ΤΟΠΙΚΑ

Λεωνίδας Μπακούρας: Αποκλιμάκωση τιμών τον Απρίλιο

λεωνίδας-μπακούρας-αποκλιμάκωση-τιμ-93374

«Δεν υφίσταται άμεσα ζήτημα επάρκειας ποσοτήτων φυσικού αερίου» υπογραμμίζει στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο γενικός διευθυντής της ΕΔΑ Θεσσαλίας – Θεσσαλονίκης

Στο προσκήνιο παραμένουν οι ιλιγγιώδεις αυξήσεις στις τιμές της ενέργειας και των καυσίμων, με τον γενικό διευθυντή της ΕΔΑ Θεσσαλίας – Θεσσαλονίκης Λεωνίδα Μπακούρα να υπογραμμίζει στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ότι «η ενεργειακή ασφάλεια εξελίσσεται σε ένα ζήτημα ζωτικής σημασίας». Παράλληλα εκτιμά ότι «μια διπλωματική λύση στη γεωπολιτική σκακιέρα σε συνδυασμό με την επικείμενη μείωση της ζήτησης ενόψει της λήξης της χειμερινής περιόδου, θα οδηγήσει σε αποκλιμάκωση των τιμών των πετρελαιοειδών και κατά συνέπεια του φυσικού αερίου». Απαντώντας στο ερώτημα αν υπάρχει κίνδυνος να κλείσει τη «στρόφιγγα» η Ρωσία, ο κ. Μπακούρας τονίζει κατηγορηματικά ότι δεν υφίσταται ζήτημα επάρκειας ποσοτήτων φυσικού αερίου, για να προσθέσει ότι υπάρχει πλάνο για επέκταση του δικτύου του φυσικού αερίου στη Μαγνησία.

Συνέντευξη στη ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Με τις τιμές των υγρών καυσίμων στα ύψη, πού κυμαίνονται τα ποσοστά των αυξήσεων στην τιμή του φυσικού αερίου για τους καταναλωτές;

Από το τελευταίο τετράμηνο του 2021, η παγκόσμια χονδρεμπορική αγορά του φυσικού αερίου χαρακτηρίζεται από έντονη μεταβλητότητα, που οφείλεται σε οικονομικές και γεωπολιτικές συνιστώσες.

Οι τιμές στο εικονικό σημείο συναλλαγών (ολλανδικό συμβόλαιο TTF), που χρησιμοποιείται ως αγορά αναφοράς στην Ε.Ε., εμφανίζουν πρωτοφανείς διακυμάνσεις, με το συμβόλαιο Απριλίου να αγγίζει στις αρχές του τρέχοντος μήνα ακόμα και την τιμή των 345 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Ωστόσο στη συνέχεια υποχώρησε σημαντικά και διαμορφώνεται πλέον σε 105-110 €/MWh.

Ολες αυτές οι ραγδαίες ανατιμήσεις στην ανάντη αγορά, έχουν συμπαρασύρει τις τιμές προμήθειας για τον τελικό καταναλωτή, οι οποίες από περίπου 50 λεπτά ανά κυβικό μέτρο το 2020, αγγίζουν το 1,40 € σήμερα.

Σε ποιον βαθμό επηρεάζει την κατάσταση ο πόλεμος στην Ουκρανία;

Παρ’ ότι στην αρχή του έτους παρατηρήθηκαν τα πρώτα σημάδια εκτόνωσης των τιμών, η εξελισσόμενη σύρραξη στην Ουκρανία δημιούργησε νέες προκλήσεις. Η ενεργειακή ασφάλεια εξελίσσεται σε ένα ζήτημα ζωτικής σημασίας, καθώς η ΕΕ εξαρτάται ολοένα και περισσότερο από τις εισαγωγές φυσικού αερίου λόγω της μειωμένης ενδοκοινοτικής παραγωγής.

Οι στρεβλώσεις και οι έντονες αναταράξεις στις τιμές αυτή την περίοδο δεν ακολουθούν τα κριτήρια προσφοράς και ζήτησης της ελεύθερης αγοράς, καθώς δεν υφίσταται άμεσα ζήτημα επάρκειας ποσοτήτων φυσικού αερίου. Ως εκ τούτου και στο πλαίσιο αυτό, η ΕΕ εξετάζει ακόμη και το ενδεχόμενο ρυθμιστικής παρέμβασης στην αγορά, με τη καθιέρωση πλαφόν στις τιμές για ένα χρονικό διάστημα. Προς τη κατεύθυνση αυτή τέθηκε η αντίστοιχη πρόταση από την Ελληνική Πολιτεία, με στόχο την αποσύμπλεξη των τιμών στην αγορά του φυσικού αερίου, από την εν εξελίξει γεωπολιτική κρίση.

Διάχυτη η αγωνία των καταναλωτών στη Μαγνησία για ενδεχόμενες ελλείψεις στο μέλλον. Εχει βάση η ανησυχία;

Η Ελλάδα προμηθεύεται φυσικό αέριο από τη Ρωσία μέσω του αγωγού Turkstream, για τον οποίον εκτιμάται από τους ειδικούς ότι δεν θα κλείσει η στρόφιγγα από τη Ρωσία, ενώ σχεδόν απίθανη είναι η πρόκληση ζημιάς από την πολεμική σύρραξη, καθώς ο αγωγός οδεύει από τη Ρωσία στην Τουρκία και την Ελλάδα αποφεύγοντας το ουκρανικό έδαφος.

Στο ακραίο ενδεχόμενο διακοπής της εν λόγω διαδρομής που τροφοδοτεί την Ελλάδα, υπάρχει δυνατότητα για την κάλυψη των αναγκών με αύξηση των εισαγόμενων ποσοτήτων ΥΦΑ στον τερματικό σταθμό του ΔΕΣΦΑ στη Ρεβυθούσα. Παράλληλα, έχουν ήδη συναφθεί συμφωνίες με παραδοσιακούς προμηθευτές ΥΦΑ ώστε να ανακατευθύνουν περισσότερα δεξαμενόπλοια προς την Ελλάδα.

Εκτός από τη Ρεβυθούσα, ιδιαίτερη σημασία στην ανθεκτικότητα του ενεργειακού συστήματος της χώρας έχουν τα έργα κατασκευής πλωτών μονάδων αποθήκευσης και επαν-αεριοποίησης (FSRU) που έχουν δρομολογηθεί όπως και η υπόγεια αποθήκη φυσικού αερίου στη Νότια Καβάλα. Με τον τρόπο αυτό η Ελλάδα μετατρέπεται σε πύλη υγροποιημένου φυσικού αερίου, αλλά και κόμβος ενεργειακής ασφάλειας για τη Νοτιοανατολική Ευρώπη, συμβάλλοντας στην ενίσχυση της επάρκειας εφοδιασμού των καταναλωτών.

Με στόχο τη διαφοροποίηση των πηγών εφοδιασμού, διερευνάται παράλληλα η δυνατότητα αύξησης των εισαγωγών και από άλλους αγωγούς, όπως ο TAP, καθώς και συνεργασίες με χώρες όπως η Ρουμανία που είναι η ίδια παραγωγός φυσικού αερίου και θα μπορούσε μέσω του διασυνδετήριου αγωγού με τη Βουλγαρία, όταν ολοκληρωθεί ο IGB (τον Ιούλιο του 2022 σύμφωνα με τον προγραμματισμό) να αποτελέσει μία ακόμη πηγή προμήθειας φυσικού αερίου για την Ελλάδα.

Υπό τις παρούσες συνθήκες, υπάρχει αύξηση ή μείωση στη ζήτηση φυσικού αερίου; Ποια κατάσταση έχει διαμορφωθεί, λόγω των αυξήσεων;

Παρά το μεταβαλλόμενο περιβάλλον, που επικρατεί τόσο από την υγειονομική, όσο και από την ενεργειακή κρίση, ολοκληρώσαμε άλλη μια επιτυχημένη χρονιά το 2021 με συνολικά 26.000 νέες συμβάσεις σύνδεσης καταναλωτών. Σε αυτό το περιβάλλον, οι καταναλωτές, διατηρούν διαχρονικά την εμπιστοσύνη τους και απολαμβάνουν τα οφέλη από τη χρήση του φυσικού αερίου, ενός καυσίμου με πολλαπλά πλεονεκτήματα για την κοινωνία και το περιβάλλον.

Η εμπιστοσύνη των καταναλωτών αποτυπώνεται και στη ραγδαία ανάπτυξη της αγοράς φυσικού αερίου στις περιοχές της αδείας μας κατά την πρώτη περίοδο του 2022.

Μόνο κατά το πρώτο δίμηνο, οι νέες συμβάσεις σύνδεσης καταναλωτών με το δίκτυο διανομής της ΕΔΑ ΘΕΣΣ στη Θεσσαλία και τη Θεσσαλονίκη ανήλθαν σε 2.289, σημειώνοντας αύξηση κατά 6% σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Αντίστοιχα, οι συνολικές διανεμηθείσες ποσότητες φυσικού αερίου κατά τους μήνες Ιανουάριο και Φεβρουάριο ανήλθαν σε 180,4 εκατ. κ.μ. αυξημένες κατά 10% συγκριτικά με το αντίστοιχο διάστημα του 2021.

Υπάρχουν εκτιμήσεις για αποφόρτιση της κατάστασης και σταδιακή μείωση των τιμών;

Ηδη οι πρώτες ενδείξεις αποκλιμάκωσης των τιμών προέρχονται από την πτωτική τάση της τιμής του ολλανδικού συμβολαίου μελλοντικής εκπλήρωσης (TTF), που προανέφερα. Ωστόσο βρισκόμαστε ακόμη στη κορύφωση της κρίσης και ευελπιστούμε ότι μια διπλωματική λύση στη γεωπολιτική σκακιέρα σε συνδυασμό με την επικείμενη μείωση της ζήτησης ενόψει της λήξης της χειμερινής περιόδου, ενδεικτικά αναφέρω περί τα τέλη Μαρτίου έως τα μέσα Απριλίου, θα οδηγήσει σε αποκλιμάκωση των τιμών των πετρελαιοειδών και κατά συνέπεια του φυσικού αερίου.

Σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα, διαμορφώνονται στρατηγικές και λύσεις από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, που θα ωφελήσουν την αγορά του φυσικού αερίου, αλλά και όλους τους καταναλωτές. Ηδη η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε το νέο πρόγραμμα Repower EU, στο οποίο περιλαμβάνεται μια σειρά προτάσεων για τη διαφοροποίηση προμηθειών φυσικού αερίου, την πλήρωση των αποθεμάτων στις εγκαταστάσεις αποθήκευσης και την επιταχυνόμενη ένταξη των ανανεώσιμων αερίων στα δίκτυα διανομής. Σύμφωνα με τις εξαγγελίες της Κομισιόν, μέχρι τα μέσα Μαΐου θα έχει παρουσιαστεί ένας αναλυτικός οδικός χάρτης, που θα περιλαμβάνει όλα τα βήματα για την πλήρη απεξάρτηση της ΕΕ από τις εισαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου έως το 2027.

Προς αυτή τη κατεύθυνση, τα έργα υποδομών και οι μεγάλες επενδύσεις σε διακρατικούς αγωγούς, εγκαταστάσεις αποθήκευσης και τερματικά LNG, θα συνδράμουν στην ολοκληρωμένη ενεργειακή διασύνδεση μεταξύ των κρατών μελών, ώστε να μπορούν να αντιμετωπίζουν από κοινού παρόμοιες προκλήσεις και κρίσεις στο μέλλον.

Υπάρχει σχεδιασμός για να βοηθηθούν τα νοικοκυριά, που αδυνατούν να αντεπεξέλθουν στις ανατιμήσεις;

Σύμφωνα με τις εξαγγελίες της κυβέρνησης, προβλέπεται να συνεχιστούν καθ’ όλη τη διάρκεια της κρίσης τα μέτρα της πολιτείας για τη στήριξη και τον περιορισμό της επιβάρυνσης των καταναλωτών μέσω των επιδοτήσεων στα τιμολόγια ενέργειας. Σύμφωνα με τις τελευταίες εξαγγελίες, συνεχίζεται για όλες τις κατηγορίες καταναλωτών η επιδότηση των 20 ευρώ ανά μεγαβατώρα και τον Μάρτιο.

Από τη μεριά μας, ως ΕΔΑ ΘΕΣΣ, έχουμε μεριμνήσει για την ενημέρωση του καταναλωτικού κοινού με στόχο την ευαισθητοποίησή του, ως προς την ορθή χρήση του φυσικού αερίου και τον εξορθολογισμό των καταναλώσεων στο μέτρο του δυνατού. Παράλληλα παρέχεται ακριβής και πλήρης ενημέρωση προς τους καταναλωτές για το πλαίσιο των επιδοτήσεων, που έχει προβλέψει η Πολιτεία για τα τιμολόγια ενέργειας.

Ιδιαίτερα ενθαρρυντικές είναι οι πρόσφατες πρωτοβουλίες της Πολιτείας για την ενίσχυση πριν από το Πάσχα τουλάχιστον 1,4 εκατ. ευάλωτων νοικοκυριών με ένα πακέτο νέων μέτρων στήριξης συνολικού κόστους 1,1 δισ. ευρώ. Οι ενισχύσεις περιλαμβάνουν απευθείας επιδόματα, επιδοτήσεις στα καύσιμα κίνησης, ενώ συνεχίζονται οι επιδοτήσεις στους λογαριασμούς ενέργειας.

Υπάρχει πλάνο για επέκταση του δικτύου και σε άλλες περιοχές στη Μαγνησία;

Συνεχίζουμε την αύξηση της διείσδυσης του φυσικού αερίου στις περιοχές της αδείας μας, μέσω της κατασκευής σύγχρονων υποδομών στη βάση τεχνοοικονομικών παραμέτρων, που εγγυώνται τη βιωσιμότητα του δικτύου διανομής. Θα πρέπει να αναφέρω ότι το δίκτυο φυσικού αερίου της ΕΔΑ ΘΕΣΣ καλύπτει πλέον το σύνολο των 14 Καλλικρατικών Δήμων της Περιφερειακής Ενότητας Θεσσαλονίκης και 17 Καλλικρατικούς Δήμους της Περιφέρειας Θεσσαλίας.

Με στόχο την ικανοποίηση των αυξανόμενων αναγκών των καταναλωτών, προχωράμε στην υλοποίηση του επενδυτικού μας προγράμματος για το 2022 ύψους 33,5 εκατ. € για την επέκταση του δικτύου διανομής και την ένταξη νέων περιοχών εντός των γεωγραφικών ορίων της αδείας μας.

Συγκεκριμένα για τη Μαγνησία, εντός του 2022 προβλέπεται η επέκταση του δικτύου για να συνδεθούν το Διμήνι του Δήμου Βόλου και η περιοχή της Αγίας Παρασκευής. Παράλληλα έχουν προγραμματιστεί επεκτάσεις του δικτύου για την αύξηση της διείσδυσης και τη σύνδεση νέων καταναλωτών σε ήδη τροφοδοτημένες περιοχές του Νομού Μαγνησίας.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου