά μέτρα, για την ουσιαστική στήριξη των μικρών και μεσαίων νοικοκυριών.

Να παρέμβει ελέγχοντας την αισχροκέρδεια, τις αθέμιτες και παραπλανητικές εμπορικές πρακτικές των εταιρειών.

Να επιβάλει διαφάνεια στους λογαριασμούς, με χρεώσεις αντικειμενικές και κατανοητές στους καταναλωτές.

Να απαγορεύσει την αποσύνδεση λόγω οφειλών της ρευματοδότησης και του αερίου, αυτήν τη κρίσιμη περίοδο.

Να επιβάλει σε όλες τις εταιρείες τη θέσπιση ενιαίου εντύπου προσφορών με ξεκάθαρες τιμές και χωρίς κρυφούς όρους αναπροσαρμογής.

Να μειώσει τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης και τους άλλους φόρους στην ενέργεια.

Να μειώσει τον ΦΠΑ στα είδη βασικής κατανάλωσης.

Να κάνει κοστολογικούς ελέγχους πριν να εγκρίνει οποιαδήποτε αύξηση.

Να αντιμετωπίσει την ενεργειακή εξάρτηση της χώρας με ανάπτυξη των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ), παρέχοντας κίνητρα σε μικρούς παραγωγούς-καταναλωτές για να εγκαταστήσουν φωτοβολταϊκά σε κατοικίες.

Να προγραμματίσει τη σύναψη μακροχρόνιων συμβολαίων προμήθειας αερίου.

Με ποιες σκέψεις παρακολουθείτε τις εξελίξεις, τον πόλεμο στην Ουκρανία, την άνοδο του πληθωρισμού; Τι σας ανησυχεί και τι σας προβληματίζει περισσότερο, ως σκεπτόμενο πολίτη, στο περιβάλλον αβεβαιότητας, που διαμορφώνεται;

Στη χώρα μας παρατηρείται το φαινόμενο οι διεθνείς αυξήσεις να περνούν άμεσα στον καταναλωτή, ενώ οι μειώσεις πολύ αργά ή και καθόλου. Οι περισσότερες ανατιμήσεις λοιπόν ήρθαν για να μείνουν ή όπως λέει ο λαός «ό,τι ανεβαίνει, δύσκολα ξαναπέφτει».

Το χειρότερο, όμως, είναι ότι δεν προβλέπεται άμεσα αποκλιμάκωση των διεθνών τιμών, αλλά, αντίθετα, ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει ήδη οδηγήσει σε αύξηση των διεθνών τιμών των καυσίμων, των πρώτων υλών και των ειδών διατροφής, οι οποίες είναι σίγουρο ότι θα οδηγήσουν σε ανεξέλεγκτες καταστάσεις, αν δεν συνειδητοποιήσουν οι κυβερνώντες, τόσο σε ευρωπαϊκό, όσο και σε τοπικό επίπεδο, ότι βρισκόμαστε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και δεν λάβουν δραστικά μέτρα στήριξης των νοικοκυριών.

Χρειάζεται συντονισμένη προσπάθεια κυβερνήσεων και λαών να προασπίσουμε αρχικά την ειρήνη και την ανθρώπινη ζωή και σε δεύτερο στάδιο να αποκατασταθεί η παγκοσμιοποιημένη αγορά και οι επιπτώσεις της σε αδύναμες οικονομικές ομάδες και λαούς.

Πώς μπορούν να αντιδράσουν οι καταναλωτές στο ασφυκτικό περιβάλλον της ακρίβειας και των ανατιμήσεων;

Να κάνουν έρευνα αγοράς, γιατί υπάρχουν διακυμάνσεις τιμών.

Να «τιμωρούν» απέχοντας από τα προϊόντα που ανατιμώνται υπερβολικά, προτιμώντας παρόμοια είδη με σταθερές τιμές ή μικρές αυξήσεις.

Να εκμεταλλεύονται το μεγάλο εύρος εναλλακτικών επιλογών στην αγορά από διαφορετικές ποικιλίες, προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας, αξιοποίηση προσφορών και εκπτώσεων.

Να είναι επιφυλακτικοί με τις υποσχέσεις για «σταθερές τιμές», εκπτώσεις και δώρα των εταιρειών ρεύματος και φυσικού αερίου που προσπαθούν να τους πείσουν να αλλάξουν εταιρεία

Να μην υπογράφουν υπό πίεση συμβάσεις χωρίς να μελετήσουν τους όρους και τα ψιλά γράμματα. Να ζητούν το κείμενο της σύμβασης ταχυδρομικά ή ηλεκτρονικά και να μην την υπογράψουν εσπευσμένα.

Να ενημερωθούν μελετώντας τον «Οδηγό εξοικονόμησης ενέργειας», που εξέδωσε η Ενωση Καταναλωτών Βόλου για τους τρόπους που μπορούν να εξοικονομούν ενέργεια και χρήματα στο: https://enkavolou.gr/enimerosi/energeia/odigos-exoikonomisis-energeias.

Να αγοράζουν ελληνικά προϊόντα από τοπικούς παραγωγούς και καταστήματα, γιατί έτσι μπορεί να μειωθεί η ανεργία και για να δώσουν τη δική τους απάντηση στην οικονομική κρίση.

Τι εύχεστε να γίνει για να αλλάξει το κλίμα και να πάρουν ανάσα οι καταναλωτές, που βρίσκονται εγκλωβισμένοι στις «Συμπληγάδες» των υπέρογκων καθημερινών υποχρεώσεων;

Εύχομαι να επιτευχθεί άμεσα και να διατηρηθεί η παγκόσμια ειρήνη και οι λαοί να επιβάλλουν στις κυβερνήσεις τους να προστατεύουν την ανθρώπινη ζωή, την ανθρώπινη αξιοπρέπεια και την ποιότητα ζωής των πολιτών και όχι τα οικονομικά συμφέροντα των μεγάλων επιχειρήσεων.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου