ΤΟΠΙΚΑ

Πρόεδροι τοπικών ιδρυμάτων στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ: «Δυσβάσταχτες θέρμανση και ενέργεια»

πρόεδροι-τοπικών-ιδρυμάτων-στον-ταχυ-120345

Κραυγή αγωνίας, λόγω των τεράστιων αυξήσεων στο κόστος των καυσίμων

Δυσβάσταχτο έχει καταστεί το λειτουργικό κόστος για τα ιδρύματα, λόγω των αυξήσεων «φωτιά» σε καύσιμα και ενέργεια, με τους προέδρους του Γηροκομείου Βόλου, του Ορφανοτροφείου Βόλου και του ιδρύματος «Ασπρες Πεταλούδες» να εκφράζουν τον προβληματισμό τους, ζητώντας τη συνδρομή φορέων και Πολιτείας. Αρωγός και συμπαραστάτης στον αγώνα δρόμου, στον οποίο επιδίδονται τα ιδρύματα, η τοπική κοινωνία, με τις τεράστιες αυξήσεις σε ρεύμα και ενέργεια να καθιστούν δυσβάστακτο το κόστος των καθημερινών εξόδων.

Ρεπορτάζ: ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Σε δυσθεώρητα ύψη εκτοξεύτηκαν τα λειτουργικά έξοδα στο Γηροκομείο Βόλου, με τον πρόεδρο του ιδρύματος Παύλο Πάνο να υπογραμμίζει στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ότι ο λογαριασμός του ρεύματος από 4.500 ευρώ πριν από τις αυξήσεις, «σκαρφάλωσε» στις 7.000 ευρώ σε μηνιαία βάση. «Υπολογίζεται ότι το κόστος θέρμανσης είναι πια 5.000 ευρώ επιπλέον τον χρόνο, αναλογικά και σύμφωνα με τις αυξήσεις» τονίζει ο πρόεδρος.

Σε μια περίοδο που έχει επέλθει ισορροπία στο ζήτημα των παλαιών οφειλών, οι υπέρογκες αυξήσεις στο κόστος ενέργειας και καυσίμων εκτινάσσουν στα ύψη το λειτουργικό κόστος. «Δεν υπάρχουν εκπτώσεις στην ποιότητα ζωής των ηλικιωμένων, για αυτό πρέπει να βρούμε τρόπους να αντεπεξερχόμαστε και καλούμε Πολιτεία, Δήμο, Περιφέρεια για βοήθεια με κάποια επιχορήγηση για όλα αυτά» επισημαίνει ο κ. Πάνος.

Πανελλαδικά και συντονισμένα απευθύνεται στην Πολιτεία το αίτημα για στήριξη του έργου που αναπτύσσεται προς όφελος της κοινωνίας και της τρίτης ηλικίας ειδικότερα. «Είναι δυσβάσταχτη η κατάσταση, διότι δεν είναι κερδοσκοπικού χαρακτήρα το ίδρυμα. Κύριο αίτημα και μέλημά μας είναι να υπάρχει επιτροπή ελέγχου σε όλα τα ιδρύματα του είδους, ώστε να υπάρξουν φορολογικές ελαφρύνσεις. Πολύ σημαντικό είναι, επίσης, εφόσον εξυπηρετείται ο σκοπός, να τύχουμε μείωσης ακόμη και στον ΕΝΦΙΑ, διότι φορολογούμαστε ως απλοί ιδιώτες, ενώ εξυπηρετούμε τον κοινωνικό σκοπό στον μέγιστο βαθμό» τονίζει ο πρόεδρος.

Στο Ορφανοτροφείο Βόλου

Δυσβάσταχτο καθίσταται, μετά τις τεράστιες αυξήσεις σε θέρμανση και ενέργεια, το λειτουργικό κόστος στο Ορφανοτροφείο Βόλου, με τον πρόεδρο Κώστα Θεοδώρου να κάνει λόγο για «πολύ δύσκολη στιγμή, την οποία δεν είχαμε προβλέψει. Δεν ξέρω πόσο θα συνεχιστεί ακόμη η δύσκολη κατάσταση, αλλά δεν αντέχει ο προϋπολογισμός μας ποσά της τάξεως των 5.000 ευρώ για ΔΕΗ και 5.000 ευρώ για φυσικό αέριο κάθε μήνα».

Πολύ δύσκολη η κατάσταση, που καλείται να διαχειρίζεται η διοίκηση του ιδρύματος, με τον πρόεδρο να επισημαίνει ότι «ζητάμε ρυθμίσεις, αλλά κάνοντας την πρώτη ρύθμιση, ξαναέρχεται ο επόμενος λογαριασμός και αυτό είναι το δύσκολο».

Με ρυθμίσεις και τη συνδρομή της τοπικής κοινωνίας στηρίζεται το Ορφανοτροφείο Βόλου στην πιο δύσκολη συγκυρία, με τον πρόεδρο να καθιστά σαφές ότι «αποτελεί προτεραιότητα η καλή διαβίωση των παιδιών. Το ρεύμα και η θέρμανση είναι απαραίτητα για τη λειτουργία του ιδρύματος».

Κραυγή απόγνωσης η δήλωση του προέδρου: «Δεν μπορούμε πρακτικά να αντεπεξερχόμαστε σε αυτά τα τεράστια έξοδα. Μας προβληματίζει πάρα πολύ το αύριο. Είμαστε κοντά στην κοινωνία, η τοπική κοινωνία μας στηρίζει διαρκώς και ζητούμε να συνεχίσει να μας βοηθά με όποιον τρόπο μπορεί, μέχρι να περάσει η κρίση στην ενέργεια και βασικά να σταματήσει ο πόλεμος».

Στις «Ασπρες Πεταλούδες»

Εξαιρετικά προβληματισμένος δηλώνει στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ για τις υπέρογκες αυξήσεις σε ρεύμα και καύσιμα ο πρόεδρος του ιδρύματος «Ασπρες Πεταλούδες» Θανάσης Μπακαλιάνος. «Αδυνατούμε να αντεπεξερχόμαστε στις τεράστιες αυξήσεις. Πληρώνουμε 11.500 ευρώ για το φυσικό αέριο το δίμηνο, ενώ έχει αυξηθεί υπερβολικά και η τιμή στο ρεύμα. Πριν τις αυξήσεις πληρώναμε 1.300 με 1.500 ευρώ τον μήνα και πλέον καλούμαστε να καταβάλλουμε 4.500 ευρώ τον μήνα, στη διάρκεια του χειμώνα» υπογραμμίζει ο ίδιος.

Με ρυθμίσεις και αδιάκοπες προσπάθειες καλύπτονται με πολύ μεγάλη δυσκολία τα υπέρογκα έξοδα. «Απευθύναμε έκκληση στον κόσμο για βοήθεια, στη διάρκεια των γιορτών. Είμαστε ευγνώμονες για την ανταπόκριση που υπάρχει και παρακαλούμε, αν είναι δυνατόν, να συνεχίσουν να μας στηρίζουν. Αποστείλαμε αιτήματα για στήριξη στα αρμόδια υπουργεία, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχουμε λάβει απάντηση» τονίζει ο κ. Μπακαλιάνος.

Κλείνοντας, ο πρόεδρος του ιδρύματος «Ασπρες Πεταλούδες» επισημαίνει ότι «είναι αναγκαία η στήριξη από την Πολιτεία, για να αντεπεξέρχονται τα ιδρύματα στις δυσβάστακτες υποχρεώσεις τους. Είναι πολύ δύσκολη η κατάσταση για όλους».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου