ΤΟΠΙΚΑ

«Ανεπαρκή τα μέτρα στήριξης» ~ Αντικρουόμενες απόψεις επαγγελματιών στη Μαγνησία

ανεπαρκή-τα-μέτρα-στήριξης-αντικρο-93364

Εκπρόσωποι κλάδων και καταναλωτές μιλούν στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ, σχολιάζοντας τις κυβερνητικές ανακοινώσεις

Αντικρουόμενες οι απόψεις επαγγελματιών και καταναλωτών σχετικά με τα νέα μέτρα στήριξης, που ανακοίνωσε η κυβέρνηση, με φόντο τις υπέρογκες αυξήσεις σε καύσιμα, ενέργεια και αγαθά. Με τον αντίκτυπο του πακέτου μέτρων στήριξης σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά να φτάνει και στη Μαγνησία, διατυπώνεται από αρκετούς η άποψη ότι είναι «ανεπαρκή και λίγα», με επαγγελματίες να εκτιμούν ότι «τηρουμένων των αναλογιών και της έκτακτης κατάστασης, θα προσφέρουν ανάσα στα νοικοκυριά».

Ρεπορτάζ: ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Καταγράφοντας απόψεις, αντιρρήσεις και αντιδράσεις, ο ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ επικοινώνησε με επαγγελματίες διαφόρων κλάδων, αρχής γενομένης από τους πρατηριούχους.

«Ψίχουλα» χαρακτηρίζει τα μέτρα στήριξης η πρόεδρος των βενζινοπωλών Μαγνησίας Βάσω Κοντοχρήστου, επισημαίνοντας ότι «είναι ανάξια λόγου», για να προσθέσει ότι «δεν θεωρούμε ότι θα βοηθήσουν στην πραγματική οικονομία. Αυτό που ζητούμε είναι άμεση μείωση φόρων». Με την αποκλιμάκωση των τιμών στα υγρά καύσιμα να αναμένεται τις επόμενες μέρες, μετά τη μείωση στην τιμή του βαρελιού από 130 στα 100 δολάρια, η πρόεδρος του τοπικού Σωματείου Βενζινοπωλών επισημαίνει, αναφερόμενη στην επιδότηση: «Θεωρούμε ψίχουλα τα κουπόνια και την επιδότηση των 40 ευρώ στα ΙΧ για τρεις μήνες».

Εμφανώς προβληματισμένος ο πρατηριούχος Γιώργος Δενελάβας, εκτιμά ότι «ούτως ή άλλως ζούμε σε κατάσταση έκτακτη. Εκτακτες κινήσεις θα γίνουν, κατά συνέπεια. Δεν μπορούν να γίνουν πάγιες κινήσεις αυτή τη στιγμή». Ο ίδιος επισημαίνει ότι η μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης θα αποτελούσε σημαντική βοήθεια για τους καταναλωτές, διότι θα μείωνε την τιμή. «Η μείωση του ΦΠΑ είναι δύσκολο να γίνει στην πράξη, το καταλαβαίνω. Είναι κατανοητό τι θέλει ο καθένας, αλλά είναι δύσκολο να γίνει στην πράξη. Εκτακτη κατάσταση ζούμε, έκτακτες κινήσεις θα γίνουν. Δεν μπορούμε να περιμένουμε κάτι άλλο» τονίζει.

Ανησυχία στα νησιά

Στο «κόκκινο» παραμένει η ανησυχία στα νησιά, με τις απόψεις να διίστανται, σχετικά με τα νέα μέτρα στήριξης από την κυβέρνηση και τον πρατηριούχο Κωνσταντίνο Μιτζέλο από τη Σκιάθο να τονίζει ότι «υπάρχουν ήδη μεγάλες οφειλές από το μεταφορικό ισοδύναμο. Πώς θα βρούμε άκρη να πάρουμε τα χρήματά μας;». Με εμφανή τον προβληματισμό, αναφέρει ότι τα μέτρα θα βοηθήσουν, ενδεχομένως, τους καταναλωτές, εκφράζοντας, ωστόσο, φόβους, ότι δεν θα αποτελέσουν μέτρο στήριξης και βοήθειας για τους επαγγελματίες. «Θα βρεθούμε με οφειλόμενα από το κράτος, όπως έγινε με το μεταφορικό ισοδύναμο» τονίζει.

Εντονες συζητήσεις έχουν προκαλέσει τα νέα μέτρα, με κατοίκους των νησιών, οι οποίοι επιθυμούν να διατηρήσουν την ανωνυμία τους, να αναφέρουν ότι αποτελούν ημίμετρα, δεν έχουν λογική και επί της ουσίας δεν εξυπηρετούν, καθώς το κόστος λειτουργίας των επιχειρήσεων είναι υπέρογκο και τα νοικοκυριά βρίσκονται σε οικονομική ασφυξία. «Η επιδοματική πολιτική της τάξης των 15 ευρώ δεν ωφελεί κανέναν. Γιατί να μη γίνει εξαρχής μείωση του ΦΠΑ στα καύσιμα;» διερωτώνται κάτοικοι των νησιών.

Στον τουρισμό

Εκ διαμέτρου αντίθετη η άποψη, που διατυπώνει ο επιχειρηματίας Αρης Δερβένης, πρόεδρος της Ελεγκτικής Επιτροπής στην Ενωση Ξενοδόχων Σκιάθου. «Είναι στη σωστή κατεύθυνση τα μέτρα για τον κόσμο και τους επαγγελματίες. Αφορούν, βέβαια, σε όσους χρησιμοποιούν πετρέλαιο και άλλα καύσιμα. Στη δική μας επιχείρηση προσανατολιζόμαστε στην πράσινη ενέργεια. Σε γενικές γραμμές, πάντως, είναι θετικά» υπογραμμίζει.

Σκεπτικός και ανήσυχος εμφανίζεται ο ξενοδόχος Γιάννης Γιολδάσης, ενώ τονίζει ότι «είναι απαράδεκτο η Ευρώπη να έχει εγκλωβιστεί σε ένα τέτοιο παιχνίδι ενεργειακής κρίσης. Η Ευρωπαϊκή Ενωση είναι η μόνη, που μπορεί να πάρει γενναία μέτρα και σοβαρά, για να ελευθερώσει και τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, γιατί αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση, θα πληγούν ακόμη περισσότερο οι επιχειρήσεις και δεν θα έχουμε μόνο κλείσιμο επιχειρήσεων. Και τα δημοσιονομικά θα πάνε πίσω, γιατί οι επιχειρήσεις κλείνοντας δεν θα μπορούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις που έχουν».

«Επιδερμικά» χαρακτηρίζει τα μέτρα ο ίδιος, ενώ προσθέτει ότι «δεν επιλύουν το πρόβλημα, ούτε βοηθούν στην κατάσταση. Τι να προσφέρουν 12 ευρώ στα νοικοκυριά τον μήνα, για τη βενζίνη;» διερωτάται.

Σε «αναμμένα κάρβουνα» το επιχειρείν

Σκεπτικός εμφανίζεται ο οικονομικός επόπτης στο ΔΣ του Εμπορικού Συλλόγου Βόλου και Νέας Ιωνίας Μάξιμος Ζάντζος, ο οποίος αναφέρει στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ότι «βάζουν τον κόσμο σε μια διαδικασία να κάνει και πάλι διάφορες ενέργειες για τις επιδοτήσεις. Μπαίνουν και πάλι στη διαδικασία να τρέχουν σε λογιστές, οι οποίοι έχουν ήδη μεγάλο φόρτο εργασίας. Σίγουρα είναι σε άσχημη οικονομική κατάσταση και το κράτος δεν έχει την ευχέρεια, που είχε προ κορονοϊού, αλλά για το μέσο ελληνικό νοικοκυριό είναι λίγα τα μέτρα για να κινείται η αγορά». Αναφερόμενος στη δέσμη μέτρων, που ανακοίνωσε η κυβέρνηση, εκφράζει την άποψη ότι «είναι λίγα και ανεπαρκή, λαμβανομένης υπόψη της ακρίβειας που υπάρχει».

Τη δυσφορία, που προκαλεί η ενεργειακή κρίση, μεταφέρει στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο γενικός γραμματέας του Σωματείου Ιδιοκτητών Τουριστικών Λεωφορείων και Γραφείων Θανάσης Σιμώτας. «Ο πρωθυπουργός μίλησε για χαμηλά εισοδήματα, μίλησε για τα νοικοκυριά, για τους επαγγελματίες δεν ακούσαμε κάτι. Δεν βλέπουμε κάποιο μέτρο στήριξης για τους επαγγελματίες. Τα 60 λίτρα, που έθεσε ως πλαφόν για να δοθεί επιδότηση, είναι μηδαμινά για τους επαγγελματίες. Τα 60 λίτρα δεν είναι τίποτα για τον κλάδο μας, οπότε περιμένουμε να δούμε μήπως εξειδικεύσουν κάτι για τους επαγγελματίες».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου