ΤΟΠΙΚΑ

«Φρένο» στο καταναλωτικό ενδιαφέρον

φρένο-στο-καταναλωτικό-ενδιαφέρον-116328

Μειωμένοι τζίροι καταγράφονται στην τελική ευθεία των χειμερινών εκπτώσεων

«Χαμηλές πτήσεις» στους τζίρους των καταστημάτων στην τελική ευθεία της χειμερινής εκπτωτικής περιόδου, με το κλίμα ανασφάλειας που επικρατεί λόγω των αυξήσεων σε καύσιμα και ενέργεια και του πολέμου στην Ουκρανία να «φρενάρει» το καταναλωτικό ενδιαφέρον.

Ρεπορτάζ: ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Αρνητικό πρόσημο στα ταμεία των εμπόρων, με τη χαμηλή επισκεψιμότητα στα καταστήματα να εντείνει την αγωνία και τον προβληματισμό, που, ούτως ή άλλως, επικρατούν. Στην τελική ευθεία της χειμερινής εκπτωτικής περιόδου, η οποία ολοκληρώνεται σήμερα Σάββατο 5 Μαρτίου, για τη Μαγνησία, η αγορά παραμένει «παγωμένη», με το κλίμα προβληματισμού να βρίσκεται στο ζενίθ.

Ερωτηθείς σχετικά από τον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Βόλου και Νέας Ιωνίας Απόστολος Οντόπουλος αναφέρει ότι «υπάρχει τεράστια αύξηση λειτουργικού κόστους στις επιχειρήσεις. Ταυτόχρονα είναι χαμηλή η επισκεψιμότητα, οι τζίροι και οι υποχρεώσεις που καλούμαστε να καλύψουμε. Ο κόσμος είναι έντονα προβληματισμένος, φοβάται γενικότερα με τις εξελίξεις, είναι δύσκολη η κατάσταση, δεν ξέρουμε πώς θα εξελιχθεί και αυτό μας αναφέρουν και οι πελάτες μας. Φοβούνται πάρα πολύ τις εξελίξεις».

Βαρόμετρο για την αγορά οι ανατιμήσεις και η πανδημία, επηρεάζουν αμφότερες το αρνητικό κλίμα σε πολύ μεγάλο ποσοστό, ενώ την ίδια στιγμή ο πρόεδρος υπογραμμίζει ότι «το κλίμα αβεβαιότητας επηρεάζει την αγορά και όλους τους κλάδους της οικονομίας γενικότερα. Οι ανατιμήσεις «φρενάρουν» την αγορά και επηρεάζουν την ψυχολογία των καταναλωτών. Επικρατούν αβεβαιότητα και ανησυχία τι θα ακολουθήσει την επόμενη μέρα».

Με ανάλογο προβληματισμό αναφέρεται στο κλίμα που έχει διαμορφωθεί ο Κωνσταντίνος Μαγαλιός, μέλος στο ΔΣ του τοπικού Εμπορικού Συλλόγου. «Δεν υπάρχει ιδιαίτερη κίνηση στην αγορά. Είναι μια περίοδος που υπάρχει ακρίβεια με το ρεύμα και το αέριο, αλλά υπάρχει και ο πόλεμος. Υπάρχει προβληματισμός στην αγορά και έχει επηρεαστεί αρνητικά η ψυχολογία του κόσμου. Βιώνουμε πολύ δύσκολες καταστάσεις και λόγω της αβεβαιότητας οι καταναλωτές περιορίζονται στα αναγκαία. Παρά τις δυσκολίες, παραμένουμε αισιόδοξοι και θέλουμε να πιστεύουμε ότι θα περάσουν οι δυσκολίες και θα επανέλθει η κανονικότητα».

Με περίσκεψη και προβληματισμό αντιμετωπίζει την κατάσταση ο οικονομικός επόπτης στο ΔΣ του τοπικού Εμπορικού Συλλόγου Μάξιμος Ζάντζος, τονίζοντας ότι στην τελική ευθεία των χειμερινών εκπτώσεων, παραμένει η αρνητική εικόνα. «Όπως πληροφορούμαι από συναδέλφους, καταγράφονται οι χειρότεροι τζίροι σε επίπεδο εκπτώσεων. Παραμένουν απαισιόδοξοι οι δείκτες προς το παρόν».

Αναφερόμενος στο αρνητικό κλίμα που επηρεάζει τους πάντες, ο κ. Ζάντζος αποδίδει την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί, στους εξαιρετικά περιορισμένα οικονομικά δεδομένα που αντιμετωπίζουν τα νοικοκυριά στην πλειονότητά τους. «Τα διαθέσιμα χρήματα δίνονται σε βασικές ανάγκες. Δεν περισσεύουν για άλλες αγορές. Δεν δαπανούν χρήματα γιατί υπάρχει ακρίβεια στο ρεύμα, στα καύσιμα, γενικά στις μετακινήσεις τους. Πολλοί δεν ξοδεύουν χρήματα διότι φοβούνται και όχι αδικαιολόγητα» τονίζει ο ίδιος επαγγελματίας.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου