ΤΟΠΙΚΑ

Ασφυκτιούν τα ξενοδοχεία ~ Ανοιχτά Σαββατοκύριακα και αργίες

ασφυκτιούν-τα-ξενοδοχεία-ανοιχτά-σαβ-90495

Μόλις το 15% των καταλυμάτων παραμένει διαρκώς ανοιχτό, σύμφωνα με έρευνα

Καμπανάκι ανησυχίας και προβληματισμού τα δεδομένα, που αφορούν τη λειτουργία των ξενοδοχείων στη Μαγνησία και την Ελλάδα, το τελευταίο χρονικό διάστημα, με μόλις το 15% να παραμένει στη λίστα των καταλυμάτων συνεχούς λειτουργίας. Δραματική η κατάσταση στον κλάδο, με τη συντριπτική πλειονότητα των ξενοδοχείων συνεχούς λειτουργίας να ανοίγει μόνο Σαββατοκύριακα, γιορτές και αργίες, ελλείψει κρατήσεων τις καθημερινές αφενός και λόγω του υψηλού λειτουργικού κόστους αφετέρου.

Ρεπορτάζ: ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Στον ασφυκτικό κλοιό των αυξήσεων σε καύσιμα και ενέργεια οι ξενοδόχοι στη Μαγνησία και σε όλη την Ελλάδα, με τον πόλεμο στην Ουκρανία να πολλαπλασιάζει την αγωνία για το μέλλον των επιχειρήσεων, βρίσκονται αντιμέτωποι με ανυπέρβλητα προβλήματα.

«Πονοκέφαλος» παραμένει για όλους το υψηλό λειτουργικό κόστος, με το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος, να έχει αναθέσει στο Ινστιτούτο Τουριστικής Ερευνας και Προβλέψεων, τη διενέργεια έρευνας αποκλειστικά για τα ξενοδοχεία συνεχούς λειτουργίας ορεινού και πόλεων, για την αποτύπωση των βασικών παραμέτρων μέσης τιμής και πληρότητας σε αυτό το τμήμα του ξενοδοχειακού κλάδου.

Σύμφωνα με τα πρώτα αποτελέσματα: Στο τρίμηνο από 1 Δεκεμβρίου 2021 έως 28 Φεβρουαρίου 2022, που αποτελεί και την υψηλότερη περίοδο από πλευράς κίνησης για τα ξενοδοχεία του ορεινού όγκου, 1 στα 5 δεν λειτούργησε, επιλέγοντας να παραμείνουν κλειστά. Η μέση πληρότητα στα ανοιχτά ξενοδοχεία ήταν 28,2%, που με αναγωγή στο σύνολο των ξενοδοχείων συνεχούς λειτουργίας, γίνεται 21,3%.

Κληθείς από τον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ να σχολιάσει τα δεδομένα, ο αντιπρόεδρος του Ινστιτούτου Τουριστικής Ερευνας και Προβλέψεων Κώστας Λεβέντης, υπογράμμισε ότι «τα ξενοδοχεία δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν στο λειτουργικό κόστος. Αυτός φέτος είναι ο νούμερο ένα παράγοντας. Πώς να πληρώσουν τα ξενοδοχεία τους υπέρογκους λογαριασμούς; Τα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση δεν επαρκούν. Αρα υπάρχει πρόβλημα. Αν δεν λύσει το πρόβλημα η Ευρωπαϊκή Ενωση, η κατάσταση θα χειροτερέψει».

Νέα δεδομένα έχουν διαμορφωθεί λόγω των τεράστιων αυξήσεων σε καύσιμα και ενέργεια, με πολλά ξενοδοχεία τόσο στον Βόλο, όσο και στον ορεινό όγκο του Πηλίου, να περιορίζουν τη λειτουργία τους μόνο τις μέρες που παρατηρείται κίνηση στην περιοχή.

«Με βάση τις συνθήκες που επικρατούν, υπάρχουν πολλά προβλήματα, χρέη, τράπεζες που καιροφυλακτούν. Αυτή είναι η πραγματικότητα για τους ξενοδόχους» επεσήμανε ο Κώστας Λεβέντης, ο οποίος προσέθεσε ότι «ο πόλεμος γιγάντωσε τα προβλήματα που ήδη υπάρχουν».

Σύμφωνα με την άποψη που διατύπωσε ο ίδιος, «το καλοκαίρι έχει δυναμική, αλλά για να ομαλοποιηθεί η κατάσταση, πρέπει να σταματήσει ο πόλεμος και να μειωθεί το κόστος σε καύσιμα και ενέργεια». Κατά τα λοιπά, υπογράμμισε ότι οι Ελληνες τουρίστες θα συνεχίσουν να στηρίζουν την περιοχή, με το ενδιαφέρον που εκδηλώνεται από την ισραηλινή και την γερμανική αγορά, να δημιουργούν θετικές σκέψεις και προσδοκίες για τη νέα σεζόν, παρά το γεγονός ότι το τοπίο παραμένει ακόμη θολό.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου