ΣΠΟΡΑΔΕΣ

Ηχηρό «όχι» στον πόλεμο

ηχηρό-όχι-στον-πόλεμο-29287

Την αντίθεσή του στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία εξέφρασε το δημοτικό συμβούλιο Σκοπέλου

Φωνή κατά του πολέμου στην Ουκρανία ύψωσε το δημοτικό συμβούλιο Σκοπέλου, με δύο σχετικά ψηφίσματα να υποβάλλονται στη συνεδρίαση, που συγκλήθηκε πρόσφατα.

Ψηφίσματα κατέθεσαν η Λαϊκή Συσπείρωση Σκιάθου και η δημοτική αρχή, με το ψήφισμα της δεύτερης, να υπερψηφίζεται κατά πλειοψηφία. Με δήλωσή του ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης στο δημοτικό συμβούλιο της Σκοπέλου Δημήτρης Ευσταθίου ανέφερε ότι τόσο ο ίδιος, όσο και η παράταξη που εκπροσωπεί, δεν συμμετείχαν στην ψηφοφορία για τα ψηφίσματα και προχώρησε μόνο σε δήλωση, καταδικάζοντας τον πόλεμο. Οπως ανέφερε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ «η δήλωσή μας είναι και θέση ψηφίσματος, ότι η παράταξή μας είναι κατά του πολέμου».

Στο ψήφισμα της δημοτικής αρχής, το οποίο εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία, σημειώνεται ότι: «Το Δημοτικό Συμβούλιο Σκοπέλου καταδικάζει απερίφραστα την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία εκφράζοντας παράλληλα την αμέριστη συμπαράστασή του στον σκληρά δοκιμαζόμενο λαό της Ουκρανίας και στους ομογενείς μας που κατοικούν στην περιοχή από αιώνες.

Οι πολεμικές επιχειρήσεις δεν αποτελούν τρόπο επίλυσης διακρατικών διαφορών, πλήττουν τις αρχές και τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου, της Ειρήνης και του σεβασμού των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και προκαλούν ανείπωτο πόνο και καταστροφή. Ο διάλογος και οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των μερών είναι η μόνη ορθή επιλογή και ο πιο ασφαλής τρόπος για την προστασία της εδαφικής ακεραιότητας και ανεξαρτησίας των κρατών.

Η Ενωμένη Ευρωπαϊκή απάντηση απέναντι σε αυτή τη βάναυση παραβίαση των κανόνων του Διεθνούς Δικαίου θα συμβάλλει στην αποτροπή του πολέμου σε ευρωπαϊκό έδαφος και ευρύτερα στον κόσμο και θα εμποδίσει την εκδήλωση νέων Αναθεωρητισμών που απειλούν την παγκόσμια Ειρήνη και Ασφάλεια και προετοιμάζουν νέο Ψυχροπολεμικό κλίμα στις Διεθνείς Σχέσεις. Τώρα, είναι ακριβώς η στιγμή, που οι διεθνείς οργανισμοί [ΟΗΕ, Ε.Ε, κ.ά.] οφείλουν με αποφασιστικότητα να επιτελέσουν το ανθρωποκεντρικό έργο για το οποίο θεσπίσθηκαν.

Οφείλουμε, με κάθε τρόπο και με όποιες δυνάμεις διαθέτει ο καθένας, να σταθούμε απέναντι σε τέτοιες ενέργειες και να προασπίσουμε τα ιδανικά της Ειρήνης, των Λαών, της Δημοκρατίας και της Ελευθερίας. Ο Δήμος Σκοπέλου δεσμεύεται να συμβάλλει με όλες του τις δυνάμεις στην παροχή ουσιαστικής ανθρωπιστικής βοήθειας στον πληττόμενο λαό της Ουκρανίας».

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου