ΤΟΠΙΚΑ

«Ηλεκτροσόκ» προκαλεί το ρεύμα

ηλεκτροσόκ-προκαλεί-το-ρεύμα-14073

Σοκ και ασφυξία προκαλούν σε όλους τους επαγγελματικούς κλάδους οι υπέρογκες αυξήσεις στις τιμές του ρεύματος, οι οποίες ξεπερνούν, σε ορισμένες περιπτώσεις, το 100% και φθάνουν μέχρι 400%. Με τη Μεγάλη Εβδομάδα και το Πάσχα σε απόσταση αναπνοής, οι επαγγελματίες ανεβαίνουν τον καθημερινό «Γολγοθά» των αυξημένων λογαριασμών στο ρεύμα, δίνοντας κυριολεκτικά μάχη για να αντεπεξέλθουν, με τους καταναλωτές να βιώνουν ανάλογες συνθήκες.

Ρεπορτάζ: ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

«Εγκεφαλικά» προκαλούν οι αυξήσεις στα τιμολόγια του ρεύματος, με επαγγελματίες, που πλήρωναν μέχρι πρότινος 600 έως 650 ευρώ, να καλούνται να πληρώσουν πάνω από 980 ευρώ.

Κατάστημα 80 τετραγωνικών με λογαριασμό ρεύματος από 700 μέχρι 800 ευρώ, καταγράφει, πλέον, αύξηση 75%, με την τιμή του ρεύματος να εκτινάσσεται στα 1.500 ευρώ.

Ιδιοκτήτης αποθήκης, που πλήρωνε ρεύμα 185 ευρώ, καλείται να πληρώσει 400 ευρώ περίπου.

Αναφερόμενος στην κατάσταση που επικρατεί στην αγορά, λόγω των υπέρογκων αυξήσεων στα τιμολόγια του ρεύματος, ο γενικός γραμματέας του Εμπορικού Συλλόγου Βόλου και Νέας Ιωνίας Νεκτάριος Νικολός επισημαίνει στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ότι «προκαλούν αναστάτωση στην αγορά, καθιστώντας την κατάσταση μη διαχειρίσιμη για τους περισσότερους. Οι έμποροι αδυνατούν να καταβάλουν εφάπαξ το ποσό και οδηγούνται αναγκαστικά σε ρυθμίσεις».

Με τα οικονομικά περιθώρια των επαγγελματιών και των καταναλωτών να στενεύουν, παρατηρούνται μείωση στους τζίρους των καταστημάτων και πρακτική δυσκολία στην κάλυψη συσσωρευμένων οφειλών και πάγιων υποχρεώσεων. «Θέλω να πιστεύω ότι με την εφαρμογή του εορταστικού ωραρίου θα έχουμε μια καλή Μεγάλη Εβδομάδα και θα προσπαθήσουμε να δουλέψουμε Μάιο με Αύγουστο, όσο καλύτερα γίνεται, γιατί και ο χειμώνας θα είναι δύσκολος» τονίζει ο κ. Νικολός.

«Συμπληγάδες» στην εστίαση

Αντιμέτωποι με αυξήσεις «φωτιά» και οι επαγγελματίες στην εστίαση, με τον πρόεδρο του τοπικού συλλόγου Στέφανο Στεφάνου να αναφέρει στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ότι «οι αυξημένοι λογαριασμοί έρχονται σε μια περίοδο με μειωμένη κίνηση».

Στα ύψη οι εκκαθαριστικοί που λαμβάνουν επαγγελματίες, οι οποίοι πλήρωναν από 500 ευρώ έως 700 ευρώ ρεύμα στις επιχειρήσεις τους και μετά τις ανατιμήσεις, τα τιμολόγια του ρεύματος εκτινάχτηκαν στις 2.500 ευρώ έως 3.000 ευρώ. «Τεράστιες οι αυξήσεις και στα καταστήματα της παραλίας, με αυξήσεις που κυμαίνονται γύρω στα 300% με 400% σε μεγάλα μαγαζιά» αναφέρει ο πρόεδρος.

Εξαιρετικά δύσκολη καθίσταται, πλέον, η επιβίωση, με τον Στέφανο Στεφάνου να επισημαίνει ότι «ο καθένας έχει τη δική του οικονομική δυνατότητα, αλλά δεν έχουμε τη δυνατότητα να ανταποκριθούμε στις αυξήσεις που έχουν έρθει τώρα. Δεν έχουμε τη δύναμη να τις πληρώσουμε. Το θέμα είναι ότι θα ξανάρθουν και άλλοι λογαριασμοί τον επόμενο μήνα. Εχουμε τα κορονοχρέη και τα παλιά μας χρέη. Πώς θα τα πληρώσουμε;».

Ασφυκτικό το κλίμα που επικρατεί, λόγω των υπέρογκων αυξήσεων στο κόστος της ενέργειας, με τον πρόεδρο να υπενθυμίζει ότι παράλληλα με τις επαγγελματικές, «τρέχουν» και οι οικιακές υποχρεώσεις. «Ολα αυτά δεν ξέρουμε πώς θα τα πληρώσουμε, συν όλα τα υπόλοιπα, που θα έρθουν τον άλλο μήνα. Υπάρχει σοβαρό θέμα. Την τουριστική περίοδο πρέπει να είμαστε δυνατοί και οργανωμένοι. Το ζητούμενο είναι διακανονισμοί, για να βοηθηθούμε» επισημαίνει ο ίδιος.

«Ασφυξία» στα ξενοδοχεία

Αντιμέτωποι με δυσβάστακτες αυξήσεις στο ρεύμα, οι οποίες φτάνουν, σε ορισμένες περιπτώσεις, το 100%, βρίσκονται και οι ξενοδόχοι της περιοχής. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, κλειστό ξενοδοχείο 35 κλινών, το οποίο βρίσκεται πλέον «αντιμέτωπο» με τιμολόγιο ρεύματος 2.200 ευρώ, έναντι 1.100 ευρώ την περίοδο πριν της αυξήσεις στο κόστος της ενέργειας.

«Δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί αυτό το κόστος, αλλά ούτε να μετακυλίσει στον πελάτη» αναφέρει στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Μαγνησίας Γιώργος Ζαφείρης, κάνοντας λόγο για ένα μεγάλο πρόβλημα, το οποίο απασχολεί όλους τους κλάδους της οικονομίας.

«Αυτή τη στιγμή οι αυξήσεις είναι γύρω στο 60%, μετά από κάποιες διευκολύνσεις που έγιναν, αλλά η κατάσταση είναι δύσκολη για όλους. Τίθεται, πλέον, θέμα επιβίωσης. Για να βοηθηθούμε, ζητούμε παράταση των δόσεων και των ρυθμίσεων, από την κυβέρνηση» τονίζει ο πρόεδρος.

Αγωνιούν οι ανθοπώλες

Σε δεινή θέση και οι ανθοπώλες, οι οποίοι βρίσκονται αντιμέτωποι με ανάλογα προβλήματα και τεράστιες αυξήσεις στους λογαριασμούς του ρεύματος. Οπως αναφέρει στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο Μάξιμος Ζάντζος οικονομικός επόπτης στον Εμπορικό Σύλλογο Βόλου και Νέας Ιωνίας, οι αυξήσεις ξεπερνούν το 45%, με επαγγελματία που πλήρωνε 250 ευρώ, σήμερα να καλείται να καταβάλλει περίπου 350 ευρώ. Σε άλλες περιπτώσεις, οι τιμές είναι πολλαπλάσιες.

«Το καλοκαίρι θα δούμε μεγάλες αυξήσεις στα ανθοπωλεία, την περίοδο που δουλεύουν ακόμη περισσότερο τα ψυγεία. Το χειμώνα, έχουμε αυτό το παράδοξο, τα ψυγεία δουλεύουν λιγότερο, αλλά το καλοκαίρι θα δούμε ακόμη μεγαλύτερες αυξήσεις» επισημαίνει ο ίδιος.

Υπέρογκες χαρακτηρίζει ο ίδιος τις αυξήσεις στους λογαριασμούς του ρεύματος, ενώ εκτιμά ότι για να αποφορτιστεί η κατάσταση «πρέπει να αφαιρεθεί από την κοστολόγηση του ρεύματος, το φυσικό αέριο», για να προσθέσει: «Προς το παρόν είμαστε απαισιόδοξοι και όσοι έχουμε ανθοπωλεία και ψυγεία, έχουμε πρόβλημα. Να δούμε τι θα γίνει το καλοκαίρι. Αν δεν αλλάξει η κατάσταση, θα εξακολουθήσουμε να λαμβάνουμε υψηλούς λογαριασμούς».

Στη «μέγγενη» η φούρνοι

Σε οικονομική «μέγγενη», στο μεταξύ, και οι φούρνοι της γειτονιάς, με τους αρτοποιούς να βρίσκονται σε κατάσταση ασφυξίας, αγωνιώντας για το μέλλον του κλάδου και την επιβίωσή τους.

«Υπερβαίνουν το διπλάσιο οι αυξήσεις στο ρεύμα για τους φούρνους» υπογραμμίζει ο πρόεδρος του τοπικού σωματείου αρτοποιών Κώστας Τσουράπας, αναφέροντας ενδεικτικά ότι φούρνοι με λογαριασμούς ρεύματος 750 ευρώ με 800 ευρώ, παλαιότερα, δέχονται, πλέον, «μπιλιετάκια» ύψους 1.600 ευρώ.

«Δεν αντιμετωπίζεται η κατάσταση. Βάλαμε μια αύξηση 10 λεπτά το ψωμί, κάποιοι 20 λεπτά, αλλά το ποσό αυτό αντιστοιχεί στην αύξηση των πρώτων υλών, διότι έχουν αυξηθεί, επίσης, πάνω από το διπλάσιο. Μας έχουν υποσχεθεί ότι θα έχουμε μια έκπτωση τον επόμενο μήνα στο ρεύμα, στη ρήτρα αναπροσαρμογής. Εάν ισχύσει αυτό, που παρακαλάμε να ισχύσει, δεν θα έχουμε άλλες αυξήσεις στο ψωμί. Αν δεν ισχύει αυτό, θα υπάρξουν, αναγκαστικά, και άλλες αυξήσεις» υπογραμμίζει ο πρόεδρος.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου