ΚΤΗΜΑΤΟΜΕΣΙΤΙΚΑ

«Τσιμπημένες» 20% οι τιμές στα ακίνητα

τσιμπημένες-20-οι-τιμές-στα-ακίνητα-47766

Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος η αγορά ακινήτων, με τις τιμές στη Μαγνησία να καταγράφουν αύξηση 20% και την κίνηση στον κλάδο του real estate να χαρακτηρίζεται σταθερή. Ενδιαφερόμενοι παρακολουθούν σκεπτικοί τις εξελίξεις στο μέτωπο του πολέμου στην Ουκρανία, με μεγάλο ποσοστό, αντίστοιχα, να στρέφει δυναμικά το βλέμμα στην αγορά του ακινήτου της επιλογής του.

Ρεπορτάζ: ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Σταθερή αξία παραμένει, όπως όλα δείχνουν, η επένδυση σε ακίνητο, με την πρόεδρο του Συλλόγου Κτηματομεσιτών Βόλου και μέλος της Ομοσπονδίας Κτηματομεσιτών Ελλάδος Σοφία Χαλκιά να υπογραμμίζει στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ότι «πολλοί επιθυμούν να τοποθετήσουν τα χρήματά τους στην αγορά ακινήτου, διότι ο πληθωρισμός έχει ξεφύγει, εξέλιξη που τους οδηγεί στην κατεύθυνση της επένδυσης σε ακίνητο».

Αναλύοντας τα δεδομένα, που έχουν οδηγήσει τις τιμές των ακινήτων σε ανοδική πορεία, η πρόεδρος αποδίδει τη συγκυρία στον συσχετισμό της προσφοράς και της ζήτησης. Μικρή η προσφορά ακινήτων, σε σύγκριση με την μεγάλη ζήτηση από τους ενδιαφερόμενους, και την κ. Χαλκιά να τονίζει ότι «μετά την πολυετή κρίση, είχε, πλέον, σταματήσει να τροφοδοτείται με νέα ακίνητα η οικοδομή. Οι οικιστικές ανάγκες δεν έχουν λείψει, με την οικονομική, την υγειονομική και την ενεργειακή κρίση να παραμένει».

Σταθερή παραμένει, στο μεταξύ, η ροή του ενδιαφέροντος και από το εξωτερικό, με την έναρξη λειτουργίας των πτήσεων στο αεροδρόμιο της Νέας Αγχιάλου να λειτουργεί υποστηρικτικά. «Εκδηλώνεται ενδιαφέρον από τη Βόρεια και την Κεντρική Ευρώπη και εκτιμούμε ότι με τις πτήσεις, που άρχισαν στο αεροδρόμιο της Νέας Αγχιάλου, ενδιαφερόμενοι από το εξωτερικό θα ταξιδέψουν στον επίγειο παράδεισο, για να βρουν το σπίτι των ονείρων τους» επισημαίνει η κ. Χαλκιά, για να προσθέσει ότι «ορισμένοι τηρούν στάση αναμονής, κυρίως όσοι προέρχονται από τα Βαλκάνια και ανατολικές χώρες, παρακολουθώντας τις εξελίξεις».

Αυξημένη παραμένει, στο μεταξύ, και η ζήτηση ακινήτων προς ενοικίαση, με τις τιμές να παρουσιάζουν επίσης ανοδική πορεία. «Τα πάντα βασίζονται στον νόμο της προσφοράς και της ζήτησης. Γι’ αυτόν τον λόγο παρατηρούνται αυξημένες τιμές στα ενοίκια, διότι είναι λιγοστά τα ακίνητα που διατίθενται και μεγαλύτερη η ζήτηση» τονίζει η πρόεδρος του τοπικού συλλόγου κτηματομεσιτών.

Παραθέτοντας ενδεικτικές τιμές ενοικίασης ακινήτων, η Σοφία Χαλκιά αναφέρει ότι η μέγιστη τιμή ενοικίασης για επιπλωμένη γκαρσονιέρα ανέρχεται στα 300 ευρώ περίπου, για δυάρι στα 400 ευρώ. Οι τιμές ενοικίασης για τριάρι ανέρχονται κατά μέσο όρο σε 500 με 550 ευρώ και στα τεσσάρια προς ενοικίαση ο μέρος όρος της τιμής υπολογίζεται περί τα 600 με 650 ευρώ.

Φρένο στην ανέγερση νέων οικοδομών αποτέλεσε η περίοδος της οικονομικής κρίσης, με την πανδημία, που ακολούθησε, να «παγώνει» τις οικοδομικές εργασίες, με αποτέλεσμα να μην προστίθενται νέα ακίνητα στην αγορά. Οπως εκτιμά η κ. Χαλκιά «τον πρώτο χρόνο της πανδημίας η οικοδομή δεν ήταν ανθηρή. Τον τελευταίο χρόνο, αντίστοιχα, είχαμε ικανοποιητικό αριθμό αδειών και ανακαινίσεων παλαιών διαμερισμάτων, αλλά και για τη δημιουργία νέων οικιών». Με την ολοκλήρωση των παραπάνω εργασιών, αναμένεται να προστεθούν νέα ακίνητα στην αγορά.

Πολλές οι παράμετροι που συνθέτουν την τιμή ενοικίασης ή πώλησης, αντίστοιχα, ενός ακινήτου, με πλέον βασικές τον χρόνο ανέγερσης, την ενεργειακή αυτονομία, την αυτόνομη θέρμανση, την περιοχή στην οποία βρίσκεται, τα τετραγωνικά και τα επιπλέον κομφόρ, αν είναι, δηλαδή, επιπλωμένο ή όχι, ο προσανατολισμός του ακινήτου, αν διαθέτει πάρκινγκ ή αποθήκη.

Συγκρατημένα αισιόδοξη δηλώνει, κλείνοντας, η κ. Χαλκιά, ενώ συστήνει σε όλους «να επικρατήσουν η ψυχραιμία και η νηφαλιότητα και έτσι θα δοθεί, εκτιμώ, ένα καλό αποτέλεσμα στην αγορά».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου