ΣΠΟΡΑΔΕΣ

Διάχυτη ανησυχία στα νησιά

διάχυτη-ανησυχία-στα-νησιά-53752

Με το βλέμμα στον πόλεμο και τη μάχη της ακρίβειας, οι επαγγελματίες αγωνιούν για το καλοκαίρι

Στον κλοιό της ανησυχίας φορείς, επαγγελματίες και κάτοικοι των νησιών, με το βλέμμα στον πόλεμο που μαίνεται στην Ουκρανία και τη μάχη της ακρίβειας. Διάχυτη η αγωνία για τη θερινή σεζόν, με το τοπίο στον τουρισμό να παραμένει θολό, παρά τις προσδοκίες για μια καλή τουριστική περίοδο, σύμφωνα με τις αρχικές προβλέψεις.

Ρεπορτάζ: ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Αποκωδικοποιώντας τα σημάδια που φαίνονται στον ορίζοντα και τον διεθνή τουριστικό χάρτη, ο πρόεδρος του Συλλόγου Επαγγελματιών Σκιάθου Χρήστος Δημητριάδης αναφέρει στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ότι «οι κρατήσεις θα έχουν θετικό πρόσημο και δεν θα αντιμετωπίσουμε πρόβλημα. Το μεγάλο πρόβλημα που μας απασχολεί, ωστόσο, είναι η αύξηση των τιμών. Είναι πάρα πολύ δύσκολο, έως ακατόρθωτο, να τις απορροφήσουν οι επιχειρήσεις».

Καθοριστικός παράγοντας για την επιβίωση των επιχειρήσεων είναι η κρατική βοήθεια, με τον πρόεδρο να επισημαίνει ότι «δεν γνωρίζουμε σε ποιον βαθμό θα καταφέρουμε να απορροφήσουμε τις αυξήσεις. Αν καταφέρει το κράτος να μας βοηθήσει στο ζήτημα της ενέργειας, θα ισορροπήσει η κατάσταση».

Πλήγμα για επιχειρήσεις και νοικοκυριά η ακρίβεια, με τον πρόεδρο του Συλλόγου Ενοικιαζομένων Δωματίων Σκιάθου και ιδιοκτήτη μάρκετ Μανώλη Κανταράκια να τονίζει ότι «το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι η ακρίβεια, οι τιμές στα καύσιμα, τα προϊόντα που έχουν πάρει την ανιούσα και τα εισιτήρια που έχουν αυξηθεί πάρα πολύ και επηρεάζουν τον εγχώριο τουρισμό και τις μεταφορές. Αυτά είναι προβλήματα που επηρεάζουν πολλές καταστάσεις».

Πονοκέφαλος η αυξημένες τιμές στις πρώτες ύλες και τα αγαθά στα ράφια των σούπερ μάρκετ, με τον πρόεδρο να αναφέρει ότι «το καλοκαίρι αναμένεται να είναι καλό γενικώς, διότι οι κρατήσεις συνεχίζονται από τις ξένες εταιρείες, αλλά το ερώτημα είναι ποια οικονομική δυνατότητα θα έχουν οι τουρίστες. Υπάρχουν προσδοκίες, αλλά το κόστος της ενέργειας επηρεάζει πάρα πολύ τα προϊόντα και διάφορους τομείς, συνεπώς μιλάμε για μια αλληλουχία καταστάσεων».

Με το βλέμμα στον πόλεμο στην Ουκρανία, η πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Σκιάθου Μαίρη Διαμάντη, υπογραμμίζει ότι «ανησυχούμε πάρα πολύ για τα δραματικά γεγονότα, τον πόλεμο που είναι πλήγμα για τα παιδιά, τον άμαχο πληθυσμό, τους χιλιάδες πρόσφυγες που ξεριζώνονται. Τα γεγονότα στην Ουκρανία μας επηρεάζουν, προκαλούν ανασφάλεια και σε μας και στους πελάτες».

Στον εγχώριο τουρισμό εναποτίθενται οι ελπίδες, με την πρόεδρο των ξενοδόχων της Σκοπέλου να ανησυχεί, τονίζοντας ότι «ο οικονομικός προϋπολογισμός έχει συρρικνωθεί πολύ λόγω της ακρίβειας και της ενεργειακής κρίσης. Επικρατεί κλίμα ανασφάλειας και ανησυχίας σχετικά με τα ακτοπλοϊκά δρομολόγια, λόγω της μεγάλης αύξησης των καυσίμων. Το ζήτημα είναι πώς θα εξελιχθεί το καλοκαίρι και τι θα μείνει στους επιχειρηματίες. Αυτή τη στιγμή βλέπουμε ένα θολό τοπίο, τίποτε άλλο».

Εξαιρετικά σκεπτικός και προβληματισμένος ο τουριστικός πράκτορας Βαγγέλης Δρόσος, αναφέρει, από την πλευρά του, ότι οι νησιωτικές περιοχές αντιλαμβάνονται σε δεύτερο χρόνο τις επιπτώσεις των αυξήσεων και των κοινωνικοπολιτικών εξελίξεων, γενικότερα. «Θεωρώ ότι το φετινό καλοκαίρι θα ταξιδέψουν όσοι έχουν την οικονομική δυνατότητα, τα καλά καταλύματα θα δουλέψουν στον βαθμό που τους αναλογεί, αλλά δεν γνωρίζω τι θα συμβεί στον τουρισμό ευρέως φάσματος, τι θα γίνει με τους Ελληνες» υπογραμμίζει ο ίδιος.

Με περίσκεψη αναφέρει ότι «φέτος εκτιμώ ότι θα δουλέψουμε για την ακρίβεια, για να καλύψουμε άμεσες ανάγκες, ίσα – ίσα για να φτάσουμε χωρίς χρέη στον Οκτώβριο, αλλά από τον Νοέμβριο και μετά θα αντιμετωπίσουμε πρόβλημα».

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου