ΤΟΠΙΚΑ

Φόβοι για λουκέτα στην αγορά ~ Ανησυχούν οι μικρομεσαίοι

φόβοι-για-λουκέτα-στην-αγορά-ανησυχού-90462

Σταγόνα στον ωκεανό χαρακτηρίζει η πρόεδρος της ΟΕΒΕΜ τα μέτρα στήριξης

Ιδιαίτερα ανήσυχη εμφανίζεται η πρόεδρος της ΟΕΒΕΜ Δώρα Καναβιτσά, εκφράζοντας φόβους για λουκέτα στην αγορά, αν δεν ληφθούν μέτρα για την ενίσχυση της ρευστότητας. Σε πτωτική πορεία οι τζίροι των επιχειρήσεων, με την ψυχολογία των καταναλωτών να επηρεάζεται αρνητικά από το τσουνάμι των αυξήσεων και τον πόλεμο στην Ουκρανία και την πρόεδρο να χαρακτηρίζει «σταγόνα στον ωκεανό» τη δέσμη των μέτρων στήριξης, που ανακοίνωσε η κυβέρνηση.

Ρεπορτάζ: ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

«Ολα τα μέτρα είναι προς τη σωστή κατεύθυνση, αλλά είναι πολύ λίγα για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της ρευστότητας. Ολοι είναι προβληματισμένοι, απελπισμένοι. Η ψυχολογία του κόσμου είναι στο μηδέν. Απαιτούνται, κατά συνέπεια, μέτρα στήριξης τα οποία θα έχουν άμεση εφαρμογή και θα δώσουν ανάσα στη ρευστότητα» υπογραμμίζει, μιλώντας στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ.

Αποδέκτης του αρνητικού κλίματος που έχει διαμορφώσει η ακρίβεια σε ενέργεια, καύσιμα και αγαθά, η πρόεδρος της ΟΕΒΕΜ, εκτιμά ότι αν συνεχιστεί η ίδια κατάσταση, θα είναι αδύνατον να τα βγάλουν πέρα επαγγελματίες και νοικοκυριά. «Το τελευταίο δίμηνο, πολλοί επαγγελματίες βάζουν χρήματα από την τσέπη τους, για να κρατήσουν τα καταστήματά τους» επισημαίνει η ίδια, ενώ εκφράζει φόβους ότι το ασφυκτικό οικονομικό κλίμα που έχει δημιουργηθεί, θα οδηγήσει σε πολλές επιχειρήσεις σε αδιέξοδο και ενδεχόμενη αναστολή λειτουργίας.

«Πολύ φοβάμαι ότι η ενεργειακή κρίση θα μετατραπεί σε επισιτιστική» αναφέρει, μεταξύ άλλων, ενώ εκφράζει τη βεβαιότητα ότι «αν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα, θα υπάρξουν ελλείψεις σε πρώτες ύλες για τη μεταποίηση».

Με το ταραγμένο πεδίο, λόγω της ακρίβειας και του πολέμου στην Ουκρανία να κυριαρχεί, η Δώρα Καναβιτσά κρούει τον κώδωνα του κινδύνου, ενώ εκτιμά ότι το ράλι ανόδου του πληθωρισμού θα συνεχιστεί και το επόμενο δίμηνο, αγγίζοντας το 9%, όπως εκτιμά.

«Οι πρώτες ύλες θα είναι σε διπλάσιες, τριπλάσιες, τετραπλάσιες τιμές, με τις αυξήσεις να μεταφέρονται στο τελικό προϊόν. Αυτό σημαίνει μεγάλες ανατιμήσεις. Τα νοικοκυριά ήδη δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν στα πάγια κόστη. Οι τζίροι είναι εντελώς πεσμένοι έξω στην εμπορική αγορά, τα μέτρα δεν επαρκούν, διότι υπολείπονται κατά πολύ των αυξήσεων» σημειώνει η ίδια.

Δυσοίωνες προοπτικές

Αμεσα μέτρα ρευστότητας το «αντίδοτο» στην οικονομική ασφυξία που βιώνουν η αγορά και το επιχειρείν, με την ίδια να υπογραμμίζει ότι «είναι αναγκαία η μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης και του ΦΠΑ. Πρέπει να μπει πλαφόν στη ρήτρα αναπροσαρμογής των εταιριών ενέργειας. Σε ευρωπαϊκό επίπεδο να δημιουργηθεί ένα ταμείο ενεργειακής κρίσης, όπως είχε δημιουργηθεί το ταμείο υγειονομικής κρίσης, για να αντλήσουν πόρους οι οικονομίες, για να μπορέσουν να διατηρήσουν το επιχειρείν».

Εμφανώς προβληματισμένη, η κ. Καναβιτσά υπενθυμίζει ότι οι επαγγελματίες διέρχονται τους «σκοπέλους» των υπέρογκων υποχρεώσεων, έχοντας να αντιμετωπίσουν καθημερινά, ένα δίπολο. Τους λογαριασμούς ενέργειας στο σπίτι τους και τους λογαριασμούς ενέργειας στο κατάστημά τους.

«Οι τζίροι είναι πεσμένοι, δεν μπορεί να αντεπεξέλθει ο επαγγελματίας» επισημαίνει η ίδια, ενώ εκτιμά ότι ενδεχομένως θα διατηρηθεί το θολό τοπίο τη φετινή χρονιά, με φόντο τον πόλεμο στην Ουκρανία. «Αν δεν σταματήσει σύντομα ο πόλεμος, δεν γνωρίζουμε πώς θα εξελιχθεί το καλοκαίρι, για το οποίο, σημειωτέον, υπήρχαν υψηλές προσδοκίες» τονίζει η πρόεδρος.

Στη θερινή περίοδο εναπόθεσαν τις ελπίδες τους όλοι οι κλάδοι της οικονομίας. «Αυτή τη στιγμή το τοπίο είναι θολό. Ολοι είναι προβληματισμένοι. Πρέπει να ληφθούν μέτρα στήριξης, τα οποία θα έχουν άμεση εφαρμογή και θα δώσουν ανάσα στη ρευστότητα» επισημαίνει η ίδια.

Κλείνοντας, σημειώνει με έμφαση ότι «πρέπει να ληφθούν άμεσα μέτρα άμεσα για τα πιθανά φαινόμενα κερδοσκοπίας, που θα σημειωθούν το επόμενο χρονικό διάστημα και θα σχετίζονται με τις ελλείψεις».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου