ΤΟΠΙΚΑ

Απειλητικό τσουνάμι ανατιμήσεων ~ Αυξήσεις 300% στα λειτουργικά έξοδα των ναών

απειλητικό-τσουνάμι-ανατιμήσεων-αυξ-118396

Εντονότατος προβληματισμός επικρατεί στη Μητρόπολη Δημητριάδος – Κληρικοί μιλούν στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ για «τεράστια προβλήματα»

Προβληματισμό και έντονη ανησυχία προκαλεί στους κόλπους της Μητρόπολης Δημητριάδος το τσουνάμι των ανατιμήσεων σε αγαθά, καύσιμα και ενέργεια, που μεταφράζεται σε αυξήσεις 300% στα λειτουργικά έξοδα των ναών. «Απειλείται η λειτουργία των ναών» υπογραμμίζει στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο πρωτοσύγκελος της Μητρόπολης Δημητριάδος π. Δαμασκηνός Κιαμέτης, με κληρικούς να τονίζουν ότι «εάν συνεχιστεί η ίδια κατάσταση, δεν θα μπορούμε να ανάψουμε ούτε τα φώτα, ούτε τη θέρμανση στους ναούς».

Ρεπορτάζ: ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Σε δυσθεώρητα ύψη έχει εκτιναχθεί το λειτουργικό κόστος στους ναούς, με τον προϊστάμενο του ιερού ναού Αναλήψεως Βόλου π. Δαμασκηνό Κιαμέτη να υπογραμμίζει στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ότι «ο λογαριασμός του αερίου για τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο αντιστοιχούσε στους λογαριασμούς μιας ολόκληρης χρονιάς, σύμφωνα με τα περσινά δεδομένα. Είναι τρομακτικό το ποσό των 3.500 ευρώ για ένα δίμηνο».

Με την τιμή του ρεύματος σε ανάλογα δυσθεώρητα ύψη, ο π. Δαμασκηνός εκφράζει την ανησυχία του, υπογραμμίζοντας ότι γίνονται ήδη περικοπές στις ώρες λειτουργίας της θέρμανσης, ενώ τον τελευταίο μήνα τελείται με κλειστά τα φώτα και η κυριακάτικη Θεία Λειτουργία.

Συνεχίζεται, στο μεταξύ, κανονικά η λειτουργία του Σπιτιού Γαλήνης του ναού, το οποίο καλύπτει σε καθημερινή βάση τις ανάγκες σίτισης 80 ατόμων, παρά τις τεράστιες πρακτικές δυσκολίες, λόγω των ανατιμήσεων. «Δεν είναι απλώς δυσβάστακτο το κόστος, δεν θα μπορούν να ανταποκρίνονται οι ναοί. Είμαστε μπροστά σε αδιέξοδο. Δεν υπάρχει καμία ελάφρυνση για τους ναούς και τα Σπίτια Γαλήνης. Απειλείται η λειτουργία των ναών» υπογραμμίζει ο π. Δαμασκηνός.

Σε περίοδο κατά την οποία έχουν μειωθεί δραματικά τα έσοδα στους ναούς, καθίσταται εξαιρετικά δύσκολη η κάλυψη των υπέρογκων λειτουργικών εξόδων, με τους πιστούς να αντιμετωπίζουν και οι ίδιοι προφανείς δυσκολίες στην καθημερινότητά τους.

Θέρμανση με το σταγονόμετρο

«Ανάβουμε τη θέρμανση με το σταγονόμετρο» υπογραμμίζει από την πλευρά του ο προϊστάμενος στον ιερό ναό Πέτρου και Παύλου π. Σταύρος Σωτηρόπουλος, ενώ κάνει λόγο για «εκτίναξη» του λειτουργικού κόστους. Ενδεικτικά αναφέρει ότι ο λογαριασμός του φυσικού αερίου ανήλθε σε 2.400 ευρώ για το δίμηνο Νοέμβριος – Δεκέμβριος, ενώ πέρυσι δεν ξεπερνούσε τα 1.000 ευρώ για το ίδιο χρονικό διάστημα.

«Τα βγάζουμε πέρα μετά βίας. Κάνουμε διακανονισμό για το αέριο, κάνουμε διακανονισμό για το ρεύμα, αλλά το θέμα είναι και το Σπίτι Γαλήνης. Εχουμε ξεχωριστό κτίριο, ειδικά για το αέριο χρειαζόμαστε 500 ευρώ τον μήνα για το Σπίτι Γαλήνης που λειτουργεί κάθε μέρα, σιτίζοντας 80 άτομα» αναφέρει ο π. Σταύρος.

Με έκδηλη ανησυχία ο π. Σταύρος επισημαίνει ότι «το ζήτημα είναι να συνεχίσουμε το έργο κανονικά για τον κόσμο. Πρέπει να βρεθεί λύση, να θεωρήσουν κοινωφελή ιδρύματα τα Πνευματικά μας Κέντρα και να υπάρξει μια έκπτωση, να μας βοηθήσουν».

Μείωση λειτουργικών εξόδων

«Δεν θα σταματήσουμε να λειτουργούμε, αλλά δεν θα έχουμε και τα πλεονεκτήματα που είχαμε. Πάντοτε βρίσκονται, ωστόσο, λύσεις» σχολιάζει ο προϊστάμενος του ιερού ναού Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης Βόλου π. Καλλίνικος Γεωργακόπουλος.

Τεράστιες οι αυξήσεις των λειτουργικών εξόδων στον ναό, με το τιμολόγιο του ρεύματος να «σκαρφαλώνει» στα 500 ευρώ τον προηγούμενο μήνα, έναντι 200 ευρώ για το ίδιο χρονικό διάστημα πέρυσι και τον λογαριασμό του φυσικού αερίου να αγγίζει τα 1.300 ευρώ, έναντι 600 ευρώ πέρυσι.

Ηδη τις καθημερινές οι λειτουργίες τελούνται στο παρεκκλήσιο του Αγίου Αποστόλου του Νέου, με τις κυριακάτικες και τις εορταστικές Λειτουργίες να τελούνται στον Αγιο Κωνσταντίνο.

«Μειώνουμε με αυτό τον τρόπο το λειτουργικό κόστος» αναφέρει ο π. Καλλίνικος, για να προσθέσει ότι «συνεχίζεται ως εκ θαύματος η λειτουργία του Σπιτιού Γαλήνης του ναού», το οποίο εξυπηρετεί 103 άτομα είτε προσφέροντας καθημερινά φαγητό, είτε διανέμοντας τρόφιμα.

Προσφέρουν έργο

Εντονα προβληματισμένος δηλώνει και ο προϊστάμενος του ιερού ναού Μεταμορφώσεως Βόλου π. Σεραφείμ Κοντακτσής, επισημαίνοντας ότι «δεν τα βγάζουμε πέρα. Είναι πάρα πολύ δύσκολη η κατάσταση. Αν συνεχιστεί, είναι πολύ δύσκολο να αντεπεξέλθουμε. Ας μειώσουν, τουλάχιστον, τους λογαριασμούς στα Σπίτια Γαλήνης, στις δομές που σιτίζουν ανθρώπους και δίνουν βοήθεια».

Παρά τις δυσκολίες, συνεχίζεται η λειτουργία του Σπιτιού Γαλήνης του ναού, το οποίο εξυπηρετεί καθημερινά 80 άπορους, προσφέροντας ζεστό φαγητό. Με το κόστος σε ρεύμα και καύσιμα να έχει αυξηθεί σε πολύ μεγάλο βαθμό, εντείνεται ο προβληματισμός για την κάλυψη του λειτουργικού κόστους, με τα έσοδα στο παγκάρι να σημειώνουν δραματική μείωση.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου