ΤΟΠΙΚΑ

«Απελπιστική η κατάσταση που ζούμε»

απελπιστική-η-κατάσταση-που-ζούμε-84795

ΚΡΑΥΓΗ ΑΓΩΝΙΑΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ ΚΑΙ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΩΝ

Μέχρι στιγμής δεν παρατηρούνται ελλείψεις στα ράφια των μάρκετ – Φόβοι για περαιτέρω ανατιμήσεις

Σε ασφυκτικό κλοιό παραμένει η τοπική αγορά, με τη μέγγενη των ανατιμήσεων να σφίγγει καθημερινά για επαγγελματίες και καταναλωτές. Ελλείψεις δεν παρατηρούνται, μέχρι στιγμής τουλάχιστον, στα ράφια των σούπερ μάρκετ, με όλους τους επαγγελματικούς κλάδους να ανησυχούν για τις ανατιμήσεις «φωτιά», που περιορίζουν δραματικά την αγοραστική δυνατότητα των καταναλωτών και ταυτόχρονα, τους τζίρους των καταστημάτων.

Ρεπορτάζ: ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Με το σταγονόμετρο ψωνίζουν οι καταναλωτές, το καλάθι παραμένει μισογεμάτο και οι επαγγελματίες αγωνιούν για την επόμενη μέρα, την επιβίωσή τους και το μέλλον της αγοράς.

«Προς το παρόν δεν υπάρχει πρόβλημα. Οι αποθήκες είναι γεμάτες, άρα στην παρούσα δεν έχουμε κάποιο θέμα σε ηλιέλαιο ή σιτηρά. Ανατιμήσεις υπάρχουν σε αυτές τις κατηγορίες των προϊόντων, αλλά προς το παρόν έλλειψη δεν υπάρχει σε εμάς» αναφέρει στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ υπεύθυνος τοπικού μάρκετ, ο οποίος επιθυμεί να διατηρήσει την ανωνυμία του.

Οι αυξήσεις σε άλευρα και λάδι υπολογίζονται σε 20% το τελευταίο δίμηνο, με την ανατιμήσεις να αγγίζουν συνολικά το 30% τον τελευταίο χρόνο στις συγκεκριμένες κατηγορίες, και το καταναλωτικό κοινό να παραμένει φειδωλό.

Με το ενδιαφέρον να επικεντρώνεται στις τιμές των σιτηρών και αλεύρου, ο μέσος όρος στην τιμή πώλησης αλεύρων στα μάρκετ υπολογίζεται μεταξύ 1,33 και 1,40 ευρώ για την συσκευασία του κιλού, με τις αυξήσεις τιμών να υπολογίζονται σε 10 με 12 λεπτά επιπλέον.

Στο ηλιέλαιο, αντίστοιχα, η μέση τιμή πώλησης στα ράφια των μάρκετ κυμαίνεται μεταξύ 3,50 ευρώ και 4,20 ευρώ το λίτρο και στο ελαιόλαδο, αντίστοιχα, μεταξύ 6,80 και 7,48 ευρώ το λίτρο.

Η πρόεδρος της ΟΕΒΕΜ

Με δήλωσή της στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ η πρόεδρος της ΟΕΒΕΜ Δώρα Καναβιτσά τονίζει ότι: «Ολοι ζούμε με τον φόβο των ανατιμήσεων και το θέμα των ελλείψεων. Η αγορά διανύει πάρα πολύ δύσκολη περίοδο, υπάρχει αναδουλειά. Η κατάσταση δεν είναι καλή και δεν φαίνεται βελτίωση. Δεν είμαι αισιόδοξη. Περισσότερο με ανησυχεί ο συνεχιζόμενος πόλεμος, το ότι δεν ξέρω πού θα σταματήσει. Εάν ο πόλεμος γενικευτεί, θα προκύψουν πολλά προβλήματα».

Ανατιμήσεις στο κρέας

Συνεχής τάση ανόδου στις τιμές των κρεάτων και μειωμένη κατανάλωση συνθέτουν τη δύσκολη εξίσωση που καλούνται να «λύσουν» οι κρεοπώλες, οι οποίοι βρίσκονται επίσης αντιμέτωποι με τεράστια προβλήματα.

Μέχρι στιγμής δεν παρατηρούνται ελλείψεις στην τοπική αγορά, όπως αναφέρει στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο πρόεδρος των κρεοπωλών της περιοχής, Αντώνης Κανελλόπουλος, ο οποίος κάνει λόγο για «αυξήσεις 20% στη χονδρική, σε όλα τα είδη κρεάτων, πλην του χοιρινού, τα οποία άρχισαν να ακριβαίνουν 10% από την προηγούμενη εβδομάδα. Οι αυξήσεις στα υπόλοιπα κρέατα έχουν φτάσει από 20% μέχρι 30%».

Με βάση τα προαναφερθέντα, η μέση τιμή λιανικής πώλησης του αρνιού κυμαίνεται μεταξύ 9,5 ευρώ με 10 ευρώ το κιλό, για το κοτόπουλο γύρω στα 4,20 ευρώ το κιλό, με τη μέση λιανική τιμή στο μοσχάρι χωρίς κόκκαλο στα 11,50 ευρώ το κιλό, έναντι 9,80 το κιλό πριν την ανατίμηση.

«Οι λιανικές τιμές δεν αυξηθήκαν όπως οι χονδρικές. Απορροφούμε πολύ μεγάλο ποσοστό των αυξήσεων, για να διευκολύνουμε τον καταναλωτή. Βλέπουμε ότι υπάρχει πρόβλημα στον καταναλωτή» υπογραμμίζει ο πρόεδρος.

«Δύσκολη η κατάσταση και δεν ξέρω τι θα γίνει στο μέλλον. Οι λογαριασμοί φέρνουν σε αδιέξοδο στους συναδέλφους. Οι λογαριασμοί της ΔΕΗ είναι απλησίαστοι. Παρ’ όλα αυτά, πιστεύω ότι η αγορά θα ανακτήσει την ισορροπία της, με βάση τις νέε τιμές. Ευχή όλων είναι να σταματήσει ο πόλεμος στην Ουκρανία, διότι είναι καταστροφικές οι επιπτώσεις για όλους» τονίζει ο κ. Κανελλόπουλος.

Προβληματισμός στα μάρκετ

Εξαιρετικά προβληματισμένος εμφανίζεται ο ιδιοκτήτης μάρκετ Μάκης Χριστοφορίδης, υπογραμμίζοντας ότι είναι μικρότερες οι διαθέσιμες ποσότητες σε αραβοσιτέλαιο και σε ηλιέλαιο, σε συσκευασία των 5 λίτρων, λόγω της κατάστασης στην Ουκρανία. «Στο ελαιόλαδο και το αλεύρι, δεν διαπίστωσα κάποια αύξηση προς το παρόν. Το ηλιέλαιο και το αραβοσιτέλαιο έχουν πάρει μεγάλη αύξηση, 30% τουλάχιστον» αναφέρει ο ίδιος.

Παράλληλα, δηλώνει ανήσυχος για τις ανατιμήσεις. «Εκείνο που με ανησυχεί περισσότερο, είναι ότι ανεβαίνουν οι τιμές, ενώ οι οικονομικές δυνατότητες του κόσμου παραμένουν οι ίδιες» επισημαίνει ο κ. Χριστοφορίδης, για να προσθέσει ότι οι καταναλωτές αγοράζουν με φειδώ, τα αναγκαία για την κάθε μέρα.

«Από επαγγελματικής απόψεως με προβληματίζουν οι συνεχείς ανατιμήσεις. Από ανθρωπιστικής πλευράς, με στεναχωρεί ο πόλεμος και ευχόμαστε να σταματήσει το συντομότερο δυνατό, για να μην χαθούν άλλες ανθρώπινες ζωές» τονίζει ο ίδιος επαγγελματίας, εκφράζοντας την ανησυχία του για την κατάσταση αβεβαιότητας που συνεχίζεται.

Ανησυχούν οι αρτοποιοί

Με έκδηλη ανησυχία παρατηρούν τις εξελίξεις οι αρτοποιοί της περιοχής, με τον πρόεδρο του τοπικού Σωματείου, Κωνσταντίνο Τσουράπα να υπογραμμίζει στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ότι υπάρχει αύξηση δέκα λεπτών στο ψωμί, με την τιμή της φραντζόλας στο 1,30 ευρώ, έναντι του 1,20 ευρώ.

Οπως υπογραμμίζει ο πρόεδρος, οι αρτοποιοί έχουν απορροφήσει το μεγαλύτερο ποσοστό των αυξήσεων σε πρώτες ύλες, καύσιμα και ενέργεια, στην προσπάθειά τους να μην επιβαρυνθούν οι καταναλωτές.

«Εχουμε αύξηση 38% στο αλεύρι, σε μια εβδομάδα. Αγοράζαμε 13,50 ευρώ το σακί τον Δεκαπενταύγουστο και σήμερα αγοράζουμε 19,20 ευρώ το μαλακό αλεύρι. Το σκληρό έχει αυξηθεί 1 ευρώ, και το ηλιέλαιο πολύ περισσότερο. Αγοράζαμε 10 με 11 ευρώ τη συσκευασία των δέκα λίτρων στο ηλιέλαιο και σήμερα το αγοράζουμε 32 ευρώ» επισημαίνει ο ίδιος.

Θεωρητικά δεν υπάρχουν ελλείψεις στο αλεύρι, στην πράξη όμως, υπάρχει πλαφόν στις πωλήσεις από τους μύλους στους πελάτες τους, αρτοποιούς. «Εχουν σιτάρι να αλέσουν, δεν ξέρουν πότε θα τους έρθει η επόμενη παραγγελία, ποια ποσότητα θα έρθει και μέχρι τότε, δίνουν μικρότερη ποσότητα σε όλους, για να φτάσουν μέχρι το επόμενο δίμηνο. Αυτό, όμως, εκτινάσσει την τιμή» τονίζει ο κ. Τσουράπας.

Εξαιρετικά δύσκολη η κατάσταση για όλους, με τον πρόεδρο του τοπικού Σωματείου αρτοποιών να επισημαίνει ότι «ανησυχούμε για όλο τον κόσμο και περισσότερο για τους Ουκρανούς και ευχόμαστε να τελειώσει γρήγορα ο πόλεμος», εκφράζοντας φόβους και για άλλες αυξήσεις.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου